Madaffald kværnes til biogas

Køkkenets madaffald og restprodukter skal fremover omdannes til biogas. Regionsrådets klimapulje har afsat penge til en biokværn.

Hospitalet har netop fra regionsrådets særlige klimapulje fået 381.986 kr. og dermed fuld finansiering til at købe en biokværn, som madaffald i fremtiden skal køres igennem. Affaldet ryger gennem et hul ned i to tanke. Indholdet herfra køres til biogasanlægget i Vrå, hvor det omdannes til fossilfri biogas. Det afgassede restprodukt anvendes som gødning i landbruget.

I første omgang er det alene madaffald fra køkkenet og fra hospitalets kantine, der indgår i arbejdet. Senere er det tanken, at også overskydende mad fra de enkelte afsnit på hospitalet skal indgå.

 

Biokværnanlægget bliver installeret i første halvår 2020. Formålet med initiativet er at etablere cirkulær økonomi omkring hospitalets madaffald og samtidig bidrage til bedre udnyttelse af affaldet samt reduktion af CO2-udledningen ved et mindre forbrug af fossile brændstoffer.

 

Foruden klimagevinsten vil initiativet gøre det nemmere at håndtere køkkenets organiske affald, begrænse personalets tunge løft af affaldsspande mv.

 

Klimapuljen

Regionsrådets klimapulje er i 2019 på 2.740.000 kr., som investeres i nye initiativer, der kan understøtte indsatserne i Regionens Klimahandlingsplan, bl.a. at reducere CO2-udledning.

Opdateret