Behandling med Botox® i blæren
-
Du kan i samråd med en urolog vælge at blive behandlet med indsprøjtninger med Botox® i blæren.
Når Botox® bliver indsprøjtet i blærens slimhinde, vil blærens muskler bedre kunne slappe af.
Årsagerne til behandlinger med Botox® kan være vandladningsproblemer på grund af:
- overaktiv blære
- nerveskade i rygmarven (sklerose eller ulykkestilfælde).
Botox® vil virke ved at:
- reducere blærens sammentrækninger
- afslappe blæren, så den kan rumme en større mængde urin
- reducere omfanget af urinlækage
- reducere fornemmelsen af pludselig vandladningstrang
- reducere, hvor ofte du føler trang til at lade vandet
- give dig bedre kontrol over din vandladning.
Idet Botox® afslapper blæren i mere eller mindre grad, er det ikke sikkert, at du vil være i stand til at tømme blæren helt efter behandlingen. Nogle få oplever, at de ikke kan lade vandet selv, mens andre oplever, at de tømmer blæren helt eller delvist.
Hvis vi ved telefonsamtalen efter behandlingen vurderer, at du muligvis ikke tømmer blæren, vil vi tilbyde dig en blæreskanning og eventuelt oplæring i at bruge et engangskateter.
Hvis du ikke kan lade vandet overhovedet, skal du bruge et engangskateter ved alle vandladninger. Du vil sandsynligvis ikke mærke den kraftige vandladningstrang, efter du har fået Botox®. Det er derfor en god idé at måle mængden af urin i blæren, når du tømmer urinen ud. Der skal helst ikke være mere end 400, maksimalt 500 ml, ml urin i blæren, før du anvender engangskateter.
Hvis du kan lade vandet selv, men der fortsat er en større rest tilbage i blæren, er det kun nødvendigt at bruge engangskateter én eller flere gange, afhængigt af hvor meget du drikker, og hvor stor en mængde der er tilbage.
Selve behandlingen
Du får lagt en lokalbedøvende gel op i dit urinrør. Når bedøvelsen virker, fører lægen et tyndt kikkertrør (cystoskop) op i blæren, hvorefter blæren bliver fyldt med lunkent sterilt saltvand. Det gør, at vi bedre kan se den indvendige side af blæren. Igennem cystoskopet indsprøjtes Botox i blærevæggen.
Der er afsat 30 minutter til samtale og behandling.
Bestil tid til en urindyrkning hos egen læge
Vi skal være sikre på, at du ikke har en urinvejsinfektion. Du skal derfor bestille tid til en urindyrkning hos din egen læge 1 uge før besøget hos os. Din læge skal sende urinprøven til dyrkning på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling i Aalborg. Dette gælder dog ikke, hvis du har fast kateter i form af blærekateter, topkateter, nyrekateter, indvendigt kateter/JJ-kateter eller anvender engangskateter.
Vask dig grundigt
Vask dig grundigt i skridtet, inden du kommer til behandlingen.
Forvent at have gener ved vandladning
Det er normalt at have svie ved vandladning de første dage, ligesom det er normalt at have lidt blod i urinen i nogle dage. Du kan lindre eventuelle smerter med smertestillende medicin fra håndkøb (paracetamol).
Forebyg blærebetændelse
Der er altid en risiko for, at du kan få blærebetændelse.
Du kan forebygge dette ved at drikke rigeligt med vand, så urinvejene bliver skyllet godt igennem. Ligeledes er det vigtigt, at du er omhyggelig med at tømme din blære regelmæssigt, enten ved naturlig vandladning eller ved brug af kateter.
Mangelfuld eller sjælden blæretømning giver større infektionsrisiko.
Afvent behandlingens resultat
Du kan først vurdere det endelige resultat af behandlingen efter 7-14 dage.
Forny eventuelt behandlingen
Virkningen af behandlingen aftager gradvist, og efter cirka 6-8 måneder vil den blæreafslappende virkning være ophørt. Er du interesseret i en ny behandling, skal du kontakte os for en ny samtale.
Ny Botox®-behandling kan tidligst gives efter 3 måneder.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.