Hoveduddannelse - Radiologi
Hvorfor skal du vælge at søge Hoveduddannelsesstilling hos os?
I Billeddiagnostisk Afsnit (BDA), Regionshospital Nordjylland, Hjørring er vi igennem mange år kendt for at have et trygt og godt uddannelsesmiljø og arbejdsmiljø, hvor du vil opleve, at du vil blive lyttet til og behandlet individuelt efter netop dine ønsker og kompetencer.
Uddannelsessamtalerne (intro-, justerings- og slutsamtale) tages alvorligt af din hovedvejleder, som kan være en overlæge eller en speciallæge; samtalerne er strukturerede og gennemføres til tiden, og der udformes et skriftligt referat.
Aalborg (1,5 år) – Hjørring (1,5 år) – Aalborg (1 år) har i mange år været det mest populære valg i Region Nordjylland, og vi gør alt, hvad vi kan for, at det forbliver sådan.
På BDA, Hjørring, vil du i løbet af de første 6 måneder blive oplært i CT-skanninger og UL-intervention, så du efter endt HU fase 2 forløb selvstændigt kan beskrive akutte CT af hoved, hals, thorax og abdomen samt UL og CT af multitraumepatienter.
De sidste 6 måneder tilrettelægges et mere individuelt forløb, hvor du vil få rutine i færdigheder, du har fundet svære eller ikke har opnået i de første 12 måneder. Du vil også få oplæring i MR de sidste 4 måneder, hvor du i dagtid kan lære at beskrive konventionel MR af f.eks. cerebrum, skulder, columna og knæ.
Der er ikke MR-funktion uden for dagtid.
Kort sagt: Efter endt fase 2 HU i Hjørring er du klar til at varetage de opgaver, som kommer i HU3.
Beskrivelse af specialet
Diagnostisk radiologi i Hjørring servicerer bl.a. følgende specialer:
Anæstesi/Intensiv., Akutafdelingen med Traumecenter, Ortopædkirurgi, Gastrokirurgi, Gastromedicin, Lungemedicin, Gynækologi, Obstetrik, Pædiatri, Reumatologi.
I Hjørring er der ikke stamafdeling for Neurologi, Neurokirurgi og Nefrologi, og kompetencer indenfor disse specialer opnås endeligt i fase 3 HU i Aalborg. Der beskrives dog også undersøgelser fra disse specialer på BDA, Hjørring, i vores daglige arbejde med ambulante og akutte patienter, som bor nord for Limfjorden og som kommer til kontrolundersøgelser i Hjørring.
Som YL i HU på BDA, Hjørring vil du få en bred uddannelse som generel radiolog indenfor en lang række subspecialer. Efter endt speciallægeuddannelse som radiolog er der rigtig gode muligheder for at tage vikariater både i ind- og udland sideløbende med din hospitalsansættelse, og du har alle muligheder for et langt arbejdsliv tilpasset dine forskellige livsfaser, hvilket f.eks. bliver understøttet af teleradiologi, som hastigt vinder indpas. Flere kollegaer fortsætter med at arbejde langt op i årene, fordi arbejdsvilkårene kan tilpasses efter behov.
Radiologien har synkront med IT-udviklingen gjort store og hurtige fremskridt, og specialet har ændret sig betydeligt. Udviklingen fortsætter hastigt, og snart vil en radiologisk undersøgelse ikke kun give svar på anatomisk patologiske forhold, men også fysiologiske. Efterspørgslen fra de kliniske specialer efter specialiserede undersøgelser som CT og MR øges hele tiden, så din viden og kompetencer vil blive efterspurgt ikke kun i Danmark, men i hele verden.
Din arbejdsdag som radiolog vil være yderst afvekslende. Du forbereder og afholder først konference. Så bliver du måske kaldt til traume, hvor du har en central rolle, da patientens videre behandling afhænger af især CT-svaret, du giver. Resten af dagen har du f.eks. funktion i UL med patienter som i et ambulatorium; du laver leverbiopsi, lægger dræn og tager biopsier. Næste dag har du måske CT-funktion, og næste dag er du måske i MR. Du har vagt til kl. 21:30 med diverse akutte undersøgelser. Herefter overtager ekstern beskriver forvagtsfunktionen. Hele døgnet er der en overlæge som bagvagt.
Som radiolog vil du have rigtig mange muligheder for at få et godt arbejdsliv med det indhold, som passer bedst til din personlighed og temperament; akut – ikke akut; patientrelateret – ikke patientrelateret.
Beskrivelse af lægestaben
På BDA, Regionshospital Nordjylland, Hjørring er ansat 4 overlæger, 2 afdelingslæger, 2-4 YL i hoveduddannelse (som en del af forløbet Aalborg – Hjørring – Aalborg). Der er normeret til 2-4 YL i introstillinger. 3 af speciallægerne har fagligt ansvar for en modalitet, RTG, UL, CT og MR.
I lægegruppen er der en god stemning, hvor der er plads til forskelligheder. Du bliver behandlet på en respektfuld, ligeværdig måde af dine lægekollegaer uanset charge. Afdelingen får meget fin feedback fra YL mht. supervision.
Beskrivelse af afsnit
BDA, Regionshospital Nordjylland, Hjørring er organiseret i afsnit omkring de forskellige modaliteter: RTG, UL, MR og CT. Du vil rotere mellem de forskellige afsnit under din ansættelse, og der vil blive lagt en plan for din uddannelse indenfor de forskellige områder, alt efter dine kompetencer og interesser således, at du er klar og rustet til HU3 på Aalborg Universitetshospital, hvor de sidste faglige kompetencer opnås og mestres i fase 3 (det sidste år) inden endt speciallægeuddannelse.
Afdelingen har tre CT-scannere, to MR-scannere og to UL-stuer med moderne udstyr.
Beskrivelse af aktivitet
- Antal indlæggelser: Ingen.
- Antal røntgenundersøgelser pr. år: I alt ca. 50.000 - ambulante: 28.000 / akutte: 22.000
- Antal CT-skanninger pr. år: I alt ca. 21.200 - ambulante: 9.000 / akutte: 12.200
- Antal ultralydsundersøgelser pr. år: I alt ca. 10.000 - ambulante: 7.000 / akutte: 3.000
- Antal MR-skanninger pr. år: I alt ca. 5.700 - ambulante: 5.200 / akutte: 500
- Antal mammografi: Screening: ca. 10.000 - klinisk mammografi: ca. 5.800
- Antal Multitraumer pr. år: I alt ca. 100
Antallet af lægelige uddannelsesstillinger
2-4 stk. af gangen i hoveduddannelsesstilling i forløbet:
Radiologisk Afdeling Aalborg Universitetshospital (1,5 år)
Billeddiagnostisk Afdeling, Regionshospital Nordjylland, Hjørring (1,5 år),
Radiologisk Afdeling Aalborg Universitetshospital (1 år),
Varighed samlet 4 år.
Der er normeret 2-4 YL introduktionsstillinger.
Færdigheds- og simulationstræning
Afsnittet har UL-abdominal fantom. I samarbejde med Radiologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital forefindes fantomer til træning af anlæggelse af ascites og pleuradræn, som udlånes til Hjørring. Der er gode muligheder for at få træning i invasive procedurer under supervision i afsnittet. Efter endt HU fase 2 forløb i Hjørring kan du selvstændigt foretage UL-vejledt biopsi og anlægge dræn. Nefrostomikateter anlæggelse vil du blive oplært i umiddelbart efter ansættelsen i Aalborg i starten af fase 3 der.
Forskningsmuligheder
Regionshospital Nordjylland, Hjørring har tilknyttet et forskningscenter, med mulighed for allerede at få skrevet en artikel, vejledt af en fuldtidsansat professor, og mulighed for frikøb til dette med løn.
Opdateret