Introduktionsuddannelse - Radiologi
Hvorfor skal du vælge at søge introduktionsstilling hos os?
Du synes, at det er spændende at finde ud af, hvad patienten fejler og ”se” ind i patienten ved hjælp af billeddiagnostik.
Du synes, at det er udfordrende at arbejde i et centralt afsnit af hospitalet, hvor stort set alle patienter kommer forbi på et tidspunkt i deres sygdomsforløb med både elektive og akutte sygdomme.
Som radiolog vil du have rigtig mange muligheder for at få et godt arbejdsliv med det indhold, som passer bedst til din personlighed og temperament, akut – ikke akut; patientrelateret – ikke patientrelateret, intervention - ikke intervention.
På Billeddiagnostisk Afsnit (BDA), Regionshospital Nordjylland, Hjørring er vi gennem mange år kendt for at have et trygt og godt uddannelsesmiljø og arbejdsmiljø, og har i mere end 10 år været det mest populære uddannelsessted for radiologer i Region Nordjylland.
Du vil blive oplært i at arbejde selvstændigt, men alle dine undersøgelser vil, indtil du er klar til det, blive gennemlæst, før de bliver godkendt, og al din oplæring på de forskellige modaliteter (Røntgen, CT, UL og MR) vil ske under supervisionen af en speciallæge.
I vagten vil der altid være en overlæge, der kan hjælpe dig med undersøgelsen via teleradiologi eller kan se med på dine billeder.
Vagten går alle dage til kl. 21.30, herefter overtages vagten af eksterne beskrivere, og der er kun en overlæge bagvagt på tilkald fra hjemmet.
Beskrivelse af specialet
Allerede under din kliniske basisuddannelse har du benyttet dig af billeddiagnostisk, f.eks. når du ser på et røntgenbillede af thorax. Sammen kan vi lære dig, hvad du skal kigge efter, og hvordan du skal beskrive røntgenbilleder samt CT- UL- og MR-scanninger.
Som introduktionslæge vil du lære basal UL-vejledt intervention, så som pleuracentese, biopsi og diagnostisk punktur.
Næsten alle lægelige specialer benytter sig i dag af billeddiagnostik i en eller anden form for at kunne stille patientens diagnose, og radiologien er derfor en fuldstændig uundværlig og central del af det kliniske arbejde, nu og i fremtiden.
Diagnostisk radiologi er kendetegnet ved at være et meget bredt speciale, som fagligt favner hele spektret af billeddiagnostiske undersøgelser indenfor ethvert tænkeligt klinisk speciale så som pædiatri, neurologi, ortopædi m.m.
Du kan vælge at være generel radiolog eller subspecialisere dig f.eks. indenfor neurologi, onkologi eller intervention.
Der er rigtig gode muligheder for at tage vikariater både i ind – og udland sideløbende med din hospitalsansættelse, og du har alle muligheder for et langt arbejdsliv tilpasset dine forskellige livsfaser, hvilket f.eks. bliver understøttet af teleradiologi, som hastigt vinder indpas.
Radiologien har synkront med IT-udviklingen gjort store og hurtige fremskridt, og specialet har ændret sig betydeligt. Udviklingen fortsætter hastigt, og snart vil en radiologisk undersøgelse ikke kun give svar på anatomisk patologiske forhold men også fysiologiske.
Din arbejdsdag som radiolog vil være yderst afvekslende. Du forbereder og afholder måske først konference. Resten af dagen har du måske funktion i UL med patienter som i et ambulatorium; du laver f.eks. leverbiopsi, og lægger et pleuradræn. Næste dag har du måske CT-funktion. Du har vagt med diverse akutte undersøgelser, men kun til kl. 21.30 og altid med en overlæge i bagvagt.
Beskrivelse af lægestaben
På BDA, Hjørring er fastansat: 1 uddannelsesansvarlig overlæge og yderligere 3 overlæger. Desuden 1 uddannelseskoordinerende radiograf og 2 afdelingslæger.
I øjeblikket har vi 4 hoveduddannelseslæger, antallet varierer mellem 2-4 læger i hoveduddannelse som en del af forløbet Aalborg – Hjørring – Aalborg. Der er normeret 2 introstillinger, med start hhv. marts og september, med mulighed for op til 2 ekstra forløb.
I lægegruppen er der en god stemning, og en bred etnisk sammensætning, hvor der er plads til forskelligheder.
Uddannelsessamtalerne (intro-, justerings- og slutsamtale) tages alvorligt af din hovedvejleder, som kan være en overlæge eller en speciallæge; samtalerne er strukturerede, og gennemføres til tiden, og der udformes et skriftligt referat. De afholdes sammen med den uddannelsesansvarlige overlæge, og arbejdsplanen tilrettelægges, så vi sikrer at du får opnået dine kompetencer løbende.
Beskrivelse af afsnit
BDA, Regionshospital Nordjylland, Hjørring er organiseret i afsnit omkring de forskellige modaliteter: Røntgen, UL, MR og CT.
Du vil rotere mellem de forskellige afsnit under din ansættelse, og der vil blive lagt en plan for din uddannelse indenfor de forskellige områder.
Afsnittet har tre CT-scannere, to MR-scannere og to UL-stuer med moderne udstyr.
Dagligt arbejdes i små teams med mindst en yngre læge og en speciallæge pr. modalitet, så der er god mulighed for oplæring og supervision.
Beskrivelse af aktivitet
- Antal indlæggelser: Ingen.
- Antal røntgenundersøgelser pr. år: I alt ca. 50.000 - ambulante: 28.000 / akutte: 22.000
- Antal CT-skanninger pr. år: I alt ca. 21.200 - ambulante: 9.000 / akutte: 12.200
- Antal ultralydsundersøgelser pr. år: I alt ca. 10.000 - ambulante: 7.000 / akutte: 3.000
- Antal MR-skanninger pr. år: I alt ca. 5.700 - ambulante: 5.200 / akutte: 500
- Antal multitraumer pr. år: I alt ca. 100
Antallet af lægelige uddannelsesstillinger
2-4 stk. ad gangen i Hoveduddannelsesstilling i forløbet:
Radiologisk Afdeling Aalborg Universitetshospital (1,5 år)
Billeddiagnostisk Afsnit, Regionshospital Nordjylland, Hjørring (1,5 år),
Radiologisk Afdeling Aalborg Universitetshospital (1 år),
Varighed samlet 4 år.
2-4 i Introduktionsstilling: Billeddiagnostisk Afdeling, Regionshospital Nordjylland, Hjørring (1 år) – Varighed 1 år.
Færdigheds- og simulationstræning
BDA har et UL-abdominal fantom, som anvendes inden oplæring i UL.
I samarbejde med Radiologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital forefindes to fantomer til træning af anlæggelse af ascites og pleuradræn, som udlånes til Hjørring efter behov.
Der er gode muligheder for at få træning i invasive procedurer under supervision i afsnittet. Efter endt introforløb kan introduktionslægen typisk selvstændigt foretage UL-vejledt biopsi og anlægge dræn i pleura og abdomen.
Forskningsmuligheder
Regionshospital Nordjylland, Hjørring har tilknyttet et forskningscenter, med mulighed for allerede i introduktionsstilling at få skrevet en artikel, vejledt af en fuldtidsansat professor, og mulighed for frikøb til dette med løn.
Du kan udmærket få en HU-stilling i radiologi uden at have en ph.d. eller have skrevet mange artikler.
Opdateret