Instrumentel undersøgelse af patienter i risiko for dysfagi indlagt på Intensiv Afsnit

Om projektet

Patienter indlagte på Intensiv Afsnit kan ofte ikke selv trække vejret og bliver derfor intuberede. Dette betyder, at de får lagt et lille plastikrør (tube) gennem munden eller næsen og ned til under stemmebåndene. Der bliver ofte blæst en lille ballon op omkring tuben, og ballonen forsegler således, at der ikke kommer mundvand ned i lungerne. Når man har været intuberet, er der stor risiko for, at man efterfølgende får svært ved at spise og drikke, og at mad og drikke kommer i lungerne i stedet for i mavesækken. 

Hvis det sker, vil det ofte medføre lungebetændelse, som især for svage patienter kan medføre længere indlæggelser eller i værste fald død. 

For at sikre at dette ikke sker, gennemfører vi fra 1. januar 2017 undersøgelsen ”Fiberoptisk Endoskopisk Evaluering af synkefunktion” på denne patientgruppe på Regionshospital Nordjylland Hjørring.

Ved undersøgelsen føres et lille kamera ned i svælget på patienten. Når kameraet er på plads tester man, hvordan patienten synker mad/drikke af forskellige konsistenser og mængder. Med den viden kan man bedre sikre, at patienten indtager tilstrækkelig mad og drikke på sikker vis. 

Forskningsansvarlig

Dorte Melgaard, Ergoterapeut, Master i Rehabilitering, ph.d.

Styregruppe

Intuberede/tracheostomerede patienter på Intensivafsnit er i højrisiko for at udvikle dysfagi og dermed få aspirationspneumoni, når de efter afcuffning igen begynder at spise og drikke. På Regionshospital Nordjylland, Hjørring er der indlagt ca. 380 intuberede patienter om året. En stor del af disse patienter får anlagt en cuffet trakealkanyle. En cuffet trakealkanyle påvirker synkefunktionen negativt og der er sammenhæng mellem langvarig trakestomi og komplikationer.

Internationale guidelines samt den National Klinisk Retningslinje for øvre dysfagi fra 2015 anbefaler Fiber Endoscopic Evaluation of Swallowing (FEES), som en golden standard undersøgelse af disse patienter. Undersøgelsen skal afdække om patienten lider af dysfagi og dermed er i risiko for at aspirere. Hvis patienten udvikler aspirationspneumoni er der stor risiko for at forlænge indlæggelsen samt øge risikoen for død og naturligvis forringe patientens livskvalitet.

Undersøgelsen foretages af en læge og en ergoterapeut i samarbejde. I Danmark er det ikke fast praksis at gennemføre denne undersøgelse, om end der både nationalt og internationalt er enighed om at FEES øger kvaliteten i behandlingstilbuddet.

Undersøgelserne har hidtil ikke været udført i Region Nordjylland, hvorfor patienterne er blevet transporteret til Region Midtjylland. Patienter fra intensiv er oftest svækkede og dermed er det en stor belastning at transportere dem langt, ligesom undersøgelsen ikke giver et retvisende billede, hvis patienten er udtrættet. Samtidig er det meget omkostningstungt at transportere en intensivpatient, hvilket betyder, at muligheden kun har været brugt yderst sjældent.

Formål

Formålet med at implementere denne undersøgelse som fast praksis er at optimere patientforløbene. Outcome er antal indlæggelsesdøgn på intensivafsnittet, reduktion i antallet af patienter, der tilbageflyttes til intensiv fra stamafsnit samt at nedsætte mortaliteten. 

Metode

Fra 1. januar 2017 bliver der foretaget FEES undersøgelse på alle intensiv patienter, der skal afcuffes. Før undersøgelsen gennemføres vurderes patientens vågenhedsniveau (RASS-score), der udføres en facio-oral undersøgelse, funktionsevnen vurderes (EFA-score), hvis disse parametre er tilfredsstillende udføres FEES undersøgelsen.

Undersøgelsen foretages mens patienten er siddende i seng eller stol. Skopet føres gennem næsen ned i svælget. Undersøgelsen gennemføres ved indgift af 5 ml, 10 ml og 20 ml. af følgende konsistenser nektar, vand og budding samt kiks. Det observeres, om der er tegn på aspiration eller penetration. Under undersøgelsen monitoreres patienten.

Undersøgelsen afsluttes med, at der laves en PAS score. Ligeledes vurderes det hvorvidt patienten kan indtage mad og drikke pr. os, og i hvilken konsistens og mængde. Der lægges desuden plan for det fremtidige forløb i forhold til behandling og træning relateret til dysfagi. 

Tidsplan

Der indsamles data i perioden 1.1.2017-31.12.2017. De indsamlede data holdes op mod data indsamlet på patienter indlagt på intensiv og afcuffet i perioden 1.1.2016-31.12.2016. 

De indsamlede data bearbejdes og præsenteres nationalt og internationalt.

I løbet af 2017 vil FEES blive implementeret på Intensiv, Regionshospital Nordjylland Thisted og Neuroenhed Nord, idet et mobilt team bestående af læge og ergoterapeut hjemmehørende på RHN, Hjørring vil udføre undersøgelserne.

Opdateret