Millionbevilling til forskning i tarmbakterier og psykiatriske lidelser

Seniorforsker Suzette Sørensen fra Center for Klinisk Forskning har modtaget en forskningsbevilling på 1.984.000 kroner fra Lundbeckfonden.

Bevillingen går til projektet “Gut microbiota-derived extracellular vesicles in psychiatric disorders

Kort fortalt går det ud på at undersøge sammenhængen mellem tarmens bakterier og psykiatriske lidelser.

Projektet undersøger såkaldte ekstracellulære vesikler – miniceller – sendt ud af bakterierne som en mulig kommunikationsvej fra tarmen til hjernen. Hypotesen er, at tarmmikrobiotaen påvirker psykiatriske lidelser gennem disse vesikler, som vil blive analyseret hos ADHD- og autismepatienter for at vurdere, om indholdet af vesiklerne adskiller sig fra ikke-påvirkede kontroller.

Bevillingen fra Lundbeckfonden er en LF Experiment forskningsbevilling. 187 ansøgte, 25 har modtaget en bevilling.

Suzette Sørensen

 

Et felt med stort potentiale

 

Modtageren Suzette Sørensen, seniorforsker cand.scient., ph.d er leder af Mikrobiomgruppen på Center for Klinisk Forskning. Gruppen har en særlig interesse i at forstå hvordan bakterier kan være med til at påvirke vores sundhed. Vi er konstant omgivet af bakterier, ikke bare udenpå men også inden i os. Fx indeholder vores tarmsystem omkring 100.000 trillioner bakterier fordelt på ca. 1.000 arter, som har stor betydning for vores sundhed.

Deres forskningsprojekter tager udgangspunkt i patienterne, hvor de ved hjælp af afførings-, blod- og urinprøver forsøger at afdække om ændringer i bakteriesammensætning kan være forbundet med sygdommen. Adskillelige sygdomme er i de seneste år blevet forbundet med en ubalance i tarmens bakteriesammensætning, herunder bl.a. diabetes, astma, hjertesvigt, autisme og depression for blot at nævne nogle få. Mere viden på dette område kan bane vejen for nye behandlingsmuligheder for en lang række patienter.

Opdateret