Ny anæstesiuddannelse med mere færdigheds- og simulationstræning

De kommende anæstesisygeplejersker gennemgår mere færdigheds- og simulationstræning som led i ny udgave af videreuddannelsen. En opgave, VenSim løfter

Hvad stiller du op, når du ikke kan skabe frie luftveje hos patienten?

Ovenstående er bare ét af flere full-scale scenarier de kommende anæstesisygeplejersker netop har trænet i Regionshospital Nordjyllands færdigheds- og simulationscenter VenSim.

Tidligere var det en regional opgave at fastsætte rammerne om den to-årige videreuddannelse til anæstesisygeplejerske. Nu har Sundhedsstyrelsen som noget nyt fastsat landsdækkende krav til, hvad uddannelserne skal indeholde.

- Færdigheds- og simulationstræning er blevet en obligatorisk del af uddannelsen. Det er en tendens, vi ser brede sig også i lægeuddannelsen. Her i huset er vi så privilegerede, at vi har mulighed for at træne i helt realistiske omgivelser, så det fuldt ud svarer til de situationer, kursisterne vil møde i virkeligheden, siger uddannelseskoordinerende overlæge Flemming Knudsen. Det er bl.a. takket være resten af hospitalet:

- Vi oplever en stor opbakning fra resten af huset og en villighed til at stille ressourcer til rådighed, og det gør, at vi indenfor færdigheds- og simulationstræning kan tilbyde en kvalitet, der er helt på højde med eks. NordSim i Ålborg, siger uddannelseskoordinerende overlæge Flemming Knudsen.

Meget realistisk

Forløbet for anæstesikursisterne består både af færdighedstræning og brug af apparatur, hvor fokus er på den enkeltes kompetencer og håndgreb samt scenarier, hvor fokus er på kommunikation og samarbejde.

15 anæstesikursister har netop gennemført full-scale simulation i uforudsete situationer under anæstesi og akut indledning af anæstesi. Kursisterne skal forstå sammenhængene i situationerne, handlemuligheder og udvikle og opnå sikker varetagelse af procedurerne.

Konkret kan det eks. være en galdeoperation. Patienten ligger på operationslejet, og der opstår problemer med at skabe sikre luftveje. Det er vanskeligt at maskeventilere, og det kan ikke lade sige gøre at intubere, dvs. indføre et rør til at opnå fri luftvej.

Hvad gør man så? Hvilke handlemuligheder har man? Og hvor kan man få hjælp?

 - Tilbagemeldingerne på scenarierne har været meget positive. Kursisterne får en realistisk oplevelse i de rigtige rammer med det rigtige apparatur og med de rigtige samarbejdspartnere. Det er eks. en rigtig anæstesilæge i vagt, man skal ringe til, ikke én der ”leger”. Så man risikerer også at få besked om, at hun ikke har tid til at komme. Og hvad gør du så, siger Carina Haurdal Nielsen, der er uddannelsessansvarlig for anæstesisygeplejekursisterne.

Skal kende opskriften

Læringen opnås sammen med de andre.

- Der er meget læring i at gennemføre scenarierne sammen og især i den efterfølgende debriefing og refleksion. Her sætter deltagerne ord på, hvorfor de traf de valg, de gjorde, og drøfter med de andre om valget var rigtigt eller der eventuelt var andre ting, der kunne overvejes, siger Carina Haurdal Nielsen.

For daglig leder af VenSim Birgit Jensen drejer det om at ruste kursisterne.

- Det handler om at få øvet scenarierne igennem, så de kender opskriften på, hvad de stiller op, når de møder situationen i virkeligheden. Også de situationer, der sjældent sker, og som de derfor aldrig opnår rutine i, siger Birgit Jensen.  

I læringsprocessen er tvivl - og det at turde lufte den - afgørende.

- Et godt læringsmiljø er afgørende for udbyttet. Så vi gør meget for, at det er et trygt miljø, hvor det er ok at stille spørgsmål og man tør ”blotte sig”, siger Birgit.

Rivende udvikling

Ikke kun kursisterne, men også VenSim lærer undervejs.

- Vi har netop talt, om at det vil være en fordel at begynde med basis-situationer, så deltagerne får rollerne og samspillet på plads, inden vi kaster dem ud i de svære situationer. Så vi og instruktørerne lærer også hele tiden, fortæller Birgit.

VenSim har de seneste år gennemgået en stor udvikling og det fortsætter. Foruden de nye opgaver med træning af sygeplejersker i videreuddannelse, så vil de medicinstuderende på kandidatdelen, som Regionshospitalet fra efteråret tager i mod, også skulle til færdigheds- og simulationstræning i VenSim.

 

Opdateret