Operation for sten i nyren og urinlederen
-
Du skal opereres for sten i nyre og/eller urinleder. Sten i nyre og urinleder kan give smerter og blod i urinvejene og kan påvirke nyrens funktion. For at afhjælpe dette er det nødvendigt at fjerne stenen, når den er for stor til selv at passere gennem urinvejene.
Røntgenbillede inden operationen
Det afhænger af stenens placering, om du skal have taget røntgenbillede inden operationen. Du får besked om dette. Det kan være nødvendigt for at se, om stenen har flyttet sig eller er passeret igennem urinvejene siden seneste undersøgelse.
Bedøvelse under operationen
Selve operationen foregår i fuld bedøvelse eller i rygbedøvelse (spinalbedøvelse). Inden du bliver bedøvet, får du anlagt et drop på håndryggen. Igennem dette får du væske og medicin.
Lægen, der skal operere, taler først med dig om, hvad der skal foregå, og herefter bliver du bedøvet.
Selve operationen
Stenen bliver fjernet, ved at vi fører et tyndt kikkertrør (ureteroskop) via urinrøret til urinblæren og videre op i urinlederen. Gennem røret kan vi med specialinstrumenter få fat på stenen, trække den ud eller knuse den og trække stumperne ud.
Operationen varer cirka 1 time. Efter operationen bliver du kørt til opvågningsstuen, hvor du bliver observeret, indtil du er vågen efter bedøvelsen. Herefter bliver du kørt tilbage på sengestuen.
Du kan få indvendigt dræn og kateter
Du får sandsynligvis lagt et indvendigt kateter, som kaldes et JJ-kateter. Dette ligger gennem urinlederen fra nyren til blæren for at aflaste urinlederen, efter stenen er fjernet.
Din urin kan være blodig efter operationen, og derfor har du som regel også et kateter i blæren. Kateteret i blæren bliver fjernet samme dag eller dagen efter operationen.
Forbered dig grundigt til operationen
Du har til samtalen inden operationen fået forklaret, hvordan du forbereder dig bedst muligt. Du har også fået udleveret en huskeseddel med titlen 'Husk, når du skal til operation', som beskriver dine forberedelser. Følg sedlen nøje – så har du det bedste udgangspunkt for operationen.
Bestil tid til en urindyrkning hos egen læge
Vi skal være sikre på, at du ikke har en urinvejsinfektion. Du skal derfor bestille tid til en urindyrkning hos din egen læge 1 uge før besøget hos os. Din læge skal sende urinprøven til dyrkning på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling i Aalborg. Dette gælder dog ikke, hvis du har fast kateter i form af blærekateter, topkateter, nyrekateter, indvendigt kateter/JJ-kateter eller anvender engangskateter.
Køb smertestillende medicin
Vi råder dig til på forhånd at købe smertestillende håndkøbsmedicin (paracetamol), så du har den til de første dage hjemme.
Kom hurtigt ud af sengen
Det er vigtigt, at du kommer i gang med at bevæge dig efter operationen. Det mindsker risikoen for komplikationer. Du skal derfor forvente, at vi allerede få timer efter operationen beder dig om at komme ud af sengen og gå omkring. Vi støtter dig selvfølgelig i det omfang, du har brug for det.
Kateter efter operationen
Når dit blærekateter er fjernet, og du kan lade vandet på almindelig vis, kan du komme hjem.
Hvis du skal udskrives med kateter i blæren, aftaler vi med dig, hvornår det skal fjernes.
Forvent smerter efter operationen
Du kan efter operationen have lette smerter og ømhed.
Hvis du har et indvendigt kateter, kan du mærke det, når du lader vandet og er fysisk aktiv. Nogle oplever det som jag eller niv i nyren. Enkelte mærker konstante murrende smerter over ryggen og i blæren. Har du behov for det, kan du tage smertestillende medicin, som du kan købe i håndkøb.
Forvent at have gener ved vandladning
Du kan have en sviende fornemmelse i urinrøret, og du kan føle, at du skal lade vandet oftere og i små portioner. Generne forsvinder i løbet af et par dage.
Forvent blod i urinen
Du skal forvente, at du kan have blod i urinen nogle dage efter udskrivelsen. Det er derfor vigtigt, at du drikker mindst 2 liter væske hver dag for at skylle urinvejene godt igennem.
Vær opmærksom på blærebetændelse
Der er altid risiko for, at du kan få blærebetændelse, når du har været behandlet i urinvejene.
Får du symptomer på blærebetændelse, som fx feber, tiltagende hyppig vandladningstrang, vedvarende svien ved vandladning, ildelugtende eller grumset urin, skal du aflevere en urinprøve hos din egen læge.
Undgå hård fysisk aktivitet
Du bør undgå hårdt fysisk arbejde, tunge løft og løb i den første uge efter operationen. Så mindsker du risikoen for blødninger fra blæren.
Hvis du har indvendigt kateter, fjerner vi det 1-3 uger efter operationen. Det sker i Dagafsnit for Urinvejskirurgi UK5 og gøres ved hjælp af en bøjelig urinvejskikkert (cystoskop), som vi fører ind i blæren, mens du er i lokalbedøvelse.
Du skal evt. til røntgenundersøgelse af nyrerne efter 2-3 uger, så vi kan vurdere det endelige resultat af operationen.
Har du spørgsmål til, er du velkommen til at kontakte os.