Organdonation: Har du taget stilling?

Har du endnu ikke taget stilling til om du vil være organdonor, så få hjælp til at blive afklaret i uge 41.

Organdonation er vel kun aktuelt, hvis man dør ung, ikk?

Næ, faktisk ikke. I 2018 var 25% af organdonorerne over 70 år.

Der er tre måder at tage stilling til organdonation på, som alle er lige gyldige.  Man kan registrere sit valg online i Organdonorregistret, udfylde et donorkort eller fortælle sit valg til familien.

I uge 41 er der fokus på organdonation. På Regionshospital Nordjylland betyder det, at Anna-Marie Røn og Marianna Ørum begge donoransvarlige sygeplejersker og Mikka Borup, som er donoransvarlig læge står klar til at besvare spørgsmål fra både patienter, pårørende, sundhedspersonale og andre interesserede.

Mød fagpersoner og patienter, der har modtaget organer

Formålet med kampagnen er ikke at tvinge nogle til at samtykke til organdonation. I Danmark anvender vi informeret samtykke til organdonation. Det betyder, at du selv eller din familie skal give tilladelse til organdonation. Hvis du hjernedør, og organdonation bliver en mulighed, og du ikke har taget stilling, er det din familie, som skal tage beslutningen for dig.

Derfor opfordrer Anna-Maria Røn, Marianne Ørum og Mikka Borup til at man selv får truffet beslutningen, så ens pårørende ikke skal gøre det. Og har man spørgsmål om hvordan det foregår, så er man meget velkommen hos dem.

Tirsdag den 8. oktober og onsdag den 9. oktober kan du træffe dem i forhallen i Hjørring. Begge dage fra kl. 10 til 14.  Tirsdag er de i selskab med Hanne, der har modtaget en ny lever og som kan besvare spørgsmål om, hvordan hun har oplevet hele forløbet, men der onsdag er mulighed for at møde Peter, der er lungetransplanteret.  

  • Der blev i 2018 i gennemsnit transplanteret 3,4 organer pr. donor.
  • 477 patienter stod i alt aktivt på venteliste ved udgangen af 2018.
  • I 2018 var den ældste donor 85 år.
  • 40 patienter døde før de fik et nyt organ i 2018.
  • 2 ud af 3 danskere har taget stilling til organdonation

kilde: Dansk Center for Organdonation

Opdateret