Spiller kroppens bakterier en rolle i udvikling af diabetes under og efter graviditeten?

Et stigende antal af gravide kvinder udvikler diabetes under graviditeten (gestationel diabetes mellitus). Selvom tilstanden oftest forsvinder igen efter graviditeten, så er både mor og barn i større risiko for bl.a. at udvikle type 2 diabetes på et senere tidspunkt.

Hvorfor gravide udvikler tilstanden er ikke fuldstændig klarlagt, men forskning tyder på, at kroppens bakterier kan spille en rolle.

 

Louise Rold, cand. scient. med. er derfor gået i gang med et forskningsprojekt, hvor hun ud fra forskellige prøver (bl.a. afføringsprøver) vil undersøge kroppens naturlige bakterier fra gravide kvinder. Dette gøres for at undersøge, om der er forskel i bakteriesammensætningen hos dem, der udvikler diabetes og dem, som ikke gør.

Efter fødslen vil de nyfødte børns tarmbakterier også blive analyseret for at undersøge, hvilke bakterier moderen overfører til barnet.

Håb om tidligere diagnose

Formålet med projektet er at bidrage til større forståelse for, om der ses tidlige forandringer i tarmbakterier inden udvikling af svangerskabsdiabetes samt bidrage til viden om overførslen af bakterier til barnet. En større indsigt i dette kan potentielt lede til tidligere diagnose og nye behandlingsmetoder, der kan hjælpe kvinder og deres børn.

Invitation sendes ud til gravide

Projektet udføres på Regionshospital Nordjylland. Over de næste 2 år vil gravide kvinder tilknyttet Regionshospital Nordjylland derfor modtage en invitation i E-Boks til en informationssamtale samtidig med, at de modtager invitation til nakkefoldsskanning.

Du kan læse mere om projektet og hvad deltagelsen indebærer her.

Eller kontakt Louise på l.rold@rn.dk, tlf. 2012 6499 (8:30-15:30)

Opdateret