Operation for svulst i blæren
-
Du skal have fjernet en svulst i blæren. Når vi har fjernet svulsten, sender vi den til undersøgelse for at finde ud af, om den er godartet eller ondartet.
I cirka halvdelen af tilfældene er svulsten godartet, og der er ikke behov for yderligere behandling. Viser svulsten sig at være ondartet, altså en kræftsvulst, tilbyder vi dig et behandlingsforløb.
Bedøvelse under operationen
Selve operationen foregår i fuld bedøvelse eller i rygbedøvelse (spinalbedøvelse).
Inden du bliver bedøvet, får du anlagt et drop på håndryggen. Igennem dette får du væske og medicin.
Lægen, der skal operere, taler først med dig om, hvad der skal foregå, og herefter bliver du bedøvet.
Selve operationen
Operationen foretages gennem et tyndt kikkertrør (cystoskop) via urinrøret til blæren. Igennem dette fjerner lægen svulsten i din blære.
Afhængig af hvor meget du bløder, får du eventuelt lagt et kateter i blæren. Kateteret tømmer blæren for blod. Du får fjernet kateteret nogle timer efter operationen. I få tilfælde er det nødvendigt at beholde kateteret i en eller flere dage.
Operationen varer cirka 1 time. Efter operationen bliver du kørt til opvågningsstuen, hvor du bliver observeret, indtil du er vågen efter bedøvelsen. Herefter bliver du kørt tilbage på sengestuen.
Forbered dig grundigt til operationen
Du har til samtalen inden operationen fået forklaret, hvordan du forbereder dig bedst muligt. Du har også fået udleveret en huskeseddel med titlen 'Husk, når du skal til operation', som beskriver dine forberedelser. Følg sedlen nøje – så har du det bedste udgangspunkt for operationen.
Hurtigt ud af sengen
Det er vigtigt, at du kommer i gang med at bevæge dig efter operationen. Det mindsker risikoen for komplikationer. Du skal derfor forvente, at vi allerede få timer efter operationen beder dig om at komme ud af sengen og gå omkring. Vi støtter dig selvfølgelig i det omfang, du har brug for det.
Sygemeld dig
Du må forvente at være sygemeldt i en periode efter operationen. Hvor længe du skal være sygemeldt, afhænger af den fysiske aktivitet i dit arbejde samt dit generelle helbred. Tal med lægen om netop dit behov.
Tag smertestillende efter behov
Du kan have lette smerter eller ubehag i den første tid efter operationen. Du kan lindre smerterne med smertestillende medicin fra håndkøb (paracetamol).
Brug eventuelt ble i en periode
Den første tid efter operationen kan din trang til at lade vandet være meget kraftig, og du kan have svært ved at holde på vandet. Det kaldes urininkontinens.
Det kan derfor være svært at nå på toilettet i tide, og måske er det nødvendigt at gå med en lille ble i en periode. Årsagen til dine vandladningsgener kan være irritation efter operationen. Symptomerne forsvinder oftest i løbet af 2-3 uger og varer sjældent ved.
Forebyg blærebetændelse
Der er altid en risiko for, at du kan få blærebetændelse, når du er blevet opereret i urinvejene.
Du kan forebygge blærebetændelse ved at drikke rigelig væske, så urinvejene bliver skyllet godt igennem.
Søg læge ved symptomer på blærebetændelse
Kontakt din læge, hvis du får ét eller flere af disse symptomer på blærebetændelse:
- Hyppig trang til vandladning
- Svie ved vandladning
- Feber.
Lægen vil undersøge din urin for bakterier. Det er vigtigt, at en eventuel blærebetændelse bliver behandlet.
Undgå hård fysisk aktivitet
Du bør undgå hårdt fysisk arbejde, tunge løft og løb i den første uge efter operationen for at undgå blødninger fra blæren.
Forvent blod i urinen
De første uger efter operationen kan din urin have en rødlig eller mørk farve, især i starten af vandladningen. Det kan se voldsomt ud, men det er ufarligt og går som regel over af sig selv.
2-3 uger efter operationen afstødes de sårskorper, der bliver dannet i blæren efter operationen, og du vil opleve, at der i nogle dage er mere blod i urinen. I denne periode er det vigtigt, at du drikker rigeligt med væske, så urinvejene bliver skyllet godt igennem.
Få svar på undersøgelsen
Du får en tid til samtale i Urologisk Ambulatorium. Til samtalen får du svar på undersøgelsen af svulsten, og vi drøfter den videre kontrol eller et eventuelt behandlingsforløb med dig.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.