Den bedste evaluering er tilbagevenden

Den bedste evaluering er, når studerende vælger at vende tilbage – og det gør de kandidatstuderende på medicin. Der er endda venteliste. 

Når de medicinstuderende fra Aalborg Universitet undervejs i uddannelsen skal ud i klinikken på hospitalerne, så er det ikke usædvanligt, at der kan være lidt skepsis over at skulle til det mindre regionshospital nordpå fremfor universitetshospitalet. 

Da norske Hanna Halkjelsvik skulle ud i klinikken på kandidatdelen og havnede i Hjørring, var hun ikke just begejstret:

- Hjørring var ukendt for mig, og eftersom jeg havde et godt kirurgisk semester i Aalborg i efteråret, ville jeg helst fortsætte i Aalborg. Jeg var ikke klar over fordelene ved et klinikophold i Hjørring, og tænkte, at det, jeg kendte fra tidligere, ville være det tryggeste. 

Maksimalt ud af læringen

Heldigvis blev skepsis vendt 180 grader. Nu har hun selv ønsket 3. og 4. semester i Hjørring efter sommerferien. Det er hun ikke ene om.  Ca. 80% af de studerende, der har tilbragt tid i Hjørring under 1. og 2. semester, ønsker at vende tilbage. Og der står fem på venteliste for at komme til Hjørring. 

- Lærings- og uddannelsesmiljøet her i Hjørring er for mig unikt. Jeg har aldrig tidligere oplevet, at afdelingerne har tilrettelagt det så godt for os, og sørger for så god opfølgning, som de gør her i Hjørring. 

- Det gør, at man som studerende ønsker at give noget tilbage og være mest mulig aktiv i læringssituationen, og man får derfor maksimalt ud af læringen, siger Hanna Halkjelsvik, der glæder sig til 8 nye uger her. 

- Fællesskabet blandt de studerende her i Hjørring har også gjort dette semester til et drømmesemester. Fra at være nok så "fremmede" for hinanden, er vi nu blevet et godt hold, som gerne ses ud over tiden på sygehuset.  

Ikke en i flokken

I de skriftlige evalueringer fremhæver de studerende bl.a. de fysiske rammer, hvor de har deres egne lokaler med kontorpladser og mulighed for at mødes. Det giver også tryghed, at der er en gennemgående studiekoordinator, de kan kontakte med stort og småt.  Men først og fremmest så fremhæver de indholdet. En god undervisning på et højt fagligt niveau. Og kliniknært tæt på patienterne. 

- De lægger mærke til, at der er plads til dem på hospitalet. De bliver ikke bare set som en i flokken. Vi kender dem, og de bliver set som en værdi for afdelingerne. Det oplever de som meget positivt, fortæller Louise Arenholt, klinisk lektor og lægefaglig studiekoordinator. 

Mindst lige så godt – og gerne bedre

Louise Arenholt er dog ikke blind for, at det kan kræve noget ekstra, når man ”kun” er et regionshospital.

- Mit mål er, at vi skal have mindst lige så gode evalueringer som universitetshospitalet. Vi skal gøre det mindst lige så godt og gerne bedre. Derfor tilbyder vi dem også noget ekstra, f.eks. får de simulationstræning på familiesemesteret, siger hun. 

Kontinuitet, sammenhæng – og inspirerende kollegialt miljø

Lederen af Klinisk Institut ved Aalborg Universitet, professor Sten Rasmussen, glæder sig også over succesen med kandidatstuderende. Det øger muligheden for at sende flere studerende til Hjørring i fremtiden. Også indenfor kirurgi. 

- De studerende vægter højt, at der ikke er skift mellem korte ophold på flere forskellige kliniske afdelinger. Det betyder kontinuitet og sammenhæng gennem hele uddannelsesforløbet. De studerende integreres bedre i afdelingen og bliver en del af holdet. Ved at være længere i det samme afsnit får de lægestuderende en bedre introduktion og indføring i de syv lægeroller.

- Endvidere er der et inspirerende kollegialt miljø samt gode muligheder for også at gøre erfaring med klinisk forskning, siger Sten Rasmussen. Han mener, Regionshospitalet er kommet rigtig godt fra start, hvilket tegner godt for den fremtidige rekruttering af speciallæger.

Smitter det af på uddannelsesstillingerne?

I første omgang, så skal de kandidatstuderendes oplevelser på hospitalet under studietiden skal gerne smitte positivt af, når uddannelsesstillingerne skal besættes. 

- Vi var da spændt på, hvor mange studerende, der ville vælge Hjørring igen efter deres første ophold. Den bedste evaluering, vi kan få, er jo, at de selv vælger at vende tilbage. Nu håber vi så, at den positive udvikling, hvor de selv vælger Hjørring til, også afspejler sig, når de efterfølgende skal i KBU-stillinger, siger Louise Arenholt. 

 

 

 

Opdateret