Fjernelse af byld omkring en hårsæk
Du skal have fjernet en byld omkring en hårsæk, også kaldet en pilonidalcyste.
En byld eller cyste omkring en hårsæk udvikles, når bevægelse eller tryk i en hudfold skubber hår ind i huden, så bakterier fra huden kan fanges i hårsækken. Bylder omkring hårsække opstår ofte i den øverste del af furen mellem balderne. Tilstanden ses ofte hos personer med rigelig hårvækst, som arbejder i stillesiddende, ensformige positioner, fx som chauffør eller cykelrytter.
-
Du skal have fjernet en byld omkring en hårsæk, også kaldet en pilonidalcyste.
En byld eller cyste omkring en hårsæk udvikles, når bevægelse eller tryk i en hudfold skubber hår ind i huden, så bakterier fra huden kan fanges i hårsækken. Bylder omkring hårsække opstår ofte i den øverste del af furen mellem balderne. Tilstanden ses ofte hos personer med rigelig hårvækst, som arbejder i stillesiddende, ensformige positioner, fx som chauffør eller cykelrytter.
-
Under operationen er du fuldt bedøvet. Inden du bliver bedøvet, bliver du koblet til et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen. Lægen, der skal operere, taler først med dig om, hvad der skal foregå, og herefter bliver du bedøvet.
Lægen skærer bylden bort og renser såret. Lægen syer ikke såret, men efterlader det åbent, så det kan hele fra bunden. Det minimerer risikoen for nye bylder.
Lægen lægger et sårhelende materiale i såret og lægger en sugende forbinding over.
Det tager 1-3 måneder for såret at hele.
Operationen varer 30 minutter. Efter operationen bliver du kørt til opvågningsstuen, hvor du bliver observeret, indtil du er vågen efter bedøvelsen. Du får tilbudt smertestillende og kvalmestillende medicin, hvis du har behov for det. Først herefter bliver du kørt tilbage på sengestuen.
-
Mød fastende
Du skal faste, før du skal bedøves. Følg disse regler, medmindre du har fået andet at vide af lægen:
- Stop med at spise 6 timer før. Det gælder al mad.
- Stop med at drikke 2 timer før. Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Klare væsker kan være: vand, saftevand, te, kaffe, juice uden frugtkød. Væsken må gerne indeholde sukker. Din krop kan bruge energien, så du har det godt.
- Put intet i munden fra 2 timer før. Lad være at tygge tyggegummi, spise pastiller eller andet, der stimulerer dannelsen af spyt.
- Du må tage medicin som aftalt med anæstesilægen. Er du i tvivl, så lad være at tage medicinen, men medbring den.
- Særligt for børn og unge under 18 år. Følg reglerne ovenfor. Du må drikke klare væsker indtil 1 time før.
Er du i tvivl, så kontakt os. Det er vigtigt for din sikkerhed under bedøvelsen, at du følger reglerne. Du kan se en video om fastereglerne her:
https://video.RN.dk/sadan-faster-du-for-en-operation
Fjern makeup og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen skal du forberede dig således:
- Makeup. Fjern al makeup og neglelak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Smykker. Fjern løse dele såsom smykker, ur og ringe. Smykker er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, høreapparat og tandprotese tager vi af dig lige inden narkosen.
- Kontaktlinser. Linser må du gerne beholde i. Fortæl dog sygeplejersken, hvis du bruger linser.
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Undlad at smøre dig med creme, da det gør desinfektion vanskeligere. Tag rent tøj på. Undlad smykker, piercinger, ur og lignende genstande, der er samlested for bakterier. Så har du gjort det, du kan, for at mindske risikoen for infektion.
-
Sig til, hvis du får smerter
Du kan få smerter i såret de første dage efter operationen. Vi tilbyder dig smertestillende medicin, og hvis du har behov for mere, må du sige til. Det er vigtigt, at du ikke har flere smerter, end at du kan slappe af og også komme ud af sengen.
Få skiftet forbinding ved behov
Sygeplejersken ser efter, om forbindingen suger sårvæsken tilfredsstillende. Du får skiftet forbinding ved behov.
Udskrivelse
Du bliver udskrevet dagen efter operationen, eller når du er klar til det. Inden du tager hjem, aftaler vi, hvordan du skal lindre dine smerter. Ofte er det nok at tage almindelig smertestillende medicin fra håndkøb.
Vi aftaler eventuelt også tid til kontrol af såret.
-
Få skiftet forbinding af en hjemmesygeplejerske
Vi laver en aftale med din kommune om hjemmesygepleje. Hjemmesygeplejersken sørger for at pleje dit sår og skifte din forbinding. Forbindingen skal skiftes hver 3.-4. dag alt efter behov.
Sygemeld dig eventuelt
Du kan sandsynligvis genoptage dit arbejde, længe før såret er fuldstændigt helet. Tal med lægen om dit eventuelle behov for sygemelding.
Undgå at sidde direkte på såret
Du må bevæge dig til smertegrænsen, men du bør undgå at sidde direkte på såret den første uge.
Undgå karbad, svømmehal og samleje
For at mindske risikoen for betændelse fraråder vi dig at tage karbad, gå i svømmehal eller bade i havet, indtil såret er helet.
Tag gerne brusebad
Du må tage brusebad. Planlæg eventuelt at tage bad, lige før hjemmesygeplejersken kommer og lægger ny forbinding på.
Vær omhyggelig med hygiejne
Du bør være omhyggelig med hygiejne ved toiletbesøg, så du undgår at få bakterier i såret.
Fjern hår for at undgå nye bylder
Forekomsten af bylder eller cyster omkring en hårsæk kan reduceres, hvis der ikke er så meget hår i området. Du bør fjerne hårene i det pågældende område et par gange om måneden, enten ved barbering eller med hårfjerningsmidler som tape eller creme. Tal eventuelt med hjemmesygeplejersken om hårfjerning.
Søg læge ved tegn på betændelse
Der kan komme betændelse i såret. Betændelse viser sig som:
- rødme
- hævelse
- ømhed eller smerter
- eventuelt feber.
Får du betændelse i såret, bør du kontakte din egen læge.
-
Du skal komme til kontrol på hospitalet på de tidspunkter, som vi har aftalt ved udskrivelsen.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Sengeafsnit 106
Tlf. 97 64 05 01
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 15.00