Efter fødsel
-
Kære forældre
Tillykke med jeres nyfødte barn!
Når I føder på Regionshospital Nordjylland, er vores barselstilbud til henholdsvis flergangsfødende og førstegangsfødende forskellige:
For flergangsfødende
Er du flergangsfødende, udskrives I til barsel i hjemmet samme dag, som barnet er født – under forudsætning af, at mor og barn har det godt efter fødslen. Har mor eller barn behov for observation eller behandling, indlægges I i Sengeafdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Barsel.For førstegangsfødende
Er du førstegangsfødende har vi sammensat et opfølgende forløb (se nedenfor), så I også kan udskrives til barsel i hjemmet samme dag, som barnet er født – også her under forudsætning af at mor og barn har det godt efter fødslen. Dette tilbud har til formål at støtte jer til en god start i eget hjem, og fokus vil være på familiedannelsen, amning og barnets trivsel.Har mor eller barn behov for observation eller behandling efter fødslen, indlægges I i Sengeafdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Barsel.
Hvis I ønsker det, tilbyder vi, at du som førstegangsfødende sammen med din partner kan have et barselophold på op til max 2 dage i Sengeafdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Barsel. Barselstilbuddet vil være med fokus på familiedannelsen, amning og trivsel.
Tilbud om besøg i hjemmet af en jordemoder
Vi tilbyder jer et besøg i hjemmet af en jordemoder dagen efter fødslen. Ønsker I et telefonopkald i stedet, vil I blive ringet op af en jordemoder dagen efter fødslen. Med jordemoderen får I en snak om, hvordan det går. Jordemoderen vil her råde og vejlede jer, ud fra de behov, I har. Vurderer jordemoderen, at I har brug for et besøg i vores Barselsambulatorium, vil hun give jer en tid samme dag.
Opfølgende samtale efter 2-3 dage
Vi tilbyder jer at besøge vores Barselsambulatorium 2-3 dage efter fødslen, hvor I har tid hos en jordemoder. Her taler I om, hvordan det går efter fødslen og i forhold til amning og barnets trivsel. Herefter vil en jordemoder tage PKU (blodprøve, som skal tages 48-72 timer efter fødslen) og lave hørescreening på jeres barn.
Efter dette besøg vil jordemoderen skrive til jeres sundhedsplejerske, hvis der er behov for det, så sundhedsplejersken kan følge op, når hun kommer på besøg hjemme hos jer.
Tidspunkter for besøg i hjemmet eller telefonsamtale med jordemoder samt mødetid i vores Barselsambulatorium udleveres, inden I tager hjem fra Fødegangen.
Det første døgn efter fødslen
Dagen efter fødslen bliver I blive ringet op af en jordemoder, der vil spørge ind til, hvordan I har det. Er I i tvivl om noget inden opringningen, er I velkomne til at ringe til Fødegangen på tlf. 97 64 06 86.
Hvis jordemoder eller læge i graviditeten eller efter fødslen vurderer, at du eller dit barn har behov for observation eller behandling, kommer du og dit barn på Sengeafdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Barsel. Din partner kan blive indlagt sammen med jer, men forplejning gælder kun moderen. I har mulighed for at købe mad til partner på hospitalet.
Vi tilrettelægger opholdet ud fra jeres aktuelle situation og støtter jer i etablering af amning. Under opholdet er du og din partner sammen med jeres barn døgnet rundt. I bliver udskrevet, når observation eller behandling er afsluttet.
For førstegangsfødende og partner består tilbuddet om barselsophold på hospitalet på max 2 dage i Sengeafdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Barsel, hvor fokus for opholdet er familiedannelse, amning og trivsel.
Det første døgn efter fødslen
I vil dagen efter fødslen blive ringet op af en jordemoder, der vil spørge ind til, hvordan I har det. Er I i tvivl om noget inden opringningen, er I velkomne til at ringe til Fødegangen på tlf. 97 64 06 86.
Kontakt til Sengeafdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Barsel
Uanset om du har født ambulant, hjemme eller med barselsophold, står vi til rådighed for jer i de første 7 dage efter fødslen, hvis I har spørgsmål til amning eller barnets trivsel. I disse 7 dage er I velkomne til at kontakte os alle døgnets 24 timer på tlf. 97 64 06 67.
Vurderer vi, at I har behov for det, kan I også komme ind til kontrol i Barselsambulatoriet. Tid til dette aftales i forbindelse med telefonopkaldet.
Sundhedsplejersken kontakter jer
Sundhedsplejersken kontakter jer i løbet af de første dage, efter I er kommet hjem. I kan også selv kontakte sundhedsplejersken den førstkommende hverdag, I er hjemme.
Sundhedsplejersken træffes på telefonnummer:
- Hjørring Kommune: tlf. 72 33 35 06, hverdage 9.00-14.00
- Frederikshavn Kommune: tlf. 98 45 51 51, hverdage 8.00-15.00
- Brønderslev Kommune: 99 45 45 45, hverdage 8.00-14.00
- Jammerbugt Kommune: 72 57 76 67, hverdage 8.00-16.00, fredag 8.00-14.00.
Børneundersøgelse
Barnet bliver undersøgt af jordemoderen umiddelbart efter fødslen. Næste gang barnet skal undersøges, er hos egen læge, når barnet er 5 uger gammelt. I skal selv bestille tiden hos jeres egen læge.
PKU-blodprøve
PKU-blodprøve er en blodprøve fra barnet, hvor det undersøges for forskellige medfødte sygdomme. Jeres barn tilbydes at få taget denne blodprøve mellem 48 og 72 timer efter fødslen. Prøven sendes til Statens Serum Institut. Hvis prøven viser, at jeres barn ikke har nogle af de medfødte sygdomme, hører I intet. Hvis prøven viser tegn på, at barnet har nogle af sygdommene, bliver I ringet op med det samme.
I kan i øvrigt læse mere om sygdommene på blodprøvesedlen og i folderen, I får udleveret på Fødegangen eller her:Screening for medfødte sygdomme, Statens Serum Institut.
Høreundersøgelse
I tilbydes at få lavet en høreundersøgelse på barnet. Undersøgelsen laves for at finde de få børn, der fødes med hørenedsættelse. Høreundersøgelsen kan tidligst foretages, når barnet er 2 døgn gammelt. I kan læse mere om undersøgelsen på vores hjemmeside.
I får en tid til PKU og hørescreening, inden I forlader Fødegangen. Ved fødsel hjemme får i en tid til PKU og hørescreening af jordemoderen, som er hos jer ved fødslen.
Sørg for at have ro omkring jer
Størstedelen af jeres tid i dagene efter fødslen vil gå med at få amningen godt i gang og at tage vare på jeres barn. Det fungerer bedst, hvis I har ro omkring jer. Det kan derfor være svært og overvældende samtidig at rumme besøg fra venner og familie. Mærk efter, hvad der føles rigtigt for jer. Jeres barn har brug for nærhed og kontakt med jer og ikke mindst brug for at mærke jeres ro.
Hav ofte hud mod hud-kontakt med barnet
Hav gerne hud mod hud-kontakt med barnet så meget som muligt i de første dage. Specielt i løbet af den allerførste kontakt, hvor barnet skal lære at tage brystet, er hud mod hud-kontakten vigtig, da den vækker barnets sutteinstinkter. Når barnet ligger hud mod hud, bruger det mindre energi fra depoterne, har en mere stabil temperatur, græder mindre og spiser oftere. Samtidig lærer I jeres barn bedre at kende, når I har hud mod hud-kontakt.
Am barnet ofte i den første tid
Det er vigtigt, at jeres barn fra starten lærer at sutte med den rigtige teknik, og det er vigtigt, at barnet kommer hurtigt i gang med at sutte godt. Dermed stimuleres brystet til større og større mælkedannelse, og jeres barn får dækket sit behov.
Jeres barn skal have fri adgang til brystet. Det første døgn efter fødslen er det normalt, at barnet ammes 4-5 gange. Herefter mindst 8 gange og gerne 10-12 gange i døgnet.
Hvis du ikke kan eller ikke ønsker at amme
Hvis barnet ikke skal ammes, skal det have modermælkserstatning. De første dage kan det være svært at finde frem til den rigtige mælkemængde. Vi anbefaler, at I kontakter jeres sundhedsplejerske for at få vejledning.
Valg af modermælkserstatning
- Som supplement til amning. Hvis dit barn har behov for ekstra modermælkserstatning som supplement til amning, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at I i første leveuge undgår at give barnet komælksbaseret modermælkserstatning for at forebygge mælkeallergi.
- Ved fuld flaskeernæring. Hvis barn udelukkende skal flaskeernæres, kan I godt tilbyde barnet almindelig komælksbaseret modermælkserstatning også i første leveuge.
Brug trivselsskemaet – også hvis du ikke ammer
Jeres barn skal tisse og have afføring mindst 1 gang det første døgn og 2 gange det andet døgn. Brug det trivselsskema, som I har fået udleveret.
De fleste typer af bleer til nyfødte har i dag en indikatorstreg (gul) fortil på bleen. Den gule farve skifter til blå eller grøn, hvis barnet har tisset. Dette kan være en hjælp, når I tæller antal, særligt de første dage hvor barnet har sparsomme vandladninger.
Har du har valgt ikke at amme, vil vi også gerne støtte og vejlede dig i den første tid. Trivselsskemaet, som I har fået udleveret, har også relevans for dig, som ikke ammer. Skemaet kan også her hjælpe til at sikre dit barns trivsel.
Søg råd og vejledning ved gulsot
Nogle børn bliver gule i huden efter nogle dage. Det kaldes gulsot.
I skal være opmærksomme på, om barnet bliver påvirket af gulsoten, fx
- bliver sløvt
- har nedsat interesse i at sutte ved brystet
- har mindre vandladning og afføring i forhold til barnets alder – se trivselsskemaet.
Bliver jeres barn gult i huden, så søg råd og vejledning. Brug vejledningen på trivselsskema, I har fået udleveret.
OBS: Udvikler jeres barn gulsot inden for de første 24 timer efter fødslen, skal I kontakte os med det samme.
Gylp med fostervand
Det første døgns tid efter fødslen kan jeres barn være forkvalmet og generet af fostervand, som det har slugt. Barnet kan gylpe fostervandet op og måske synke det igen. Måske er der lidt gul råmælk i det fostervand, barnet gylper op. Det er helt normalt. Hvis jeres barn gylper, så tag det op, eller læg det på siden med hovedet lidt nedad, og klap det samtidig blidt på ryggen, så barnet bedre kan komme af med fostervandet.
Samsovning – sovestillinger
Se pjecen på vores hjemmeside under ”Graviditet og fødsel” eller via dette link:
Forebyg vuggedød - og undgå skæv hovedfacon og fladt baghoved
Blødning – barselsflåd
I den første uge efter fødslen vil du have frisk blødning svarende til en kraftig menstruation. I de første dage kan der være klumper i blødningen. Det er helt normalt, men skal ikke forekomme efter den første uge. Når den friske blødning aftager, vil der fortsat være blodigt, slimet udflåd, som kan vare op til 6-8 uger efter fødslen. Vi anbefaler, at du indkøber store natbind til de første par dage efter fødslen.
Du bør søge læge, hvis udflåddet bliver ildelugtende, ved tiltagende blødning, som ikke aftager efter ro og hvile, ved smerter og ved temperaturforhøjelse.
Syning
Er du blevet syet i skeden eller i mellemkødet, er der brugt en tråd, der opløses af sig selv. Det sker typisk inden for 14 dage. Trådene skal altså ikke fjernes. Hvis du er meget hævet og øm forneden, kan du lindre dette ved at bruge et isbind en gang imellem. Du laver et isbind ved at lægge et vådt bind (gennemvædet af vand) i fryseren. Isbindet må ikke have direkte hudkontakt, så læg et bomuldsstykke imellem.
Du kan også tage smertestillende tabletter fra håndkøb, hvis du har ondt. Har du meget ondt og/eller er du i tvivl om, om alt er som det skal være, skal du kontakte din egen læge.
Efterveer
Når du har født, begynder livmoderen straks at trække sig sammen. Det sker som regel turevist – i nogle 'ture' eller omgange. Dette kaldes efterveer.
De første døgn efter fødslen laver livmoderen nogle kraftige, effektive efterveer. Disse vil hos nogle opleves som menstruationssmerter og hos andre – ikke så ofte hos førstegangsfødende – som ve-agtige smerter.
Du kan have behov for smertestillende tabletter. Du må tage paracetamol 1 g hver 6. time og 400 mg ibumetin hver 8. time. Disse tabletter virker godt sammen. Tag dem gerne cirka ½ time inden den næste forventede amning for at få den bedst mulige virkning.
Bækkenbundsøvelser
Det er vigtigt, at du efter fødslen genoptræner dine muskler i bækkenbunden for at undgå ufrivillig vandladning eller med tiden nedsynkning af livmoder. Det er en god idé at lave knibeøvelser dagligt og knibe sammen, inden du hoster, nyser eller løfter på noget.
Påhttps://kvindekrop.dk/apps-fra-gynzonekan du downloade en app med tips og vejledning i en korrekt genoptræning af bækkenbund efter graviditet og fødsel. Mange har glæde af at gå til barselgymnastik. Her vil du også møde andre nybagte mødre og børn, samtidig med at du får lavet nogle øvelser, der genoptræner og styrker din krop efter graviditet og fødsel.
Samliv
Det er meget forskelligt, hvornår lysten til sex kommer efter en fødsel. Du kan måske være bange for at have sex af frygt for, at det kan gøre ondt, for eksempel hvis du er blevet syet. Din partner kan være bange for at gøre skade og påføre dig smerte. Tal om de tanker, der fylder hos jer, og prøv jer forsigtigt frem.
Du kan opleve en tørhed i skeden i starten, som skyldes hormonelle forandringer. Brug eventuelt en glidecreme.
Efter fødslen er det i orden at have samleje, når I har lyst. Vær dog sikker på, at din bristning er helet, hvis du er blevet syet i skeden eller mellemkødet. Dette vil den typisk være efter 14 dage, men det kan variere.
Se eventuelt efter i et spejl eller få din læge til at kigge efter.
Prævention
Amning er ikke et sikkert præventionsmiddel. Ønsker I ikke en ny graviditet, er det nødvendigt at bruge prævention. Det anbefales, at I bruger kondom i de første 8 uger efter fødslen.
Efter 8 uger anbefaler vi, at du får en tid hos egen læge. Der vil lægen sikre, at dit underliv er helet efter fødslen. Denne tid vil også være en oplagt mulighed for at snakke prævention, hvis du ønsker det. Du skal selv bestille tid hos lægen.
Find vejledning og information på hjemmesiden
I kan finde mere information på vores hjemmeside under Barn og barsel.
Her kan I blandt andet læse om:
- amning
- barselsperioden A-Å
- det nyfødte barn A-Å
- trivselsskemaet.
Du finder informationerne her:
https://rhnordjylland.RN.dk/barnogbarsel
Du kan også tilgå hjemmesiden ved at skanne QR-koden med kameraet i din telefon.
Har I spørgsmål, er I velkomne til at kontakte os.
Ambulatorium for Svangre, Barsel og Diætist
Tlf. 97 64 07 25
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00-11.00 og 13.30-14.00
Sengeafsnit for Kvindesygdomme, Graviditet og Barsel
Tlf. 97 64 06 65
Vi træffes døgnet rundt
Fødegangen
Tlf. 97 64 06 86