Behandling af svær graviditetskvalme
-
Du er blevet henvist til behandling, fordi du oplever svær graviditetskvalme og opkastninger. Vi har sammensat et forløb til dig, hvor du både kan komme til behandling på hospitalet og modtage telefonisk rådgivning flere gange om ugen.
70-80 % af alle gravide oplever kvalme i starten af deres graviditet, og hos cirka halvdelen forekommer der også opkastninger. I nogle tilfælde vil symptomerne være så svære, at de skal behandles medicinsk og eventuelt med væske gennem blodåren. Symptomerne er hyppigst i 6.-12. graviditetsuge, men kan fortsætte længere hen i graviditeten. Efter de første 3 måneder oplever langt de fleste gravide en væsentlig forbedring.
Du skal møde på Dagafsnit for Kvindesygdomme (i stueplan, med indgang fra glasgangen).
Behandlingen består hovedsageligt af medicin og væsketerapi, hvor du får væske via et drop i armen. Du bliver vejet, får taget blodprøver og får individuel diætvejledning. Du kommer også til at tale med en sygeplejerske om din aktuelle situation, og hvordan du bedst håndterer din hverdag.
Ud fra dine symptomer og din vægt planlægger vi dit videre forløb i samarbejde med dig. Det kan være med fremmøde på hospitalet eller med telefonisk kontakt 1-3 gange ugentligt alt efter behov.
Særligt ved første besøg kan det være en god idé, at du har din partner eller én anden pårørende med.
Under dit besøg har vi mulighed for at tilbyde kolde drikke i form af vand og saft. Det er en god idé at medbringe noget at spise, snacks eller andet, da den ambulante behandling forløber over nogle timer. Vi har ikke mulighed for at tilbyde mad. Det er også muligt at købe mad i ”Det Lille Spisested” på glasgangen.
Det hjælper, hvis du spiser og drikker så meget som muligt, selvom du har kvalme. Spis og drik hver 2. time. Kroppen har behov for de næringsstoffer, som maden giver. Det er vigtigt på trods af kvalme og opkastning at forsøge at få tilstrækkelig energi, særlig i form af fedt og protein. Betragt mad og drikke som en vigtig del af behandlingen.
Fedt er det næringsstof, der indeholder mest energi, og det fylder ikke så meget i maven. Prøv at øge mængden af fedt i maden, det giver dig mere energi.
Protein er også et vigtigt næringsstof i forhold til at opbygge og vedligeholde kroppens celler. Det får du især fra kød, æg og mælkeprodukter, men også fra nødder og mandler.
Vi anbefaler, at du tager 1 vitaminpille dagligt samt tilskud af kalk.
Gode råd, når du har kvalme
En tom mave øger tendensen til kvalme.
Spis små måltider – gerne hver 2. time. Sæt eventuelt en alarm, så du husker at spise hyppigt.
Spis og drik det, du har lyst til.
Spis lidt, inden du står op om morgenen, fx kiks, mysli-bar, rosiner, tørret frugt, banan, brød.
Planlæg din mad forud. Din appetit og lugtesans bliver let påvirket, og køleskabslugt og skabe med forskellige dufte forværrer kvalme og nedsætter lysten til at spise.
Undgå stærkt lugtende og krydret mad. Vælg eventuel kold mad i stedet for varm mad.
Få eventuelt andre til at lave og anrette maden.
Drik kolde, forfriskende drikke, fx grapetonic, lemon-sodavand eller frugtjuice (undgå juice hvis du døjer med halsbrand).
Frisk munden hyppigt med syrlige bolsjer, eller skyl munden i kamillete eller danskvand.
Drik forfriskende drikke.
Forslag til små mellemmåltider
Nødder og mandler
Kiks, salte eller søde, knækbrød med smør.
Havregrød med smørklat, sukker og mælk, mysli eller øllebrød med mælk.
Rosiner og andet tørret frugt
Sodavandsis, flødeis, koldskål.
Frugtgrød med fløde, forskellige færdigkøbte minidesserter.
Drik saftevand, drikkeyoghurt, kakaomælk, cola, te, milkshake, gerne 1,5-2 l. i døgnet.
Proteindrik – Nutridrik Compact (kan købes på apoteket) eller hjemmelavede.
Spis gerne mælkeprodukter, fx koldskål, som giver dig både fedt og protein.
Det er vigtigt at holde gang i maven, så du undgår forstoppelse. Graviditeten i sig selv kan medføre træg mave. Nedsat væske- og fødeindtag kan øge risikoen for forstoppelse, og det kan medføre smerter og ubehag, kvalme, sure opstød og halsbrand.
Det kan afhjælpes ved at spise groft, spise svesker eller drikke sveskejuice, og drikke rigelig væske. Motion hjælper tarmfunktionen, så husk derfor en god gåtur hver dag.
Det kan være nødvendigt at tage medicin for at løse problemet, fx tablet Magnesia 500 mg 2 tabletter morgen og aften. Du kan købe Magnesia i håndkøb.
Nogle typer af kvalmestillende medicin kan også være årsag til forstoppelse.
Her er vores råd til at håndtere hverdagen med svær graviditetskvalme:
Få rigelig søvn og hvile. Træthed og stress øger tendensen til kvalme.
Kom ud hver dag i frisk luft - gå en tur.
Et bad dagligt giver velvære.
Undgå at isolere dig. Det er godt at have samvær med andre.
Psykiske og sociale problemer kan forværre dine gener – fortæl om det, fx til din læge eller jordemoder, og få den hjælp, du har behov for.
Mange er generet af halsbrand. Få dit hovedgærde hævet eller brug en ekstra pude, så du ligger lidt højt med hovedet.
Et armbånd, der giver akupressur, kan være med til at mindske kvalmen. Akupressur-armbånd kan købes på apoteket.
Gå en god tur. Det kan både afhjælpe kvalme og forstoppelse – og give dig ny energi.
Med svær kvalme og opkastninger kan hverdagen virke uoverskuelig, og det er normalt at føle sig utilstrækkelig i forhold til graviditeten, familie, børn og arbejde. Har du svært ved at klare din hverdag, skal du kontakte din egen læge. For nogle kan det være relevant med en hel- eller delvis sygemelding i en periode. Det skal du afklare sammen med din egen læge.
Tal med nogen, om hvordan du har det, og om hvilken hjælp du kan få.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Sengeafdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Barsel
Tlf. 97 64 06 65