Når du skal bedøves
Du skal bedøves forud for en operation. Inden operationen taler du med en anæstesilæge om, hvilken bedøvelse (anæstesi) du skal have. Anæstesilægen gennemgår din journal og spørger til dit helbred, dine tænders tilstand og dine eventuelle alkohol- og rygevaner. Lægen spørger dig også om, hvilken medicin du får, og om der er noget, du er allergisk over for. Alle disse oplysninger er vigtige for valget af bedøvelse.
-
Du skal bedøves forud for en operation. Inden operationen taler du med en anæstesilæge om, hvilken bedøvelse (anæstesi) du skal have. Anæstesilægen gennemgår din journal og spørger til dit helbred, dine tænders tilstand og dine eventuelle alkohol- og rygevaner. Lægen spørger dig også om, hvilken medicin du får, og om der er noget, du er allergisk over for. Alle disse oplysninger er vigtige for valget af bedøvelse.
-
Hvis du skal i fuld bedøvelse
Fuld bedøvelse indebærer, at du sover dybt og ikke har smerter under undersøgelsen eller operationen. Du bliver enten bedøvet gennem et lille plastikrør (et drop) i blodbanen eller via den luft, du indånder i en maske. På hospitalet kalder vi fuld bedøvelse for ’generel anæstesi’.
Hvis du skal lokalbedøves
Lokalbedøvelse vil sige, at du får lagt bedøvelsen som en indsprøjtning i ryggen eller tæt ved operationsstedet. Dermed er kun operationsstedet bedøvet, mens du er vågen. Du vil ikke føle smerte, men kan mærke berøring.
Vi benytter forskellige former for lokalbedøvelse:
- Rygbedøvelse. Ved en rygbedøvelse sprøjter vi lokalbedøvende medicin ind i ryggen (ryggens spinal- eller epiduralrum), hvor den blokerer nerverne. Dermed bedøves den del af kroppen, som skal opereres. Alle patienter, der har været i rygbedøvelse, kommer på opvågningsstuen efter operationen.
- Bedøvelse af et mindre område. Vi kan også lokalbedøve et mindre område, fx en arm. Hvis kun en arm eller et ben er bedøvet, kommer du formentlig direkte tilbage til sengeafsnittet efter operationen.
Hvis du er lokalbedøvet, kan du få afslappende medicin, så du ligger og døser. Hvis du ønsker at høre musik under operationen, må du gerne medbringe dine egne CD’er. Har du downloadet musik til din telefon, kan du også høre den. Det er dog ikke muligt at streame musik.
-
Du skal faste inden operationen. Anæstesilægen fortæller dig om de fasteregler, der gælder for dig. Reglerne er også beskrevet i det materiale, du får udleveret eller tilsendt før operationen.
Værd at vide om bedøvelse
Er det farligt at blive bedøvet?
Med moderne anæstesimedicin og overvågningsudstyr er det meget sikkert at blive bedøvet.
Under hele bedøvelsen er der uddannet anæstesipersonale til stede.
Fejler du andet, end det du skal opereres for, fx en hjertesygdom, er der en lidt højere risiko for komplikationer. I så fald vil anæstesilægen informere dig om det ved samtalen inden operationen.
Kaster man op efter bedøvelsen?
Nogle mennesker får kvalme og kaster op efter bedøvelsen. Der findes flere midler mod kvalme og opkastning, så denne bivirkning kan næsten altid behandles.
Har du tidligere haft kvalme i forbindelse med bedøvelse, eller lider du af køresyge, kan vi give dig forebyggende kvalmestillen-de medicin, inden vi afslutter bedøvelsen.
Er der bivirkninger ved rygbedøvelse?
Nogle patienter (mindre end 2 %) får hovedpine efter rygbedøvelse (spinal-anæstesi).
De fleste bivirkninger er lettere og behandles med sengeleje, rigeligt at drikke og hovedpinepiller.
Hvis du har svære bivirkninger, kan vi behandle bivirkningerne. Generne vil altid gå over. Hvis du stadig har gener efter 1 uge, er du velkommen til at henvende dig til os.
-
Inden du bliver bedøvet, får du lagt et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen. Du får sat elektroder på brystet, så vi kan overvåge dit hjerte under operationen, og du får en blodtryksmanchet på armen og en iltmåler på fingeren.
Hvis du skal i fuld bedøvelse, får du sprøjtet bedøvende medicin i droppet. Herefter falder du i søvn i løbet af få minutter og sover under hele operationen. Du har ingen smerter og vil ikke have nogen fornemmelse af tid.
Vi overvåger din tilstand under hele operationen. Når operationen er slut, afslutter vi bedøvelsen og giver dig smertestillende medicin, så du ikke har så mange smerter, når du vågner.
-
Efter operationen bliver du enten kørt på opvågningsstuen eller direkte tilbage til sengeafsnittet. På opvågningsstuen overvåger vi din hjerterytme, dit blodtryk og din vejrtrækning, indtil du er rigtig vågen.
Du får ekstra ilt via et kateter i næsten og smertestillende medicin efter behov. Når din tilstand tillader det, fjerner vi overvågningsudstyret. Du kan da komme tilbage til sengeafsnittet eller hjem.
Sig til, hvis du får kvalme
Nogle patienter får kvalme og kaster op efter operationen. Er du plaget af kvalme, tilbyder vi kvalmestillende medicin. Du kan også få små isklumper eller vand, hvis der ikke er noget, der taler imod det.
Besøg på opvågningsstuen
Dine pårørende (1-2 personer) må gerne komme på besøg på opvågningsstuen, hvis du selv ønsker det.
Børn kan altid få forældre med.
Besøg skal dog foregå under hensyntagen til øvrige patienter, der har brug for ro i perioden efter operation.
Travlhed eller utilpasse patienter kan betyde, at det ikke altid er muligt at få besøg.
-
Du må gerne være alene
De moderne bedøvelsesmidler er så hurtigt ude af kroppen, at det ikke er nødvendigt, at du har en pårørende hos dig på grund af bedøvelsen. Det kan dog af andre grunde være rart.
Kontakt os, hvis du får gener
Hvis du får gener, efter du er kommet hjem, kan du henvende dig til det telefonnummer, du har fået oplyst, eller eventuelt til din egen læge eller Lægevagten.
-
Har du spørgsmål til bedøvelsen, er du velkommen til at kontakte os.
Anæstesiafsnittet Hjørring og Frederikshavn
Tlf. 97 64 11 03