En vellykket fødsel for hjemmebarsel

Ro til at finde ind i de nye roller som mor og far. Ro til at lære barnet at kende. Hjemme. Men med back-up døgnet rundt fra hospitalets barselskyndige. De første erfaringer med ambulante fødsler for førstegangsfødende er positive.

1. april gik Regionshospital Nordjylland over til hjemmebarsel også for førstegangsfødende. Dermed kommer også førstegangsfødende – ligesom flergangsfødende har gjort i årevis – hjem 2-4 timer efter fødslen.

De første familier har nu været igennem forløbet, og erfaringerne er gode.

- Det var dejligt at komme hjem. Det gav ro og mulighed for, at vi kunne finde ind i de nye roller i omgivelser, hvor vi er os selv, og hvor man hurtigere lærer barnet at kende og finder sig selv, fortæller 25-årige Maria Kristine Jensen fra Frederikshavn. Den 24. april blev hun og kæresten Niklas Jensen forældre til Andrea. En skøn, sund og rask pige på 3040 gr og 50 cm.

Jordemoder kom hjem til


Maria og Niklas ankom til hospitalet i Hjørring ved fem-tiden om morgenen. Forud havde de været i kontakt med fødegangen et par gange og med transporttiden fra Frederikshavn turde de ikke vente længere. Kl. 12.12 kom Andrea til verden. Samme aften ved 18-tiden blev de spurgt, om de havde lyst til og følte sig klar til at komme hjem.

- Det var vi helt trygge ved. Vi havde fulgt kurserne før fødslen, så vi følte os godt forberedt. Amningen var kommet i gang, og vi havde et telefonnummer, hvor vi kunne ringe døgnet rundt, hvis der var problemer, forklarer Maria.

- Og allerede næste morgen klokken ni kom jordemoderen jo hjem til os, tilføjer hun.

 

Lille Andrea her kom til verden for en uge siden. Hendes forældre Maria Kristine og Niklas Jensen fra Frederikshavn vendte hjem ca. seks timer efter fødslen. Hjem til roen og muligheden for at finde sig til rette i de nye roller som mor og far. Men med muligheden for døgnet rundt den første uge at benytte hospitalets barselskyndige.

Til rådighed syv døgn

De første syv døgn efter fødslen kan nybagte familier ringe til barselsafdelingen døgnet rundt, lave en aftale i barselsambulatoriet eller møde op i åben konsultation. Det nybagte forældrepar i Frederikshavn benyttede sig af tilbuddet om åben telefon en sen aften.

- Hun var meget urolig og ville slet ikke falde til ro. Så min kæreste ringede til barselsgangen, hvor vi fik råd og vejledning til, hvad vi kunne gøre. Det var rart at have den mulighed, siger Maria.

Som led i hjemmebarslen får familierne et trivselsskema. Det er et konkret lavpraktisk skema, hvor far og mor kan se, hvor ofte deres lille ny spiser, tisser, har afføring mm. Der er anvist handlemuligheder både til hvad de selv kan gøre, og hvor de kan hente hjælp.

Den enkelte families behov

På 2-3 dagen efter fødslen har familierne tid i barselsambulatoriet.  Det kan være hos sygeplejerske Lenette Scheufens, Afdelingen for Gynækologi, Graviditet og Fødsel. Hun har medvirket til at udforme den nye hjemmebarsel.

- Ved samtalerne i Barselsambulatoriet er udgangspunktet den enkelte families behov. Det kan være forskelligt, hvad de har brug for at tale om eller spørge til. Vi har selvfølgelig en guide med emner, vi skal omkring, men vi starter med det, der fylder hos den enkelte familie, forklarer Lenette Scheufens.

Herefter kan familierne gå til jordemoderen, der tager PKU prøver og laver hørescreening på barnet, så begge dele klares ved samme tur til hospitalet.

Vokser med opgaven

Ambulante fødsler til førstegangsfødende er endnu meget nyt. Erfaringsgrundlaget er derfor ikke stort, men der tegner sig nogle uventede positive gevinster.

- Vi oplever, at familierne er mere selvkørende og faktisk også, at far kommer mere på banen. De påtager sig ansvaret som noget fælles og vokser med opgaven, siger sygeplejerske Lenette Scheufens.

Trygge forløb

Forud for hjemmebarselsordningen gik et stort planlægning- og koordineringsarbejde.

- Det vigtigste har været patientsikkerhed og at skabe trygge forløb, siger Tina Heilesen, udvikling-, undervisning og uddannelsessygeplejerske på afdelingen for Gynækologi, Graviditet og Fødsel.

- Familierne skal være klædt på og føle sig kompetente til opgaven, og samtidig skal de opleve, at vi har hånden under dem hele tiden, supplerer Lenette Scheufens.

Lenette Scheufens og Tina Heilesen lagde et grundigt forarbejde i at få skabt en hjemmebarselsordningen for førstegangsfødende, der tilgodeser behovet for kyndig vejledning og tryghed for de nye familier.

Styrket samarbejde med sundhedsplejen

Hele forløbet omkring en fødsel var under lup og blev gennemgået forud for den nye ordning. Både før og efter fødslen. Ikke kun tiden på hospitalet. Det giver pote i form af bedre samarbejde mellem sektorer, dvs. kommunerne og hospitalet.

- Det har styrket vores samarbejde med den kommunale sundhedspleje. Med i vores nye ambulante tilbud hører eksempelvis, at familierne de første syv døgn kan komme her. Det betyder også, at sundhedsplejen ved besøg i hjemmet kan henvise familierne hertil, hvis de vurderer, at der er behov, forklarer Tina Heilesen,

Hjemmebarsel er ikke for alle

Ambulante fødsler for førstegangsfødende vakte panderynker nogle steder, da ideen blev luftet første gang. Der var frygt for at alle førstegangsfødende – uanset behov – blev smidt ud fra hospitalet efter få timer.

Det har aldrig været planen og er heller ikke virkeligheden.

Tilbuddet om hjemmebarsel gælder kun ukomplicerede forløb, hvor baby har det godt, og forældrene har ressourcer til opgaven. Er der omstændigheder omkring en fødsel eller familie, der tilsiger et længere ophold på barselsafsnittet, så er den mulighed der altid. Det kan være timer eller dage. Det afgøres af behovet.

Forventningen er, at omkring 30% af førstegangsfødende fremover får hjemmebarsel, hvor de benytter ambulante tilbud. I Hjørring fødes ca. 1300 børn årligt, heraf halvdelen af førstegangsfødende.

Læs mere om ambulante fødsler på Regionshospital Nordjylland  

 

Opdateret