Graviditet og fødsel for dig, der er i behandling med antidepressiv medicin (SSRI)
-
-
Hvis du er gravid og i behandling med antidepressiv medicin, er det vigtigt, at du taler med lægen i ambulatoriet om din medicin.
På grund af ændringer i din krop kan det være nødvendigt at øge dosis i løbet af graviditeten.
Du og din læge har tidligere vurderet, at det er nødvendigt for dig at få denne medicin, og du bør derfor ikke stoppe indtagelsen på grund af graviditeten. En ubehandlet sygdom, som fx depression, kan påvirke dig og dermed fostret mere end medicinen.
De fleste præparater er uden problemer for graviditeten, dog kan der i sjældne tilfælde ses mindre vækst hos barnet end forventet. Derfor vil vi tilbyde dig ekstra skanning. Vi tilbyder dig ligeledes ekstra tid hos din jordemoder i konsultationen.
-
Ved fødslen ses i en del tilfælde kortvarige tilpasningsreaktioner hos det nyfødte barn, fx vejrtrækningsproblemer. Vi holder derfor ekstra øje med barnet lige efter fødslen og fraråder dig hjemmefødsel.
Hvis barnet udviser andre tegn på bivirkninger, vil en børnelæge blive tilkaldt for at vurdere, om I skal indlægges sammen på Sengeafdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Barsel.
-
Brug af antidepressiv medicin kan i sjældne tilfælde give abstinenssymptomer hos den nyfødte. Symptomerne er sjældent behandlingskrævende og har ingen kendte langtidseffekter på barnet.
Vi har ikke set abstinenssymptomer hos børn, hvor mødre er i behandling med:
- Sertralin
- Citalopram
- Venlafaxin.
Hvis barnet ikke viser tegn på bivirkninger, er det muligt at tage direkte hjem fra Fødegangen.
Ved tvivl fortsætter vi med at observere over nogle timer. Bliver I indlagt, kan en eventuel indlæggelse i Sengeafdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Barsel vare i op til 2 dage.
Kontakt os, hvis barnet har symptomer
I skal henvende jer i Sengeafdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Barsel, tlf. 97 64 06 67, hvis jeres barn har symptomer som:
- uro/ubehag
- ufrivillige rystelser
- stivhed i kroppen
- vejrtrækningsbesvær
- sutte- og ammebesvær.
Tegnene er ofte milde og forbigående.
-
Du får støtte til at få amningen i gang. Amning er en mulighed, næsten uanset hvilket lægemiddel du får. Ved enkelte lægemidler frarådes amning dog. Det er derfor vigtigt, at du informerer om alle de lægemidler, du tager.
For de fleste præparaters vedkommende kan det være en fordel, at du tager hel dosis før barnets længste soveperiode.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Fødegangen
Tlf. 97 64 06 86
Sengeafsnit for Kvindesygdomme, Graviditet og Barsel
Tlf. 97 64 06 65