Udvidelsesfasen begynder, når livmoderhalsen er helt afkortet, og livmodermunden er 3-4 centimeter åben. Dette er starten på den aktive del af fødslen.
Kroppen har nu en høj udskillelse af oxytocin, og veerne vil derfor begynde at komme hyppigt og mere regelmæssigt. Veerne komme typisk med 4-5 minutters interval og varer i cirka 1 minut. Derfor er det som regel sådan, at livmodermunden åbner sig mere konstant end i den latente fase. Den bedste måde at håndtere ve-arbejdet på er at bruge dybe langsomme vejrtrækninger og give slip på skuldrene. For at berolige kroppen kan du med gavn bruge vejrtrækningen, hvor du trækker vejret langsomt ind ad næsen og puster langsomt ud af munden med et regelmæssigt interval.
For førstegangsfødende vil livmodermunden åbne sig i gennemsnit ½-1 centimeter i timen. For flergangsfødende går det ofte hurtigere.
Tag kontakt til Fødegangen
Det er oftest i udvidelsesfasen, at I kan have brug for at kontakte Fødegangen. Jordemoderen vil i telefonen spørge til ve-mønster, smerter, graviditeten, og eventuelle tidligere fødsler, for sammen med jer at vurdere om det er tid til et tjek på Fødegangen.
Når I kommer til tjek på Fødegangen, vil jordemoderen lave både en udvendig og en indvendig undersøgelse. Ud fra disse undersøgelser får jordemoderen en fornemmelse af ve-arbejdet, hvor dybt barnet står i bækkenet, hvor åben livmodermunden er, og dermed hvor langt I er i fødselsforløbet. Læs mere om indvendig undersøgelse.
Når jordemoderen vurderer, at fødslen er aktiv, bliver I fulgt ned på en fødestue. Her er der mulighed for at gøre brug af de forskellige smertelindringsmuligheder. Læs om muligheder for smertelindring. Vi vil tilstræbe, at der altid en jordemoder til stede på fødestuen.
Livmodermunden åbner sig, og veerne tager til
Udvidelsesfasen begynder, når livmodermunden er cirka 3-4 centimeter åben. I løbet af denne fase udvider livmodermunden sig til 10 centimeter og er dermed helt åben.
Veerne bliver kraftigere og længere i takt med, at livmodermunden åbner sig. Veerne kommer hyppigt og varer i cirka 1 minut. I denne fase er du som fødende oftest koncentreret om veerne og har derfor ikke nødvendigvis overskud til meget andet.
Vigtigt i udvidelsesfasen
- Fokus på vejrtrækning
- Fokus på bevægelse
- Fokus på gode hvilestillinger.
Det er fortsat vigtigt i denne fase at bruge den gode vejrtrækning, som I kender fra den latente fase. Mange har gavn af at holde fokus på vejrtrækning, når veerne kommer, da det kan gøre, at veerne føles mere overskuelige. Samtid med, at det er vigtigt at bruge vejrtrækning under veen, er det også vigtigt at have fokus på en rolig vejrtrækning i ve-pausen for at opnå størst udbytte af pauserne.
Bevægelse fremmer fødslens forløb og hjælper barnet med at trænge ned igennem bækkenet. Gode hvilestillinger sikrer, at kroppen bliver ved med at have energi til at lave veer. Jordemoderen vil støtte og guide i veksling imellem disse to.
I slutningen af udvidelsesfasen vil nogle fødende opleve en følelse af kontroltab, mens andre vil opleve behov for at lukke sig inde i sig selv. Man kan som fødende have tanker om eller give udtryk for, at man ikke vil mere, at man gerne vil hjem, eller at man gerne vil have et kejsersnit. Nogle råber, andre bliver vrede, frustrerede, irriterede eller græder, fordi følelsen af kroppens intense arbejde er alt overskyggende. Det er helt normalt og helt okay. Jordemoderen er vant til, at en fødende kvinde kan reagere på disse måder og vil være klar til at støtte og hjælpe den fødende til at genfinde ro og styrke.
Jordemoderens arbejdsopgaver på fødestuen
Under udvidelsesfasen lytter jordemoderen hyppigt til barnets hjertelyd. Jordemoderen guider og støtter jer, men da jordemoderen er ikke tankelæser, har I selv et ansvar for at give udtryk for jeres behov. Jordemoderen undersøger den fødende indvendigt løbende for at følge fødslens udvikling og for at bedømme, om fødslen forløber normalt. Jordemoderen vil desuden løbende notere fødslens udvikling i sundhedsjournalen. I kan læse journalen på sundhed.dk efter fødslen.
Jordemoderen vil forsøge også at have fokus på fødselshjælperen og dennes behov. Husk, at I selv skal medbringe forplejning til fødselshjælperen.