Rezum-behandling af prostata
-
Prostata – eller blærehalskirtlen – er en kirtel, som kun findes hos mænd. Den sidder lige under urinblæren, rundt om den øverste del af urinrøret. Prostata danner et sekret, der udgør en del af sæden.
Hos de fleste mænd vokser blærehalskirtlen med alderen. Hos nogle giver det besvær med at lade vandet. Denne tilstand kaldes ’forstørret blærehalskirtel’.
For at lette vandladningsproblemer, der skyldes forstørret prostata, er du blevet tilbudt en Rezum-behandling. Behandlingen har til formål at fjerne en del af prostatavævet ved hjælp af vanddamp.
Før behandlingen
Når du ankommer til afdelingen, får du smertestillende medicin og antibiotika. Efterfølgende bliver du kaldt ind på stuen, hvor behandlingen foregår.
Under behandlingen
Behandlingen foregår i lokalbedøvelse. Det vil sige, at du får lagt en bedøvelse i det område, hvor behandlingen foretages, men i øvrigt er vågen og kan følge med i, hvad der sker. Du skal ligge på ryggen med benene i benstøtter. Du får lagt en lindrende gel i urinrøret og herefter fører lægen et tyndt kikkertrør gennem urinrøret op til prostata.
Kikkertrøret indeholder en nål, som lægen bruger til at sprøjte vanddamp ind i prostata. Hver injektion med vanddamp varer 9 sekunder. Den kan være ledsaget af en stikkende fornemmelse.
Under behandlingen gives der normalt 3-7 injektioner med vanddamp alt efter størrelsen på prostata. Nedbrydningen af prostata-vævet vil tage nogle måneder, og du vil først opnå fuld effekt af behandlingen efter cirka 3 måneder.
Du får kateter i blæren efter behandlingen
Behandlingen afsluttes med, at du får lagt et kateter i blæren. Årsagen er, at der vil være hævelse i vævet efter behandlingen, og at hævelsen kan gøre det vanskeligt at tisse.
Du skal beholder kateteret i cirka 14 dage – eventuelt længere ud fra en individuel vurdering. Kateteret har en ventil, som du skal åbne cirka hver 3.-4. time for at tømme blæren. Det er muligt at sætte en lang pose på til natten, så du ikke skal vågne for at skulle ud at tisse. Du får hjælpemidlerne med herfra, når du går hjem.
Vi aftaler, inden du går herfra, hvornår du skal have kateteret fjernet, og du får en tid hos en af vores sygeplejersker. Efter behandlingen skal du vente ½-1 time i vores venteværelse, hvorefter du kan tage hjem.
Du må ikke selv køre bil
På grund af den medicin, du får i forbindelse med behandlingen, må du ikke selv køre bil hjem.
Bestil tid til en urindyrkning hos egen læge
Vi skal være sikre på, at du ikke har en urinvejsinfektion. Du skal derfor bestille tid til en urindyrkning hos din egen læge 1 uge før besøget hos os. Din læge skal sende urinprøven til dyrkning på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling i Aalborg. Dette gælder dog ikke, hvis du har fast kateter i form af blærekateter, topkateter, nyrekateter, indvendigt kateter/JJ-kateter eller anvender engangskateter.
Hold pause med blodfortyndende medicin
Hvis du tager blodfortyndende medicin, skal du måske holde pause med dette inden behandlingen. Lægen gør opmærksom på, hvis det gælder dig.
Du kan spise og drikke normalt før og efter behandlingen. Følg derudover lægens anvisninger.
Tag det roligt i 2 uger
Det er vigtigt at tage det roligt i 2 uger efter behandlingen samt at undgå tunge løft og hård fysisk aktivitet.
Tag håndkøbsmedicin efter behov
Ved smerter må du tage smertestillende håndkøbsmedicin efter behov, fx Panodil® eller Pamol®.
Forvent blod i urinen
Du kan forvente, at der vil være blod i din urin i op til 2-4 uger efter behandlingen.
Forebyg blærebetændelse
Der er altid en risiko for, at du kan få blærebetændelse, når du er blevet behandlet i urinvejene. Du kan forebygge blærebetændelse ved at drikke rigeligt med vand (1,5-2 liter dagligt), så urinvejene bliver skyllet godt igennem.
Kontakt egen læge eller Lægevagten ved symptomer på blærebetændelse
Du skal være opmærksom på tegn på blærebetændelse og opsøge din egen læge, hvis du oplever:
- hyppig og udtalt svie ved vandladning
- feber og utilpashed
- grumset og ildelugtende urin
- urinstop/kateterstop.
Andre komplikationer
- Urinstop/urinretention, når kateteret fjernes. Nogle gange sker det, at man ikke selv kan tisse, efter at kateteret er blevet fjernet. Sker det, lægger vi et nyt kateter i en uges tid, indtil hævelsen aftager yderligere.
- Ufrivillig vandladning. Efter behandlingen kan du opleve en brændende fornemmelse og en øget vandladningstrang. Symptomerne skyldes de vævsskader, som vanddampen foretager på prostata.
- Tør udløsning (tør ejakulation). Der er en vis risiko for, at Rezum-behandlingen forårsager tør ejakulation. Tør ejakulation betyder, at sædvæsken ender i blæren under ejakulation.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.