Laseroperation af forstørret blærehalskirtel
-
Du skal have opereret din forstørrede blærehalskirtel. Blærehalskirtlen (prostata) er en kirtel, som kun findes hos mænd. Den sidder lige under urinblæren rundt om den øverste del af urinrøret. Prostata danner et sekret, som udgør en del af sæden.
Hos de fleste mænd vokser blærehalskirtlen med alderen. Hos nogle giver det besvær med at lade vandet. Denne tilstand kaldes forstørret blærehalskirtel.
Bedøvelse under operationen
Selve operationen foregår i fuld bedøvelse eller i rygbedøvelse (spinalbedøvelse). Inden du bliver bedøvet, får du anlagt et drop på håndryggen. Igennem dette får du væske og medicin.
Lægen, der skal operere, taler først med dig om, hvad der skal foregå, og herefter bliver du bedøvet.
Selve operationen
Under operationen fører lægen via en kikkert (cystoskop) en såkaldt laserfiber op gennem urinrøret til blærehalskirtlen. Med laserfiberen rettes en laserstråle ind på blærehalskirtelvævet. Vævet fordamper, når energien i laserstrålen frigøres i form af varme ved kontakt med kirtlen. Dermed reduceres den forstørrede blærehalskirtel, og urinen kan passere frit fra blæren.
Efter operationen lægger vi et kateter op i blæren for at holde den tom for blod og urin, indtil du er vågen.
Operationen varer cirka 1 ½ time. Efter operationen bliver du kørt til opvågningsstuen, hvor du bliver observeret, indtil du er vågen efter bedøvelsen. Herefter bliver du kørt tilbage på sengestuen.
Forbered dig grundigt til operationen
Du har til samtalen inden operationen fået forklaret, hvordan du forbereder dig bedst muligt. Du har også fået udleveret en huskeseddel med titlen 'Husk, når du skal til operation', som beskriver dine forberedelser. Følg sedlen nøje – så har du det bedste udgangspunkt for operationen.
Bestil tid til en urindyrkning hos egen læge
Vi skal være sikre på, at du ikke har en urinvejsinfektion. Du skal derfor bestille tid til en urindyrkning hos din egen læge 1 uge før besøget hos os. Din læge skal sende urinprøven til dyrkning på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling i Aalborg. Dette gælder dog ikke, hvis du har fast kateter i form af blærekateter, topkateter, nyrekateter, indvendigt kateter/JJ-kateter eller anvender engangskateter.
Hurtigt ud af sengen
Det er vigtigt, at du kommer i gang med at bevæge dig efter operationen. Det mindsker risikoen for komplikationer. Du skal derfor forvente, at vi allerede få timer efter operationen beder dig om at komme ud af sengen og gå rundt på stuen. Vi støtter dig selvfølgelig i det omfang, du har brug for det.
Kateter efter operationen
Ved lasermetoden er der stort set ingen blødning under operationen. Det betyder, at du kan nøjes med at have blærekateter i cirka 2-4 timer efter operationen. Når vi har fjernet kateteret, og du kan lade vandet på acceptabel vis, kan du udskrives.
Hvis du mod forventning skal beholde blærekateteret i længere tid, bliver du udskrevet med kateteret. I så fald aftaler vi, hvornår du skal komme og få kateteret fjernet.
Sygemeld dig
Du må forvente at være sygemeldt i en periode efter operationen. Hvor længe du skal være sygemeldt, afhænger af den fysiske aktivitet i dit arbejde samt dit generelle helbred. Som regel er det nødvendigt at være sygemeldt i en uges tid efter denne behandling, men tal med lægen om netop dit behov.
Tag smertestillende efter behov
Du kan have lette smerter eller ubehag i den første tid efter operationen. Du kan lindre smerterne med smertestillende medicin fra håndkøb (paracetamol).
Tag eventuelt antibiotika mod blærebetændelse
Hvis lægen vurderer, at du skal tage antibiotika mod blærebetændelse, får du udleveret tabletter, inden du bliver udskrevet.
Forebyg blærebetændelse
Der er altid en risiko for, at du kan få blærebetændelse, når du er blevet opereret i urinvejene.
Du kan forebygge blærebetændelse ved at drikke rigelig væske, så urinvejene bliver skyllet godt igennem.
Søg læge ved symptomer på blærebetændelse
Kontakt din læge, hvis du får et eller flere af disse symptomer på blærebetændelse:
- Hyppig trang til vandladning
- Svie ved vandladning
- Feber.
Lægen vil undersøge din urin for bakterier. Det er vigtigt, at en eventuel blærebetændelse bliver behandlet.
Undgå hård fysisk aktivitet den første uge
Du bør tage den med ro den første uge efter operationen. Det vil sige, at du bør undgå hårdt fysisk arbejde, tunge løft, sex, løb og cykling den første uge efter operationen.
Brug eventuelt ble i en periode
Den første tid efter operationen kan din trang til at lade vandet være meget kraftig, og du kan have svært ved at holde på vandet. Det kaldes urininkontinens. Det kan derfor være svært at nå på toilettet i tide, og måske er det nødvendigt at gå med en lille ble i en periode. Vedvarende urininkontinens efter en prostataoperation er sjælden.
Årsagen til dine vandladningsgener kan være irritation efter operationen. Symptomerne forsvinder oftest i løbet af 2-3 uger og varer sjældent ved.
Blodig urin efter operationen
Op til 3 måneder efter operationen kan urinen have en rødlig eller mørk farve, især i starten af vandladningen. Det kan se voldsomt ud, men det er ufarligt og går som regel over af sig selv. I den periode, hvor du oplever det, er det en god idé at drikke rigeligt med væske (gerne 2 liter om dagen), så urinvejene bliver skyllet godt igennem.
Forvent, at sædudløsningen kan være anderledes
Hos en del patienter vil operationen medføre, at de ikke længere får normal sædudløsning. Sæden løber i stedet op i blæren og tømmes ud ved næste vandladning. Det skyldes, at der omkring blærehalskirtlen er 2 lukkemuskler, og den øverste af disse lukkemuskler bliver fjernet ved operationen.
Der er ingen kontrol efter operationen
Du skal regne med, at der normalt går 3-4 måneder, inden det endelige resultat af operationen kan bedømmes. Hvis du herefter har vandladningsproblemer, skal du kontakte din egen læge.