Fjernelse af den ene testikel
Du har en knude i den ene testikel, som skal fjernes. Knuden giver mistanke om testikelkræft.
Du skal have fjernet testiklen, så vi kan undersøge, om knuden er godartet eller ondartet. Testikelkræft er en relativt sjælden sygdom, og den forekommer oftest hos yngre mænd.
-
Du har en knude i den ene testikel, som skal fjernes. Knuden giver mistanke om testikelkræft.
Du skal have fjernet testiklen, så vi kan undersøge, om knuden er godartet eller ondartet. Testikelkræft er en relativt sjælden sygdom, og den forekommer oftest hos yngre mænd.
-
Bedøvelse under operationen
Selve operationen foregår i fuld bedøvelse eller i rygbedøvelse (spinalbedøvelse). Inden du bliver bedøvet, får du lagt et drop på håndryggen. Igennem dette får du væske og medicin.
Lægen, der skal operere, taler først med dig om, hvad der skal foregå, og herefter bliver du bedøvet.
Selve operationen
Ved operationen fjerner vi den syge testikel gennem et snit i lysken på samme side. Vi tager også en vævsprøve fra den raske testikel til undersøgelse for mikroskopiske celleforandringer. Denne prøve tages igennem et lille snit i pungen.
Operationen varer cirka 1 time. Efter operationen bliver du kørt til opvågningsstuen, hvor du bliver observeret, indtil du er vågen efter bedøvelsen. Herefter bliver du kørt tilbage på sengestuen.
-
Forbered dig grundigt til operationen
Du har til samtalen inden operationen fået forklaret, hvordan du forbereder dig bedst muligt. Du har også fået udleveret en huskeseddel med titlen 'Husk, når du skal til operation', som beskriver dine forberedelser. Følg sedlen nøje – så har du det bedste udgangspunkt for operationen.
Køb smertestillende medicin
Vi råder dig til på forhånd at købe smertestillende håndkøbsmedicin (paracetamol), så du har den til de første dage hjemme.
Barbér dig i operationsområdet
Cirka 2 dage inden operationen skal du barbere hårene af på pungen, i lysken og øverst på låret på den side, hvor du skal opereres.
Du skal undgå at barbere tæt, så der kommer ridser i huden.
-
Hurtigt ud af sengen
Det er vigtigt, at du efter operationen kommer i gang med at bevæge dig. Det mindsker risikoen for komplikationer. Du skal derfor forvente, at vi allerede få timer efter operationen beder dig om at komme ud af sengen og gå omkring. Vi støtter dig selvfølgelig i det omfang, du har brug for det.
-
Fjern plasteret
Du må fjerne plasteret på såret dagen efter operationen. Herefter må du tage brusebad.
Undgå karbad, svømmehal og havbad
For at mindske risikoen for infektion fraråder vi dig at tage karbad, gå i svømmehal og bade i havet i de første 10 dage efter operationen.
Brug tætsiddende underbukser
Du kan efter operationen have lette smerter og ømhed i pungen. Det kan vare et par uger. Det kan derfor være en god idé, at du bruger tætsiddende underbukser til at støtte pungen og penis.
Tag smertestillende medicin efter behov
Har du behov for det, kan du tage smertestillende medicin, som du kan købe i håndkøb (paracetamol).
Forvent hævelse og misfarvning
Huden omkring såret og ned ad penis kan være hævet og misfarvet efter operationen. Det er helt normalt og forsvinder i løbet af et par uger. Fortager hævelsen sig ikke, kommer der rødme omkring såret eller får du feber, skal du tage kontakt til din læge. Det er tegn på, at der muligvis er infektion i såret, hvilket du skal have undersøgt og behandlet.
Undgå hård fysisk aktivitet
Du bør undgå hårdt fysisk arbejde, tunge løft, sex og løb de første 2 uger efter operationen, så såret får ro til at hele.
Sygemeld dig
Du må forvente at være sygemeldt i en periode efter operationen. Hvor længe du skal være sygemeldt, afhænger af den fysiske aktivitet i dit arbejde samt dit generelle helbred. Vi aftaler varigheden af din sygemelding efter operationen.
Du skal ikke have fjernet tråde
Trådene i operationssåret er oftest selvopløselige. Du skal derfor ikke have dem fjernet. Skulle du mod forventning være syet med en tråd, der skal fjernes, giver vi dig besked efter operationen. I så fald skal du have dem fjernet hos din læge efter 10 dage.
-
Da du skal opereres på mistanke om kræft i testiklen, skal du have lavet en CT-skanning af din brystkasse og mave. Vi skanner dig for at undersøge, om en mulig kræft har spredt sig. Du får også taget blodprøver før operationen. Afhængigt af hvad blodprøverne viser, skal du muligvis have taget blodprøver igen på 7. hverdag efter operationen.
Når vi har resultatet af alle undersøgelser, samler vi dem og sender dem til Onkologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital. Onkologisk Afdeling indkalder dig til en samtale, hvor I gennemgår undersøgelsesresultaterne og drøfter, om du skal have efterbehandling.
Uanset om du skal have efterbehandling eller ej, foregår den fremtidige kontrol af testikelkræft ved Onkologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.
-
Selv om den ene testikel er fjernet, er seksualliv og lyst uændret. Din forplantningsevne afhænger af, om du skal have efterbehandling og i givet fald hvilken. Du har mulighed for at få nedfrosset sæd til senere brug. Dette gøres oftest før selve operationen. Afdelingen sørger for kontaktoplysninger til CRYOS, der foretager sæddeponering. Det kan du blandt andet drøfte med lægerne på Onkologisk Afdeling. Når du er færdigbehandlet på Onkologisk Afdeling, kan der være mulighed for at få indopereret en protese i pungen. Protesen er gratis.
-
Har du spørgsmål til, er du velkommen til at kontakte os.
Ambulatorium for Urinvejskirurgi
Sekretær
Tlf. 97 64 18 58
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 9.00 – 12.00
Sygeplejerske
Tlf. 97 64 18 57
Vi træffes bedst: Mandag - fredag 13.00 – 14.00