Netværk for hospitalets nomader

AP-læger, som til­bringer 2,5 år på forskellige afdelinger af hospitalet på deres vej mod at blive speciallæger i almen medicin, får nyt netværk til at styrke trivsel og uddannelse.

Det er ikke nogen hemmelighed, at tilgangen af læger til praksis i Vendsyssel er udfordret. Med et nyt netværk for læger under uddannelse til Almen Praksis søger Regionshospitalet nu at opgradere uddannelse – og forhåbentligt rekrutteringen til området.

Når man uddanner sig til almen praktiserende læge (AP-læge) består en del af hoveduddannelsen af en række ophold på forskellige hospitalsafdelinger af 4-6 måneders varighed.

De hyppige skift gør, at nogle føler sig som nomader, der altid er på vej videre. Nogle oplever også udfordringer med at koble det meget specialespecifikke, de oplever på hospitalet, til deres fremtid i almen praksis.

Derfor har hospitalet nu ansat den første tværgående uddannelseskoordinerende yngre læge (AP UKYL), Niels Dam-Hansen. Han skal via et nyt netværk for AP-lægerne medvirke til at skabe bedre trivsel og kvalitet i deres ophold på Regionshospitalet.

Mary Kruse og Niels Dam Hansen

Uddannelseskoordinerende overlæge Mary Kruse og hospitalets første tværgående uddannelseskoordinerende yngre læge Niels Dam-Hansen. håber, at de nye tiltag kan være med til at give endnu flere læger lyst til en fremtid som almen praktiserende læge i Vendsyssel. 

Påvirker trivsel og kvalitet

Inspirationen kommer fra Sygehus Sønderjylland. Her skabte Kim Agerholm Brogaard med succes et netværk for AP-lægerne - ethvert hospitals evige omstrejfere.

- De er de eneste læger på hospitalet, som ikke har deres eget speciale. De skifter afdelinger med få måneder hvert sted. De korte ophold kan give dem en oplevelse af at være alene, men også påvirke uddannelsens kvalitet, siger RHN’s uddannelseskoordinerende overlæge Mary Kruse.

Fine evalueringer, men…

Hun har været i kontakt med hospitalets AP-læger samt gennemgået deres evalueringer

- Deres tilbagemeldinger til mig viser, at de er meget glade for uddannelsen på hospitalet. De giver også fine evalueringer af afdelingerne, hvor de bliver uddannet. Men alligevel kan de få en oplevelse af at være alene og være udfordret af de korte uddannelsesophold på afdelingerne.  Det kan også være en oplevelse af, at uddannelsen på afdelingen ikke altid er rettet mod de ting, de som kommende praktiserende læger mest har brug for at lære. 

- Med netværket kan vi få bedre overblik over, hvordan de oplever uddannelsen på hospitalet og mulighed for at høre, hvor der eventuelt er noget, vi kan gøre bedre, siger Mary.

Altid på vej videre

Hospitalets første AP-UKYL Niels Dam-Hansen er selv i gang med speciallægeuddannelse til Almen Praksis på Regionshospitalet. Han har været på Medicinsk Afdeling, Akutafdelingen, Afdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsler og er nu på Afdeling for Børn og Unge.

Han ønsker at være med til at skabe et bedre netværk mellem AP-lægerne. Både for at sikre dem bedre trivsel, men også en god uddannelse. Begge dele afgørende for at sikre rekruttering:

- Det er et generelt problem i almenmedicinsk hospitalsblokstilling, at man føler sig lidt som en nomade, der altid er på vej videre. I Hjørring skal man i løbet af 2,5 år igennem ikke mindre end 6 forskellige afdelinger af mellem 4 og 6 måneders varighed for hver afdelings vedkommende.

Med fremtiden for øje

AP-lægerne på hospitalet sigter mod en fremtid i primærsektor, og det skal deres uddannelse gerne afspejle.

- Meget af den uddannelse, man modtager i løbet af den tid, er meget specialespecifik og kun i mindre grad relevant for ens senere virke som praktiserende læge. Det kan muligvis skyldes, at de uddannelsesansvarlige læger er speciallæger eller undervejs til at blive det i netop de for afdelingen relevante specialer. For dem kan perspektivering til almen medicin måske være svær, siger Niels.

AP-lægernes ønsker vil blive taget op i det nye netværk. Konkret kan det eksempelvis være et ønske om mere ambulatorietid, fordi det i højere grad ligner de konsultationer, de vil få i praksis, fremfor vagtarbejde.

Sparring med ligesindede

Netværket kan forhåbentlig være med til at bygge bro mellem primær- og sekundærsektoren, medvirke til øget trivsel og styrke den lokale almenmedicinske uddannelse. Og derigennem være med til at sikre rekruttering.

- Netværket skal give mulighed for sparring med andre med samme problemstillinger. Vi skal som AP-læger have en bred viden om mange ting, men er under uddannelsen omgivet af specialister, så man kan have brug for at drøfte nogle af de svære ting med andre i samme situation, siger Niels.

De første skridt

Niels er startet som AP-UKYL i november, men de første konkrete tiltag er allerede sat i værk.

  • Velkomstmøder med alle nye AP-læger på hospitalet (der ansættes nye AP-læger 4 gange hvert år)
  • Ca. 6 årlige Netværksmøder med AP-lægerne. Disse netværksmøder vil vare ca. 2 timer og vil bestå af både undervisning om praksisrelevante emner og af netværksdannelse og erfaringsudveksling. Herunder er det også planen, at specialer, som AP-lægerne ikke har ophold i, eks. ortopædkirurgien, kan lave undervisning.
  • Der er oprettet facebookgruppe for AP-læger på Regionshospital Nordjylland og inviteret alle nye AP-læger med til gruppen.

Regionshospitalet er normeret til 31 AP-læger under uddannelse. Du kan finde oplysninger om lægefaglig uddannelse på hospitalet her:   Lægers Uddannelsesforum - Regionshospital Nordjylland (rn.dk)

Fakta om uddannelsen til AP-læge.

KBU 2 x 6 mdr.

Introduktionsuddannelse: 12 mdr. i Almen Praksis (6 mdr. hvis 2. KBU del var i Almen Praksis)

Hoveduddannelse:

  • 6 mdr. I almen praksis (Praksis 1)

    Hospitalsdel

  • 6 mdr. Medicinsk afd.
  • 6 mdr. Akutafdeling
  • 4 mdr. Gynækologisk afd.
  • 6 mdr. Pædiatrisk afd.
  • 4 mdr. Psykiatri
  • 4 mdr. Reumatologisk afd.

     

  • 6 mdr. Almen praksis (praksis 1)
  • 12 mdr. Almen praksis (praksis 2)

Opdateret