Kan virtuel verden snyde smerten?

Patienters oplevelse af VR-briller under udvalgte gynækologiske indgreb undersøges i randomiseret studie.

Omkring udgangen af juni tager Afdelingen for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsel fat på at inkludere deltagere til et nyt randomiseret studie, som handler om “Patienters oplevelse af Virtual Reality (VR)-briller under udvalgte gynækologiske undersøgelser og indgreb.”

 

Bag studiet står introlæge Kanutte Norderud, hoveduddannelseslæge Mathilde Holmskov, sygeplejerske Tina Heilesen, afdelingslæge, PhD Louise Arenholt samt overlæge Constanze Merkel (tre sidstnævnte er med på foto)

 

Ideen med VR-briller er, at de tager patienten ind i en virtuel verden. På den måde kan de eks. forsvinde i en rolig eksotisk verden under havet sammen med delfiner, mens de i virkeligheden ligger på en stue på det – lad os indrømme – knap så eksotiske Regionshospital Nordjylland.

 

Virtuel verden snyder smerten

Undersøgelser har vist, at VR-briller har en god effekt på patienters oplevelse af behandling. Man kan bruge VR til at fjerne fokus fra angst, og distraktion kan være smertelindrende, da hjernen ikke koncentrerer sig på samme måde om smerten, hvis opmærksomheden er andetsteds.

 

- Det handler overordnet om, at patienterne får den bedst mulige oplevelse, mens de er her, siger overlæge Constanze Merkel.

 

Studiet handler ikke alene om at spørge ind til patienternes måske svært målbare ”oplevelse”.

 

- Vi håber også med studiet at få viden om, om det er muligt at minimere forbruget af smertestillende, fortsætter Constanze.

 

- Vi ønsker at foretage undersøgelser og indgreb så skånsomt som muligt, og kan vi gøre det i lokalanæstesi i stedet for fuld bedøvelse, så er det en fordel. Patienterne føler sig ikke så syge, det er godt for helingsprocessen og de er hurtigere på benene igen. Så det er en fordel både for patienten, personalet og økonomien, supplerer Louise Arenholt.

 

Nogle patienter vil formodentlig have gavn at muligheden, mens andre gerne ønsker fuldt overblik og kontrol over, hvad der foregår på operationsstuen og derfor ikke ønsker VR-briller. Der skal være plads til begge dele.

 

Påvirker det personalets kontakt?

Foruden patienternes oplevelse, så skal studiet også undersøge, hvordan VR-briller påvirker relationen mellem personale og patient.

 

- Vi undersøger, hvordan lægernes og sygeplejerskernes oplevelse er. Har de tilstrækkelig kontakt med patienten? Er patienten mere afslappet? Det vil vi også gerne blive klogere på, siger Louise Arenholt.

 

Det er frivilligt, om man som patient ønsker at deltage.

VR-brillerne afprøves ved tre typer undersøgelser/indgreb: operation for nedsynkning, kikkertundersøgelse af livmoderhulen og keglesnit ifm. celleforandringer.

 

- Hvis erfaringerne viser sig at være gode, så kan det udbredes til andre typer af undersøgelser og indgreb. Det kan være patienter, der er angste før en operation eller dem, der er så nervøse forud for en almindelig gynækologisk undersøgelse, siger Tina Heilesen.

 

Studiet er godkendt af Videnskabsetisk Komite og laves i samarbejde med Center for Klinisk Forskning, og der skal inkluderes 120 patienter.

 

Opdateret