Trygt barselsforløb til førstegangsfødende
Som førstegangsfødende har man fra 2023 ret til to døgns barselsophold på hospitalet. Regionshospitalet har derfor oprettet ekstra sengepladser på afsnit 502 i Kvinde-Barn Huset, hvor de førstegangsfødende, der ønsker at benytte sig af retten til to dages barsel på hospitalet kan være.
Faderen er som udgangspunkt medindlagt, men pga. de mange dagkirurgiske patienterne i afsnittet, kan det være nødvendigt at begrænse hans medindlæggelse til tidsrummet fra 18 aften til 7 morgen.
I trygge hænder hjemme
Ønsker man i stedet at tage hurtigere hjem, så er man som førstegangsfødende fortsat i gode hænder med adgang til hospitalets faglige kompetencer. Siden 2019 har hospitalet haft et tilbud om ambulant fødsel og hjemmebarsel til førstegangsfødende, der har haft en normal og ukompliceret fødsel.
Inden mor og barn udskrives sikrer personalet sig, at både mor og barn har det godt, at barnet har været lagt til brystet og har suttet med korrekt teknik. Jordemoderen vil ligeledes råde og vejlede om de første dage efter fødslen, inden turen går hjemad.
- Vi har rigtig gode erfaringer med den ordning. Tilbagemeldingerne fra familier er meget positive. Vi lægger stor vægt på at forberede dem godt med råd og vejledning, så de føler sig kompetente til opgaven, inden de tager hjem, og de oplever, at de har adgang til professionel hjælp, hvis de har behov, siger Christina Østergaard, chefsygeplejerske på Afdeling for Kvindesygdomme, graviditet og fødsel.
Fordelen ved hjemmebarsel er, at familien kan begynde at etablere det nye familieliv i trygge, rolige velkendte rammer ligesom erfaringerne er, at faderen på hjemmebanen hurtigere bliver en del af den fælles opgave med den lille ny.
Opfølgning i hjemmet og i ambulatoriet
Med hjemmebarsel vil man dagen efter få besøg af en jordemoder fra hospitalet, hvis familien ønsker det. Vil man hellere have telefon- eller videoopkald, så er det også en mulighed.
Vurderer jordemoderen, at der er behov for besøg på Barselsambulatoriet, vil hun give en tid samme dag. Barselsambulatoriet har åbent alle ugens syv dage og med mulighed for telefonkontakt døgnet rundt. Som led i hjemmebarsel får familierne et trivselsskema, et konkret lavpraktisk skema, hvor forældrene kan se, hvor ofte deres lille ny spiser, tisser, har afføring mm. samt handlemuligheder til, hvad de selv kan gøre og hvor de kan hente hjælp.
- Står man med en akut forespørgsel, så er man naturligvis velkommen til at henvende sig aften og nat, men ellers vil vi gerne appellere til, at man henvender sig mellem kl. 7 og 20. Her er vi bedst bemandet og kan give familierne den bedste hjælp, siger Christina Østergaard.
Alle på hjemmebarsel bliver booket til møder med sygeplejerske og jordemoder på 2. dagen efter fødslen. Samtalen hos sygeplejerske tager udgangspunkt i en guide med faste emner om, hvordan det går efter fødslen og i forhold til amning og barnets trivsel, men med vægt på de elementer, der er vigtige for den enkelte familie, og hos jordemoderen tages der PKU prøver og laves hørescreening.
I tilbuddet om ambulant fødsel hører, at familierne kan kontakte hospitalet de første syv dage efter fødslen. Ved telefonisk kontakt til plejepersonalet, vil plejepersonalet vurdere, om barnet har brug for at få et besøg i vores barselsambulatorie. Samtidig opstartes samarbejdet med den kommunale sundhedspleje, som tager over fra hospitalet.
Indførslen af hjemmebarsel til ukomplicerede fødsler hos førstegangsfødende i 2019 har ikke ført til flere genindlæggelser blandt den gruppe. Afdelingen følger hele tiden op, og justerer barselstilbuddet, hvis der er behov for det.
Der er årligt ca. 1500 fødsler på hospitalet.
Du kan læse mere om hospitalets fødsels- og barselstilbud her: Graviditet, fødsel og barsel (rn.dk)