Mad til den lille sult

På Regionshospital Nordjylland betragter vi maden som en del af behandlingen. Derfor har vi forskellige kostformer, og derfor er den mad, du får serveret, specielt tilpasset til dig. Sammensætningen af madens indhold af energi, protein, kulhydrat og fedt følger anbefalingerne for den danske institutionskost.

Mad og drikke har stor betydning under sygdom, hvor du har særligt behov for energi og protein. Selvom du ikke har så meget appetit, er det vigtigt, at du får spist og drukket nok, så du er i stand til hurtigere at genvinde dine kræfter og blive rask.

Hvis dit behov for næring er særligt stort på grund af din sygdom, operation eller underernæring, vil det kræve hjælp og støtte at få nok at spise. Du mangler måske appetit, lyst og kræfter til at spise. Plejepersonalet vil rigtig gerne hjælpe dig med at sammensætte en ernæringsplan, der sikrer, at din krop får de næringsstoffer, den skal have, for at blive rask.

Uanset hvilken kostform du er ordineret, er det vigtigt at spise flere måltider. Det kan være vanskeligt at få dækket sit behov med kun 3 hovedmåltider.

Derfor er mellemmåltider eller flere små måltider vigtige.

Her finder du inspiration til et lille ekstra måltid. Får du lyst til en eller flere af retterne, kan du bestille maden hos plejepersonalet. Du kan også spørge dem om information og inspiration til at få spist og drukket nok, når din appetit er lille.

Dine pårørende er meget velkomne til at efterspørge små ekstra måltider på dine vegne.

Velbekomme!

Klar suppe med boller og urter

Mængde: 1 portion

Energi: 500 KJ

Protein: 6 g

 

Billede 2

Peberfrugt-, asparges-, kartoffel- eller karrysuppe

Mængde: 1 portion

Energi: 760 KJ

Protein: 4 g

 

Billede 4

Risalamande med kirsebærsauce

Mængde: 1 portion

Energi: 1500 KJ

Protein: 6 g

 

Billede 5

Ananas- eller citronfromage

Mængde: 1 portion

Energi: 680 KJ

Protein: 4 g

 

Billede 31

Energitæt is med vanilje og hindbær

Mængde: 1 portion

Energi: 480 KJ

Protein: 3 g

 

Billede 36

Panna cotta med mangopuré

Mængde: 1 portion

Energi: 730 KJ

Protein: 3.5 g

 

Billede 30

Risengrød med kanelsukker og smør

Mængde: 1 portion

Energi: 1125 KJ

Protein: 7 g

 

Billede 10

Kiks og ost

Mængde: 1 kiks med ost

Energi: 350 KJ

Protein: 6 g

 

Billede 25

Proteindrik med vanilje eller jordbær

Mængde: 1 glas (1,5 dl)

Energi: 710 KJ

Protein: 7 g

 

Billede 33

Kold eller varm kakao med flødeskum

Mængde: 1 glas (1,5 dl)

Energi: 400 KJ

Protein: 6 g

 

Billede 35

Dagens frugtgrød med mælk eller fløde

Mængde: 1 portion

Energi: 460 KJ

Protein: 2,5 g

 

Billede 14

Lille æble- eller jordbærkage med makroner og flødeskum

Mængde: 1 portion

Energi: 860 KJ

Protein: 1 g

 

Billede 15

Æblesuppe (vinter) eller jordbærsuppe (sommer)

Mængde: 1 portion

Energi: 910 KJ

Protein: 8 g

 

Billede 16

Øllebrød med fløde

Mængde: 1 portion

Energi: 540 KJ

Protein: 2 g

 

Billede 17

Skyr med appelsinsirup og hjemmelavet mysli

Mængde: 1 portion

Energi: 560 KJ

Protein: 6 g

 

Billede 19

Blødkogt æg

Mængde: 1 portion

Energi: 300 KJ

Protein: 6 g

 

Billede 20

Pandekage med is og syltetøj

Mængde: 1 portion

Energi: 1200 KJ

Protein: 6 g

 

Billede 21

Ugens kage

Mængde: 1 stykke

Energi: 800 KJ

Protein: 2 g

 

Billede 22

Kransekage

Mængde: 1 kransekage

Energi: 500 KJ

Protein: 2,4 g

 

Billede 23

S konditorkager

Mængde: 1 kage

Energi: 400 KJ

Protein: 2,5 g

 

Billede 24

Protein- og energitilskud

Mængde: 1 glas

Energi: 205 KJ

Protein: 6 g

 

Billede 26

Vanilje-, nougat- eller tricolore-is

Mængde: 1 skive is

Energi: 415 KJ

Protein: 2 g

 

Billede 27

Forskellige ispinde

Mængde: 1 is

Energi: 240 KJ

Protein: 0 g

 

Billede 28

Chips, nødder, tørret frugt eller saltstænger

Mængde: 1 portion

Chips, energi: 2100 KJ, protein: 1,5 g

Saltstænger, energi: 500 KJ, protein: 1,3 g

Peanuts, energi: 770 KJ, protein: 8 g

Nødder og frugt, energi: 600 KJ, protein: 3 g

 

Billede 29

 

Udover disse retter har nogle afsnitskøkkener alternative retter på lager. De kan bruges som et alternativ til dagens menu eller som et overskueligt, næringsrigt måltid. Retterne er traditionelle danske retter med ekstra energi.

Tilbuddet er følgende:

  • Forloren hare med vildtsauce og karotter
  • Kyllingefrikadeller med skysauce og broccoli
  • Frikadeller med skysauce og karotter
  • Dampet fisk med aspargessauce, rejer og ærter
  • Boller i karry med ærter
  • Millionbøf
  • Fiskefrikadeller med persillesauce og gulerod i skiver.

Retterne serveres med relevant tilbehør, fx kartoffelmos, kartofler, ris eller pasta.