Synkevenlig kost med blød konsistens
-
-
Alle ingredienser skal være naturligt bløde eller tilberedes, så de får en blød konsistens, dvs. koges, dampes eller bages. Maden skal være let at bide over. Den skal være let at dele eller mose med en gaffel. Hele kostkomponenter skal let kunne deles med en gaffel.
Kostforslag
Morgen
- Øllebrød med fløde (fløde rørt i øllebrøden eller som flødeskum)
- Havregrød lavet på mælk med smørklat og sukker
- Surmælksprodukter som fx ymer, A38, yoghurt og lignende
- Røræg
- Franskbrød/rugbrød uden kerner og skorper
- Smørbart pålæg som bløde smøreoste, marmelade, chokoladenøddecreme
Frokost
- Brød uden kerner og skorper, med smør og smørbart pålæg, fx leverpostej, paté, laksepostej, smøreost, hytteost, røræg, makrel, torskerogn og lignende. Brug gerne mayonnaise og remoulade.
- Supper med tyk og ensartet konsistens, fx asparges- eller tomatsuppe beriget med fløde eller creme fraiche
- Røræg/æggekage eller spejlæg uden skorpe
Aften
- Hele, kogte kartofler, mosede kartofler, tilsat fedtstof og fløde, gerne med sovs, flødekartofler, kartoffelgratin
- Blød pasta eller løse ris i sovs (pasta og ris skal være i sovs)
- Kogt kød, farsretter, fx frikadeller, kødboller, millionbøf, farsbrød, pølser uden skind
- Dampet fisk, rejer, tun og rogn
- Røræg/æggekage
- Gennemkogte grøntsager
- Gerne dessert, fx frugtgrød, fromage/mousse, ymer/yoghurt, koldskål med fløde
Mellemmåltider
- Franskbrød uden skorper og kerne, med smøreost eller brie
- Is, fromage, chokolademousse
- Frugtgrød med fløde (fløde rørt i grøden eller som flødeskum)
- Ymer, yoghurt
- Henkogt frugt med flødeskum/vaniljecreme
- Milkshake, smoothie, koldskål tilsat fløde
Drikkevarer – kan eventuelt fortykkes
- Tynde væsker som vand, saft, juice, kaffe, mælk og sodavand tilsættes eventuelt fortykningsmiddel hvis behov
- Sødmælk/letmælk
- Kakaomælk
- Milkshake/drikkeyoghurt
- Koldskål tilsat fløde
- Proteindrikke (købt eller hjemmelavede)
Ved behov for fortykningsmiddel i tynde væsker:
Anbefales: _____ måleskefuld fortykningsmiddel per _____ ml. tynde væsker
-
Brød, mel og gryn
Anbefales
Frarådes
- Rugbrød/hvedebrød uden kerner og uden skorper
- Alle typer grød, fx havregrød, øllebrød, risengrød
- Mel uden hele kerner
- Tærtedej, butterdej og mørdej
- Bløde pandekager
- Tørt og hårdt brød
- Brød med hele kerner og skorper
- Flutes
Kartofler, ris og pasta
Anbefales
Frarådes
- Hele, kogte kartofler
- Kartofler der er tilberedt og kan moses med en gaffel
- Blød pasta eller løse ris i sovs
- Hårdt stegte kartofler, fx kartoffelbåde og brasede kartofler, pomme frites
- Ris og pasta uden tilsat sovs
Mælk og ost
Anbefales
Frarådes
- Syrnede mælkeprodukter, koldskål, creme fraiche, piskefløde, kakaomælk, flødeis og mælkegrød
- Bløde oste, fx smøreost, friskost, flødeost, hytteost, frisk mozzarella.
- Hårde oste, fx skæreost.
Kød, indmad, fisk og æg
Anbefales
Frarådes
- Alle typer kogt hakket kød
- Alle typer hakket fjerkræ og indmad (kogt frem for stegt)
- Alle typer fisk og skaldyr* (kogt/dampet frem for stegt) og gerne fede typer, fx laks, hellefisk, ørred, sild, makrel, ål og fiskekonserves i olie
- Pølser uden skind* (kogt frem for stegt)
- Æg eller æggeretter
- Alle former for blødt pålæg og smørepålæg, fx torskerogn, makrel, leverpostej, paté.
- Hårdt stegt kød, fisk og fjerkræ
- Hele skiver kød og kødpålæg
- Fisk med ben
- Flæskesvær
- Paneret kød og fisk
Fedtstoffer, saucer og dressing
Anbefales
Frarådes
- Planteolie, oliemargarine og margarine, blandingsprodukter og smør
- Alle typer tykke saucer og dressinger, herunder fx mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade. Ketchup, sennep, tomatpuré, sojasauce, engelsk sauce og chutney
- Alle tørrede krydderurter og krydderier som blandes i maden
- Bouillon, madkulør og eddike
Desserter, kage og sukker
Anbefales
Frarådes
- Alle typer sukker, honning og sirup
- Bløde desserter, is og kager uden fyld og toppings
- Blød chokolade, marcipan, blød nougat findelt i kager, is og desserter
- Chokoladenøddecreme og peanutbutter
- Hård chokolade
- Kiks og småkager
- Chips og saltstænger
- Popcorn
- Müesli- og chokoladebarer
Grøntsager
Anbefales
Frarådes
- Bagte og kogte grøntsager, der kan moses med en gaffel, eller grøntsagsmos
- Mundrette grønsager i sovse/stuvninger
- Legerede grøntsagssupper med fløde med tyk konsistens
- Alle typer kogte og mosede bælgfrugter, fx gule ærter, kidneybønner og linser
- Flåede tomater
- Bønner, asparges, champignon
- Alle typer af salatblade
- Rå og hårde grøntsager
- Hele majs og ærter
- Friske krydderurter
Frugt og nødder
Anbefales
Frarådes
- Friske eller frosne jordbær, hindbær og meget moden melon, pære, fersken og banan
- Frugtgrød, -supper, -mos og -puré
- Konserveret blød frugt, fx fersken og pære
- Smørbart frugtpålæg
- Marmelade, syltetøj og gelé
- Ananas og andre trevlede frugter
- Hårde frugter, fx æble
- Alle typer nødder og kerner
- Tørret frugt/bær, fx rosiner, tranebær, figen og abrikos
Fagligt opdateret 2024
Kilde: Den Nationale Kosthåndbog, 2021
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Fysio- og Ergoterapien
Tlf. 97 64 16 82
Diætistenheden
Tlf. 97 64 00 30