Undersøgelse og behandling af udposninger på tyktarmen
-
Du har fået konstateret udposninger på tyktarmen. Udposninger på tyktarmen kaldes også divertikler. Udposningerne opstår på grund af for højt tryk i tarmen, som formentlig er forårsaget af kost med for få plantefibre. Antallet af udposninger kan variere fra nogle få til utallige og findes oftest i den nederste del af tyktarmen i venstre side af maven.
Mange med udposninger på tyktarmen har ingen eller kun få, periodevise symptomer. Symptomerne kan være:
- diffuse mavesmerter og ubehag
- kolikagtige smerter
- udspiling af maven på grund af luft
- afføringer, som veksler mellem at være løse og hårde
- blødning fra endetarmen, eventuelt i forbindelse med afføring.
Det kan være vanskeligt at påvise blødningen i den enkelte udposning. Blødning fra enkelte udposninger er sparsom og stopper oftest af sig selv. I enkelte tilfælde kan der være flere blødninger, som gør det nødvendigt at fjerne det stykke af tarmen, hvor de blødende udposninger sidder.
Kikkertundersøgelse
Ved kikkertundersøgelse af tyktarmen føres en tynd slange med en kikkert op i tyktarmen. Her har lægen et godt overblik over tyktarmens slimhinde og kan tage vævsprøver, hvis der er forandringer i tarmen.
Røntgenundersøgelse
Ved røntgenundersøgelse af tyktarmen sprøjtes kontrastvæske op i tyktarmen og gør udposningerne synlige på røntgenbillederne. Lægen får et indtryk at udposningernes placering og antal. En eventuel forsnævring af tarmen er også synlig.
Skanning
Skanning af maven ved betændelse kan påvise en eventuel byld. Skanning er enten en ultralydsskanning eller en CT-skanning. CT-billeder er mere detaljerede end almindelige røntgenbilleder.
Skintigrafi
Skintigrafi er en anden form for skanning af maven. Her kan lægen eventuelt se, hvor i tarmen en blødning er opstået.
Udposninger i tyktarmen behandles med fiberholdig kost, motion og rigeligt at drikke. I forbindelse med kikkertundersøgelsen vejleder vi dig i behandlingen, og du får eventuelt udleveret patientinformationen ’Gode råd om fiberrig kost’.
Cirka 10 % af alle personer med udposninger i tyktarmen vil få betændelse i udposningerne, også kaldet divertikulitis.
Symptomerne på betændelse er:
- smerter, der udvikler sig over timer til dage, ofte nedadtil i venstre side af maven
- feber
- eventuel kvalme
- opkastning
- problemer med afføringen, fx forstoppelse og diarré med blod, slim og pus i afføringen.
De fleste symptomer aftager, hvis man er sengeliggende og spiser blød kost. Hvis du får feber og tiltagende smerter, selvom du er sengeliggende, skal du kontakte din læge.
Mulig operation
Gentagne betændelser give forsnævringer i tarmen, og det kan blive nødvendigt at fjerne et stykke af tarmen ved en operation. Af de 10 %, som får betændelse i udposningerne, vil 10 % have brug for en operation. Det vil sige, at under 1 % af patienterne med udposninger har behov for en operation.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om udposninger på tyktarmen, kan du eventuelt læse mere påwww.patienthåndbogen.dk– søg på: ’divertikler’.