Biokværn tager skraldet

Et grønnere hospital: Slatne kålblade, brødrester og andet madaffald fra køkkenet på Regionshospital Nordjylland i Hjørring ender nu ikke længere som affald, men som biogas og gødning.

Hovedkøkkenet på Regionshospital Nordjylland i Hjørring har nu fået installeret en biokværn, som bidrager til at reducere køkkenets spild af organiske ressourcer.

Madaffald og restprodukter bliver kværnet til biomasse, der oplagres i en stor tank, der er gravet ned udenfor køkkenet. Herfra transporteres biomassen til biogasanlægget i Vrå, hvor den omdannes til biogas, der bl.a. ender i tanken på de biogasbusser, som kører rundt i Nordjylland. Restproduktet anvendes efterfølgende som gødning i landbruget.

Formålet med at anskaffe en biokværn er at kunne bortskaffe det organiske affald i Hovedkøkkenet og derved være med til at bidrage til mindre CO2 udledning fremfor at sende affaldet til forbrænding.

Med biokværnanlægget bidrager køkkenet til regeringens klimahandlingsplan om at genanvende mere og forbrænde mindre. Samtidig forbedrer systemet arbejdsforholdene for personalet grundet de særlige beholdere, som anvendes til sortering af affald rundt i køkkenets afdelinger. Beholderne kører på hjul og kan tippes direkte ned i biokværnen, hvorved tunge løft af affaldssække undgås.
Hospitalet har fået finansieret biokværnen gennem regionsrådets særlige klimapulje med en bevilling på godt 380.000 kroner.  

Flere klimaprojekter på vej

Til at understøtte Region Nordjyllands bidrag til nedbringelsen af CO2 udledningen har Regionsrådet vedtaget en Klimahandlingsplan 2019-2022 herunder afsat en intern pulje til konkrete klimainitiativer.

Puljen er i 2020 på 3 mio. kr., og den tilbyder regionens klinikker og afdelinger medfinansiering til klimainitiativer inden for bl.a. energirenovering og energiforbrug; transport; fødevarer; affald og ressourcer samt indkøb og forbrug af varer, tjenester og serviceydelser.
I ansøgningsrunden for 2020 er der indsendt 16 ansøgninger til klimapuljen fra regionens klinikker og afdelinger. Regionsrådet træffer beslutning omkring ansøgningerne den 24. august 2020.

 

 

Opdateret