Forskningsprojekt har undersøgt sammenhængen mellem urinsyregigt, diabetes og risiko for fodsår
Over 300.000 danskere har diabetes, og 25% vil på et tidspunkt udvikle et fodsår, som er den hyppigste årsag til amputationer af tæer, forfødder eller underben.
Omkring 20% af patienter med diabetes har også urinsyregigt. Ubehandlet kan urinsyregigt aflejre urat i underhuden (tophi) især på fødderne, som kan danne sår og blive inficerede. Urinsyregigt kan behandles med billig og effektiv medicin, så indholdet af urinsyre i blodet er så lavt, at urinsyre ikke kan aflejres i fødderne.
Vi vidste fra tidligere forskningsprojekter, at under halvdelen af patienter med urinsyregigt diagnosticet på sygehus blev behandlet som anbefalet. Patienter med diabetes kommer imidlertid regelmæssigt til læge og screening for følgesygdomme, så måske var urinsyregigt bedre behandlet hos patienter med diabetes?
Vi undersøgte derfor en gruppe på 256 patienter to år efter påvist urinsyregigt, hvoraf 49 (17%) også havde diabetes. Resultaterne viste, at kun 45% af patienter med både diabetes og urinsyregigt opnåede den sænkning af urinsyre niveauet (p-urat <0,30 mmol/l) i blodet, som er nødvendig for at opløse eksisterende aflejringer af urinsyre i underhuden på fødderne. Resultaterne var bedst hos de patienter der var tilbudt en kort indledende behandling i Reumatologisk ambulatoriums ”Nurse-led Gout Clinic”.
Resultaterne af forskningsprojektet bliver fulgt op i et forskerteam bestående af læger og sygeplejersker fra Reumatologisk afdeling, Diabetes- og Sårambulatoriet, Regionshospital Nordjylland, Hjørring.
Ovennævnte forskningsprojektet bliver publiceret i:
Gout: An Overlooked Disease in Patients with Diabetes? A Danish Prospective Cohort Study with Two Years Follow-Up. Clinical Diabetes 2024, in press.
Yderligere information: Claus Rasmussen, clara@rn.dk