Du får tomme dunke udleveret, ellers kan de købes på apoteket. Hvis prøven kræver særlige dunke med væske, udleveres de i ambulatoriet på Klinisk Biokemisk Afdeling. Væsken må ikke kasseres (væsken kan være ætsende).
Hvis du er kvinde
Som kvinde skal du lade vandet i det udleverede opsamlingsbæger. Du skal placere opsamlingsbægeret i toilettet, inden du lader vandet. Når du har ladet vandet, skal du hælde urinen over i plastikdunken, eventuelt ved hjælp af en tragt.
Hvis du er mand
Som mand skal du lade vandet direkte i plastikdunken, eventuelt ved hjælp af en tragt.
Udfyld etiketten
Du skal udfylde etiketten på plastikdunken med navn, CPR-nummer, dato og start- og sluttidspunkt.
Bestem og noter starttidspunkt
Du skal opsamle urin i den udleverede plastikdunk over 24 timer. Det er praktisk, hvis du begynder at opsamle urinen om morgenen.
Dag 1
Den første portion urin opsamles ikke, men du skal notere starttidspunktet på dunkens etikette.
Starttidspunkt = når første portion urin er ladet (men skyllet ud i toilettet).
Dag 2
Samme tidspunkt næste dag skal du opsamle urinen sidste gang. Du skal markere sluttidspunktet på dunkens etikette.
Du skal opbevare dunken køligt både under opsamlingen, og når opsamlingen er afsluttet.
Hvis urin går til spilde i opsamlingsperioden, er det nødvendigt, at du starter forfra med en ny dunk. Du skal aflevere dunken med den kasserede urin til personalet i blodprøvetagningen på Klinisk Biokemisk Afdeling.
Plastikdunken kan rumme 2½ liter eller 5 liter. Hvis døgnurinen overstiger denne mængde, skal du opsamle urin i plastikdunk nummer 2. Husk at nummerere dunkene henholdsvis 1 og 2.
Samme dag som urinopsamlingen sluttes, skal du aflevere dunkene i blodprøvetagningen ved Klinisk Biokemisk Afdeling eller på laboratoriet på et af hospitalerne i Region Nordjylland. Husk at undersøge, hvornår der er åbent, inden du tager af sted.