Nu kan nordjyder studere til bioanalytiker hjemmefra

Fleksibel internetbaseret bioanalytikeruddannelse skal medvirke til at afhjælpe mangel på bioanalytikere.

Region Nordjylland har sammen med bioanalytikeruddannelsen på VIA skudt en kampagne i gang for at tiltrække og fastholde nordjyske studerende til bioanalytikerfaget. Samtidig lanceres en fleksibel, internetbaseret uddannelse – for nordjyder og andre.

Hvis nordjyder vil studere til bioanalytiker, foregår det på VIA i Århus, og mange flytter til byen for at spare den lange transporttid. Og så kan de være vanskeligt at hente dem retur til Nordjylland igen.

- Som studerende har de fået relationer og bosat sig i Århus, og det gør, at vi har svært ved at rekruttere og især fastholde dem hos os, siger afsnitsledende bioanalytiker Tina Koch fra Patologisk Anatomisk Institut, Regionshospitalet Nordjylland.

Mangel indenfor kort årrække

En referencegruppe nedsat af Region Nordjylland pegede i en analyse af bioanalytikerområdet fra 2018 da også på, at der er behov for en særlig indsats, hvis hospitalerne skal kunne dække behovet for bioanalytikere de kommende år.  Tina Koch er med i en arbejdsgruppe, som skal føre referencegruppens anbefalinger ud i livet.

- Vi ved, at vi kommer til at mangle bioanalytikere inden for en kort årrække. Rigtig mange af vores bioanalytikere er omkring de 60 år, og nogle afdelinger er allerede udfordret, siger Tina Koch.

Et af de tiltag, som bliver sat i værk her i foråret, er en synlighedskampagne og et tilbud til nordjyder om at studere til bioanalytiker hjemmefra eller fra et fælles lokale i Aalborg.

Deltager via Skype

Tilbuddet er udviklet i et samarbejde mellem Region Nordjylland og bioanalytikeruddannelsen på VIA i Århus, og de første studerende kan begynde på den fleksible uddannelse til semesterstart september 2019.

 - Vi arbejder på at finde et lokale et sted, hvor der også er andre studerende, så der kan skabes et attraktivt studiemiljø. Vi tror, at det er bedre end at sidde alene, selv om de naturligvis også kan vælge det, forklarer Tina Koch.

Undervisningen vil foregå på Skype, hvor de studerende og underviserne via skærme kan se hinanden, og de studerende kan stille spørgsmål til underviserne og vice versa.

Undervisningen er ikke rent selvstudium. De studerende deltager i studiegrupper, og der er en stærk dialog mellem undervisere og studerende. Alle studerende skal desuden møde op til fællesundervisning i Århus fem-seks dage om måneden. Fællestimerne i Århus kan indeholde laboratorieøvelser, diskussioner om etisk ømtålelige emner, rollespil m.m.

Sikret klinisk uddannelse i Nordjylland

De nordjyske studerende, der vælger den fleksible uddannelse, er garanteret, at de kan tage deres kliniske uddannelse på et af de to hospitaler i landsdelen. (Kilde: Dbio)

Læs om Bioanalytikeruddannelsen

 

Opdateret