Den enkelte patients livssituation i fokus

Ældre multisyge patienter er i centrum for hospitalet nye sygeplejefaglige seniorforsker Mona Kyndi Pedersen.

Vi lever længere og antallet af ældre borgere med en eller flere samtidige sygdomme er stigende. Dette stiller sundhedsvæsenet overfor nye udfordringer både i form af at prioritere ressourcerne og for at skulle yde en mere sammenhængende og patientrettet indsats. I mediebilledet bliver den stigende andel af ældre borgere med komplekse problemstillinger, som kan være svære at imødekomme indenfor sundheds- og ældreområdet ofte beskrevet som problematisk og negativt. På den anden side giver det jo også en unik mulighed for at tænke anderledes.  

Hos Regionshospital Nordjyllands nye sygeplejefaglige seniorforsker Mona Kyndi Pedersen har gruppen af ældre borgere en ganske særlig plads. Hun begyndte 1. februar i Center for Klinisk Forskning og kommer fra en stilling som postdoc i Klinisk Sygepleje i Klinik Medicin og Akut, Aalborg Universitetshospital.

Må se på det samlede liv

Monas primære forskningsområde er ældre multisyge patienter med komplekse kliniske problemstillinger og plejebehov såvel på hospital som i eget hjem. Hun har skrevet ph.d. afhandling om risikofaktorer for genindlæggelse blandt ældre medicinske patienter.

Et område, der bestemt er værd at arbejde videre med.

- Projektet har vist, at årsagen til genindlæggelse er kompleks. Det er et samspil af kliniske forhold og komplekse livsomstændigheder. Det er en gruppe borgere, hvor man må se på det samlede liv. De er ofte i en livssituation, hvor der sker rigtigt meget – de har forladt arbejdsmarkedet, ægtefællen er måske væk, de skal flytte, helbredet svigter osv.

- Derfor skal udgangspunktet for forløbet være den enkelte patients livssituation. Hvad er det, det sker derhjemme, siden de falder? Eller får behov for akut hjælp? Det er ikke kun vigtigt, hvad der sker under indlæggelsen. Det er mindst lige så vigtigt, hvad der sker op til indlæggelsen og hvad det er, de udskrives til, siger Mona Kyndi Pedersen.

Hun vil gerne fokusere på det samlede forløb på tværs af sektorer, så borgerne hjælpes til at få den bedst mulige tilværelse. Udfordringen eller paradokset er, at i takt med at multisygdom stiller større krav til helhedsblik og sammenhæng i indsatsen, så er rammerne for indsatsen gennem årene i stigende grad specialiseret og fragmenteret. Der skal sikres sammenhæng mellem både det almene og det specialiserede – mellem hospitaler og det nære sundhedsvæsen – og imellem de meget specialiserede fagligheder og indsatser. Noget der bl.a. arbejdes med under overskriften ”Det udadvendte hospital”.

Brugerne ind i forskningen

Mona Kyndi Pedersen har med ansættelsen ved Center for Klinisk Forskning valgt, at karrieren nu skal fortsætte på Regionshospital Nordjylland.

- Der er gang i virkelig mange spændende udviklingstiltag på hospitalet ligesom forskningsmiljøet er i vækst. Jeg var meget imponeret over programmet ved Forskningssymposiet i 2018, og håber, at jeg kan bidrage til programmet i 2019 ved at sætte yderligere fokus på det sygeplejefaglige perspektiv, siger Mona.

Overordnet er hun optaget af patientforløbet over tid og på tværs af sektorer med særligt fokus på patient- og pårørendeperspektivet. Derudover

beskæftiger hun sig med klinisk, praksisnær forskning, hvor ideen til projektet opstår i den kliniske hverdag og hvor forskningen foregår i et tæt samspil med det kliniske personale med patientkontakt. Her afhænger både forskningsområde og metode af den konkrete problemstilling, der ikke nødvendigvis ligger indenfor hendes eget forskningsområde.  

Med sin baggrund på flere kliniske arbejdspladser sideløbende med undervisning og forskning, så har Mona gjort en dyd ud af at bevare kontakten til ”virkeligheden”. Og dem det hele handler om, nemlig patienter.

- Jeg har et ønske om at få brugerne inddraget i projekter i langt højere grad, end vi gør i dag. Vi skal have patientperspektivet belyst og understøtte udviklingen af målrettede interventioner, der kan give gruppen af ældre, sårbare patienter og deres pårørende et sammenhængende forløb, hvor de oplever sig set og mødt, siger Mona.

Kvalificere tanker og ideer

Inden vi kommer så langt, så skal Mona lære hospitalet og dets samarbejdspartnere at kende. Hun vil få en bred kontaktflade i organisationen. Især afsnitsledere og udviklings- og uddannelsesansvarlige sygeplejersker vil blive tætte samarbejdspartnere, Hun vil skulle vejlede, undervise og støtte forsknings- og udviklingsprojekter med udgangspunkt i det sygeplejefaglige perspektiv men vil også indgå i tværfaglige projekter, hvor det er relevant.

Så går du med ideer til sådanne, så grib fat i Mona. Hellere før end siden.

- Min opgave vil være at stille spørgsmål, der kan kvalificere tanker og ideer. Og det er vigtigt at tage mig med ind i overvejelserne, så tidligt som muligt, så vi får startet rigtigt, lyder opfordringen.

I den sammenhæng nævner Mona det kommende forskningskursus som en oplagt mulighed. Det er et flot tilbud til dig, der har en ide til et kommende projekt, men måske mangler inspiration og vejledning til at det få det beskrevet og konkretiseret yderligere.  

Mona Kyndi Pedersens baggrund

Fuld publikationsliste

Ph.D. projektet ”Older persons at risk of hospital readmission – a mixed methods study

Opdateret