Køkkenets elev dyster til DM

Når DM i Skills afvikles i april vil Marie-Louise Dalsgaard fra Hjørring være blandt de otte, der konkurrerer om at blive Danmarks bedste ernæringsassistentelev.

Marie-Louise Dalsgaard er elev i Regionshospital Nordjyllands Hovedkøkken og drager 4.-6. april til DM i Skills i Næstved, hvor det store årlige Danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne afholdes.

Omkring 300 unge er med som deltagere, hvor de kæmper inden for de forskellige fag om at blive landets bedste.

Over tre dage skal Marie-Louise dyste med syv andre ernæringsassistentelever om at kreere de mest smagfulde og iderige retter og præsentere dem bedst muligt.

Hver dag sin opgave: Torsdag er det kantinemad, hvor der på 2½ time skal laves hovedret, biret og snack til 8 personer. Fredag er temaet Nordisk grøn tapas, hvor Marie Louise igen på kun 2½ time skal lave 10 anretninger med mindst 4 tapas og brød. Og lørdag – ja, her er opgaven en overraskelse.  

Vi vil ikke afsløre hvilke menuer, som Marie-Louise har valgt. Vi kan godt afsløre, at der ligger grundigt forarbejde før en deltagelse i DM i Skills.

- Jeg har haft mange muligheder oppe at vende til menuerne, og øvet og øvet og øvet for at få det til at se godt ud, ramme den rette smag, nå det indenfor den afsatte tid osv. Samt forberede mig på, hvad jeg skal sige, når dommerne spørger ind til de valg, jeg har truffet, siger Marie-Louise Dalsgaard.

Så der er lidt sommerfugle i maven forud for konkurrencen. Deltagerne skal ikke ”kun” demonstrere viden om råvarer, ernæringsindhold og smag. Eleverne skal også vise, at de har tænkt over bæredygtighed, madspild, hygiejne, trends, målgruppens ønsker mm.

Inspirere andre

DM i Skills er etableret for at give unge chancen for at vise deres talenter. Det er desuden med til at skærpe deres faglige niveau og vise omverdenen – heriblandt grundskoleelever – erhvervsuddannelsernes mangeartede og spændende muligheder. Den del spiller også en rolle for Marie-Louise:

- Jeg elsker selv mad og går op i kost og ernæring. Med deltagelse i Skills vil jeg gerne være med til at vise andre unge, at det ikke kun er som kok, man kan beskæftige sig med de ting. Der ligger rigtigt gode og spændende muligheder i et job som ernæringsassistent.

Marie-Louise er halvvejs i den 2½ årlige uddannelse som ernæringsassistent. En uddannelse, hun overvejer at bygge videre på med en diætistuddannelse. Drømmejobbet er på et julemærkehjem, hvor hun gerne vil vise børn, at sund mad kan være rigtig lækker.

 

Opdateret