Introduktionsuddannelse - Patologisk anatomi og cytologi

Generelt om Patologisk Institut

Patologisk Institut (PAI), Regionshospital Nordjylland, Hjørring hører størrelsesmæssigt til de små institutter og er normeret med 1 specialeansvarlig ledende overlæge, 5 overlæger, 1 afdelingslæge, 2 hoveduddannelsesforløb og 2 introduktionsstillinger.

Instituttet servicerer Regionshospital Nordjylland (Hjørring og Frederikshavn). Herudover Thisted og dele af Farsø og Hobro samt de praktiserende læger, speciallæger og tandlæger i Vendsyssel og enkelte i Aalborg.

PAI har en årlig produktion på ca. 15.000 histologiske prøver og pt. ca. 2.000 cytologiske prøver.

Herudover varetager instituttet obduktioner i hospitalsregi.

PAI´s daglige arbejde er organiseret i faglige søjler, hvor alle speciallægerne har et eller flere hovedansvarsområder.
De faglige søjler udgøres af: Gynækologi, urologi, gastro, hud samt øre/næse/hals – til sidstnævnte også cytologisk og histologisk materiale fra lunger.

PAI har endvidere et tæt samarbejde med forskningsenheden på Regionshospital Nordjylland, der har til huse i samme bygning.

Hvad får du hos os?

  • Et rigtigt godt arbejdsmiljø 
  • Mulighed for deltagelse i årsmødet med fremlæggelse af egen poster
  • Gode arbejdskolleger, der altid er klar til at hjælpe og supervisere
  • Mulighed for, udover obligatoriske kurser, at deltage i relevante kurser efter eget valg
  • Mulighed for at snuse til forskning
  • Deltagelse i Journal Club
  • 360 graders evaluering
  • Mulighed for undervisning af f.eks studerende og nyansatte på Regionshospital Nordjylland.

Som introduktionslæge

Vil du især – mikroskoperingsmæssigt – komme til at beskæftige dig med hud, gynækologi og gastro, da det er de tre områder, der har det bredeste præparatmateriale, men du vil også komme til at beskæftige dig lidt med de øvrige områder.

I begyndelsen vil du naturligvis blive guidet grundigt igennem udskæring (makrohåndtering) af alle typer præparater, obduktioner og mikroskopi.

Du lærer også at afgive svar til frysesnits undersøgelse under supervision og deltage i relevante patient konferencer sammen med vores kliniske kolleger og præparatdemonstration på instituttet.

Som introduktionslæge tilstræbes det, at du varetager de obduktioner, der måtte komme for at opnå en vis fortrolighed hermed.

Når dit introduktionsår påbegyndes vil der blive udfærdiget en generel individuel uddannelsesplan for dig. Denne plan følges løbende op af din hovedvejleder og/eller den uddannelsesansvarlige overlæge og kan justeres efter behov, så du får det bedste udbytte af din uddannelse. 

Herudover udfærdiges en specifik plan for opholdet på de enkelte søjler, der følges op af den søjleansvarlige speciallæge og justeres ved behov.