Fra sansestuer til mere healing hospital

175.000 kr. til udvikling af koncept for Danmarks første healing hospital – Regionshospital Nordjylland fra Regionsrådets Kultur og Sundhedspulje.

Brusende Vesterhav, dæmpet fuglesang og gryende morgenstemning. 
I foråret 2021 blev fødestuernes kliniske indretning erstattet af hjemlige rammer og multisensoriske installationskunst inspireret af den nordjyske natur. Erfaringerne med sansestuerne er allerede særdeles gode hos både de fødende og personale.

Så hvorfor er det egentlig kun de fødende, der skal have trygge, rare, afstressende omgivelser?

Det skal det heller ikke, hvis det står til Styregruppen bag projekt ”Danmarks første healing hospital – Regionshospital Nordjylland.” 

 

Udvikling af koncept

 

Gruppen har netop fået 175.000 kroner fra Regionsrådets Kultur og Sundhedspulje til at udvikle et koncept for Danmarks første healing hospital. Målet er, at Regionshospital Nordjylland skal være det første hospital, hvor kunst, lyd og indretning er tænkt ind i alle rum – lige fra indgangspartiet til sengestuer, ambulatorier og fælleslokaler. 
Styregruppen består for nuværende af Hospitalsledelsen samt ledende overlæge Anya Eidhammer, specialansvarlig overlæge Lars Winter Burmester fra Afdeling for Gynækologi, Graviditet og Fødsel samt seniorforsker Dorte Melgaard. 

- Vores forventning er, at kunsten kan være med til at skabe en bedre oplevelse både for patienter, pårørende og personale. Projektet vil blive fulgt tæt gennem alle faser og erfaringerne vil både danne grundlag for formidling til andre hospitaler men også for forskning, der kan deles nationalt og internationalt, siger Dorte Melgaard. 
Styregruppen planlægges udvidet med repræsentation af kunstnergruppe samt patient- og personalerepræsentanter. 

 

Ambitionerne

 

I fremtiden skal alle, der kommer på RHN enten som patient eller pårørende, føle sig vel modtaget. Fællesarealerne skal skabe ro og tryghed, men også på enkel vis guide den enkelte hen til det rigtige afsnit eller ambulatorium. På sengeafsnit og ambulatorier, skal indretningen bare præg af de behov, hver patientgruppe oplever. På f.eks. intensivafsnittet vil det være et mål at skabe rammer, som opleves som rolige og positive. Samtidigt vil det være et mål at skabe en oplevelse af en naturlig døgnrytme, som har vist sig at være særlig vigtig for både patienterne og personale. Lydbilledet er også vigtigt for at skabe en ustresset tid pa afdelingen.
Ved at imødegå patienternes ønsker og behov i forhold til indretningen af hospitalet samt arbejde ud fra den personcentrerede tilgang i sundhedsvæsenet ønskes det at forbedre kontakten og samarbejdet mellem sundhedspersoner og patienter samt pårørende. Derudover er målet at forbedre patienternes velbefindende under besøg på hospitalet og på længere sigt optimere behandlingsforløbene.
De enkelte afsnit og fællesarealer vil blive indrettet ud fra de specifikke behov, de enkelte grupper af patienter har. 

 

Godt begyndt er…

 

Kan vi så alt det med 175.000 kr.? Nej. Men det er en start. Projektet vil bestå af flere trin, hvor midlerne fra Kultur- og Sundhedspuljen går til ansættelse af en projektmedarbejder, der kan udarbejde en nøjere beskrivelse af konceptet og fondsansøgninger, der kan tilvejebringe yderligere midler.  
Desuden skal behovene afdækkes gennem interview med patienter og pårørende. Personalet på de enkelte afsnit vil også indgå for at sikre, at funktionaliteten bevares. 
Projektet starter januar 2022. 
 

Opdateret