Mad til den lille sult
På Regionshospital Nordjylland betragter vi maden som en del af behandlingen. Derfor har vi forskellige kostformer, og derfor er den mad, du får serveret, specielt tilpasset til dig. Sammensætningen af madens indhold af energi, protein, kulhydrat og fedt følger anbefalingerne for den danske institutionskost.
Mad og drikke har stor betydning under sygdom, hvor du har særligt behov for energi og protein. Selvom du ikke har så meget appetit, er det vigtigt, at du får spist og drukket nok, så du er i stand til hurtigere at genvinde dine kræfter og blive rask.
Hvis dit behov for næring er særligt stort på grund af din sygdom, operation eller underernæring, vil det kræve hjælp og støtte at få nok at spise. Du mangler måske appetit, lyst og kræfter til at spise. Plejepersonalet vil rigtig gerne hjælpe dig med at sammensætte en ernæringsplan, der sikrer, at din krop får de næringsstoffer, den skal have, for at blive rask.
Uanset hvilken kostform du er ordineret, er det vigtigt at spise flere måltider. Det kan være vanskeligt at få dækket sit behov med kun 3 hovedmåltider.
Derfor er mellemmåltider eller flere små måltider vigtige.
Her finder du inspiration til et lille ekstra måltid. Får du lyst til en eller flere af retterne, kan du bestille maden hos plejepersonalet. Du kan også spørge dem om information og inspiration til at få spist og drukket nok, når din appetit er lille.
Dine pårørende er meget velkomne til at efterspørge små ekstra måltider på dine vegne.
Velbekomme!
Klar suppe med boller og urterMængde: 1 portion Energi: 500 KJ Protein: 6 g
| |
Peberfrugt-, asparges-, kartoffel- eller karrysuppeMængde: 1 portion Energi: 760 KJ Protein: 4 g
| |
Risalamande med kirsebærsauceMængde: 1 portion Energi: 1500 KJ Protein: 6 g
| |
Ananas- eller citronfromageMængde: 1 portion Energi: 680 KJ Protein: 4 g
| |
Energitæt is med vanilje og hindbærMængde: 1 portion Energi: 480 KJ Protein: 3 g
| |
Panna cotta med mangopuréMængde: 1 portion Energi: 730 KJ Protein: 3.5 g
| |
Risengrød med kanelsukker og smørMængde: 1 portion Energi: 1125 KJ Protein: 7 g
| |
Kiks og ostMængde: 1 kiks med ost Energi: 350 KJ Protein: 6 g
| |
Proteindrik med vanilje eller jordbærMængde: 1 glas (1,5 dl) Energi: 710 KJ Protein: 7 g
| |
Kold eller varm kakao med flødeskumMængde: 1 glas (1,5 dl) Energi: 400 KJ Protein: 6 g
| |
Dagens frugtgrød med mælk eller flødeMængde: 1 portion Energi: 460 KJ Protein: 2,5 g
| |
Lille æble- eller jordbærkage med makroner og flødeskumMængde: 1 portion Energi: 860 KJ Protein: 1 g
| |
Æblesuppe (vinter) eller jordbærsuppe (sommer)Mængde: 1 portion Energi: 910 KJ Protein: 8 g
| |
Øllebrød med flødeMængde: 1 portion Energi: 540 KJ Protein: 2 g
| |
Skyr med appelsinsirup og hjemmelavet mysliMængde: 1 portion Energi: 560 KJ Protein: 6 g
| |
Blødkogt ægMængde: 1 portion Energi: 300 KJ Protein: 6 g
| |
Pandekage med is og syltetøjMængde: 1 portion Energi: 1200 KJ Protein: 6 g
| |
Ugens kageMængde: 1 stykke Energi: 800 KJ Protein: 2 g
| |
KransekageMængde: 1 kransekage Energi: 500 KJ Protein: 2,4 g
| |
Små konditorkagerMængde: 1 kage Energi: 400 KJ Protein: 2,5 g
| |
Protein- og energitilskudMængde: 1 glas Energi: 205 KJ Protein: 6 g
| |
Vanilje-, nougat- eller tricolore-isMængde: 1 skive is Energi: 415 KJ Protein: 2 g
| |
Forskellige ispindeMængde: 1 is Energi: 240 KJ Protein: 0 g
| |
Chips, nødder, tørret frugt eller saltstængerMængde: 1 portion Chips, energi: 2100 KJ, protein: 1,5 g Saltstænger, energi: 500 KJ, protein: 1,3 g Peanuts, energi: 770 KJ, protein: 8 g Nødder og frugt, energi: 600 KJ, protein: 3 g
|
|
Udover disse retter har nogle afsnitskøkkener alternative retter på lager. De kan bruges som et alternativ til dagens menu eller som et overskueligt, næringsrigt måltid. Retterne er traditionelle danske retter med ekstra energi.
Tilbuddet er følgende:
- Forloren hare med vildtsauce og karotter
- Kyllingefrikadeller med skysauce og broccoli
- Frikadeller med skysauce og karotter
- Dampet fisk med aspargessauce, rejer og ærter
- Boller i karry med ærter
- Millionbøf
- Fiskefrikadeller med persillesauce og gulerod i skiver.
Retterne serveres med relevant tilbehør, fx kartoffelmos, kartofler, ris eller pasta.