Synkevenlig kost med gratin-konsistens
-
-
Alle ingredienser og råvarer skal være pureret inden tilberedning. Konsistensen er blød, ensartet og sammenhængende og må ikke ændre sig i munden. Må ikke indeholde nogen form for klumper, hårde skorper og sej/klistret konsistens.
Kostforslag
Morgen
- Øllebrød uden klumper med flødeskum (omrøres til ensartet konsistens)
- Lind havregrød lavet på mælk med smørklat og sukker
- Alle fuldfede mælke- og surmælksprodukter uden klumper som fx ymer, A38, yoghurt og lignende
- Risengrød lavet på rismel
Frokost
- Pureret og legeret suppe med tyk og ensartet konsistens, fx asparges- eller tomatsuppe beriget med fløde eller creme fraiche
- Pureret og smørbart pålæg, fx leverpostej, paté, laksepostej, fuldfed smøreost uden klumper, torskerogn, pureret tun som tunmousse, røræg, purerede kogte æg og lignende. Brug gerne mayonnaise
- Grød af meltyperne havremel, rugmel, boghvedemel og rismel
Se også forslag under aften
Aften
- Purerede rodfrugter som kartofler og grønsager tilsat fedtstof og fløde, gerne med tyk sovs
- Pureret grøntsagsmos tilsat fedtstof og fløde
- Kød eller fisk tilberedt som timbaler
- Blød polenta
- Gerne desserter, fx frugtgrød (pureret til en ensartet konsistens), fromage/mousse, ymer/yoghurt, tyk koldskål med fløde
Mellemmåltider
- Fromager, budding, mousse
- Frugtgrød (pureret til ensartet konsistens)
- Ymer, yoghurt
- Pureret, henkogt frugt med flødeskum/vaniljecreme (omrøres til ensartet konsistens)
- Milkshake, smoothie med tyk konsistens
- Tyk koldskål
Drikkevarer – kan eventuelt fortykkes
- Tynde væsker som vand, saft, juice, kaffe, mælk og sodavand tilsættes eventuelt fortykningsmiddel hvis behov
- Sødmælk/letmælk
- Kakaomælk
- Milkshake/drikkeyoghurt
- Koldskål tilsat fløde
- Proteindrikke (købt eller hjemmelavede)
Ved behov for fortykningsmiddel i tynde væsker:
Anbefales: _____ måleskefuld fortykningsmiddel per _____ ml. tynde væsker
-
Brød, mel og gryn
Anbefales
Frarådes
- Gelésmørrebrød
- Mel uden hele kerner
- De fleste typer grød af fine gryn, fx havregrød og øllebrød (af rugbrød uden kerner og skorper), manna-, hirse-, byggrød af ensartet, sammenhængende konsistens
- Rugbrød, knækbrød og hvedebrød
- Tebirkes, croissanter, kiks og kammerjunkere
- Butterdej og tærtedej
- Risengrød lavet på grødris
- Mel med hele kerner
- Alle typer mysli og morgenmadsprodukter
Kartofler, ris og pasta
Anbefales
Frarådes
- Pureret kartoffelmos uden klumper
- Blød polenta
- Ris og pasta
- Hele, kogte kartofler
- Bulgur og couscous
- Chips
Mælk og ost
Anbefales
Frarådes
- Alle typer mælk og syrnede mælkeprodukter, fx sødmælk, ymer, A38, creme fraiche, fløde, kakaomælk, kærnemælk, sødmælksyoghurt og koldskål. OBS: der kan være behov for fortykkelse af de tynde mælkeprodukter (se under drikkevarer)
- De fleste typer bløde oste, fx brie, camembert og flødeost
- Alle typer creme fraiche og fløde
- Mælkeprodukter med frugtstykker
- Skiveskåret ost
Kød, indmad, fisk og æg
Anbefales
Frarådes
- Alle typer kød og indmad tilberedt som timbaler (en timbale vil sige en lagdelt postej)
- Alle typer fisk og skaldyr tilberedt som timbaler, gerne fede typer, fx laks, hellefisk, ørred, sild, makrel, ål og fiskekonserves i olie
- Helt, stegt kød og kødpålæg som rullepølse, kødpølse, spegepølse, hamburgerryg, roastbeef mm.
- Alle typer af hele stykker kød og hakket kød der ikke er lavet som gratiner eller postej
Fedtstoffer, saucer og dressing
Anbefales
Frarådes
- Planteolie, oliemargarine og margarine, blandingsprodukter og smør
- Alle typer tykke saucer og dressinger, herunder fx mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade uden klumper. Ketchup, sennep, tomatpuré, sojasauce og engelsk sauce
- Alle typer saucer og dressinger med klumper og fyld
Desserter, kage og sukker
Anbefales
Frarådes
- Alle typer sukker, honning og sirup
- Fromage og budding
- Chokolade og chokolade med nødder eller andet fyld
- Nougat og marcipan
- Småkager og kiks
- Popcorn, peanuts og alle typer af chips
Grøntsager
Anbefales
Frarådes
- Purerede, kogte grøntsager eller grøntsagsmos, eventuelt beriget med kulhydrat/proteinpulver
- Alle typer kogte og purerede bælgfrugter
- Legeret grøntsagssupper med fløde
- Grøntsagstimbaler
- Rå og hårde grøntsager
- Salatblade
- Krydderurter til pynt
Frugt og nødder
Anbefales
Frarådes
- Purerede, friske eller frosne jordbær, hindbær
- Pureret frisk moden melon, pære, fersken og banan
- Konserveret og pureret blød frugt, fx fersken og pære
- Frugtgrød, -supper, -mos og -puré uden klumper, eventuelt beriget med kulhydrat/proteinpulver
- Smørbart frugtpålæg
- Marmelade uden klumper, syltetøj og gelé
- Chokoladenøddecreme og peanutbutter
- Tørret frugt, fx rosiner, svesker, abrikoser og figner
- Alle nødder, frø og kerner
Fagligt opdateret 2024
Kilde: Den Nationale Kosthåndbog, 2021
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Fysio- og Ergoterapien
Tlf. 97 64 16 82
Diætistenheden
Tlf. 97 64 00 30