Behandling med vedolizumab (Entyvio)
Du skal i behandling med medicinen vedolizumab. Vedolizumab anvendes til behandling af moderate til svære tilfælde af Crohns sygdom eller colitis ulcerosa, hvor anden behandling ikke har været effektiv.
Formålet med behandlingen er at reducere og helt eller delvist fjerne symptomer og at bringe betændelsen i ro.
-
Du skal i behandling med medicinen vedolizumab. Vedolizumab anvendes til behandling af moderate til svære tilfælde af Crohns sygdom eller colitis ulcerosa, hvor anden behandling ikke har været effektiv.
Formålet med behandlingen er at reducere og helt eller delvist fjerne symptomer og at bringe betændelsen i ro.
-
Vedolizumab hæmmer betændelsestilstanden i tarmsystemet. Vedolizumab er et antistof, der binder sig til et protein, der findes på overfladen af bestemte hvide blodlegemer, hvorved proteinerne forhindres i at være med til at lave betændelse i tarmen.
-
Du får vedolizumab via et drop. Du får lagt et tyndt plastikrør (venflon) i en blodåre i din hånd. Selve infusionen (overførslen) af vedolizumab via droppet tager cirka 30 minutter.
Du vil som udgangspunkt få 3 infusioner med vedolizumab. Du skal have 2. infusion efter 2 uger og 3. infusion efter yderligere 4 uger. Vi vurderer medicinens virkning efter 3. infusion og tager stilling til, om du skal fortsætte behandlingen – enten hver 8. uge på hospitalet eller eventuelt som hjemmebehandling hver 2. uge.
Du kan først forvente at mærke effekt af medicinen efter 6 uger. For nogle patienter med Crohns sygdom kan der dog gå op til 10-14 uger, og det kan vurderes nødvendigt at give ekstra infusionsbehandling i uge 10.
Mulighed for at fortsætte med medicinen hjemme
Hvis medicinen har effekt, kan der være mulighed for, at du selv kan fortsætte med medicinen hjemme i form af en injektionspen hver 2. uge. Injektionspenne med vedolizumab udleveres i så fald gratis i medicinboks på et hospital nær dig.
Forud for hver udlevering vil du blive bedt om en blodprøve, samt om at udfylde GastroBio. GastroBio er et elektronisk spørgeskema, som bruges til at kontrollere din behandling.
Kontrol efter 3 måneder
Efter cirka 3 måneders behandling bliver du indkaldt til samtale med din kontaktlæge. Har du det godt, kan samtalen godt foregå per telefon. Forud for samtalen skal du aflevere en afføringsprøve og en blodprøve.
Er der effekt af behandlingen fortsætter den, indtil næste samtale med lægen 1 år efter opstarten.
-
Før du får vedolizumab, er det vigtigt, at du fortæller lægen, hvis du:
- har en alvorlig infektion – du kan ikke få vedolizumab, før infektionen er under kontrol
- er gravid eller planlægger at blive det
- har leverproblemer
- har tuberkulose eller været i kontakt med nogen, der har tuberkulose.
-
Bivirkninger
Vedolizumab kan som al anden medicin give bivirkninger, men de er få, og de fleste bivirkninger er milde. Mere end 10 % oplever dog forkølelse, hovedpine og/eller ledsmerter.
1-10 % oplever:
- bronkitis
- infektion i de øvre luftveje
- bihulebetændelse
- ondt i halsen
- forhøjet blodtryk
- udslæt
- kløe
- eksem
- influenza eller influenzalignende symptomer
- kvalme
- opkastning
- diarré
- mavesmerter.
Allergiske reaktioner
Nogle ganske få patienter kan få en allergisk reaktion i forbindelse med infusionen. Det vil oftest være ved 2. infusion eller senere.
De fleste symptomer på allergisk reaktion er milde:
- Hovedpine
- Kløe
- Varmefornemmelse
- Rødme
- Trykken for brystet
- Åndenød
Opstår symptomerne under infusionen, nedsætter vi infusionens hastighed eller standser behandlingen, indtil symptomerne forsvinder. Herefter kan infusionen oftest begynde igen. Symptomerne kan også behandles med medicin.
I meget få tilfælde kan den allergiske reaktion være så alvorlig, at vi er nødt til at standse behandlingen helt. I så fald aftales den videre behandlingsplan med lægen.
Sig til, hvis du oplever ubehag
Det er vigtigt, at du fortæller lægen eller sygeplejersken, hvis du tror, du har fået en bivirkning under eller efter behandlingen.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Ambulatorium for Medicinske Mave- og Tarmsygdomme
Sygeplejerske
Tlf. 97 64 07 74
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 09.00 – 13.00