Behandling af celleforandringer i de ydre kønsorganer (vulva)
Celleforandringer betragtes som et forstadie til kræft i slimhinderne i vulva og skal derfor behandles, for at de ikke udvikler sig. Det er dog kun sjældent, at celleforandringer udvikler sig til kræft.
I de fleste tilfælde skyldes celleforandringerne en infektion med et virus kaldet HPV, som også kan give celleforandringer på livmoderhalsen.
-
Celleforandringer betragtes som et forstadie til kræft i slimhinderne i vulva og skal derfor behandles, for at de ikke udvikler sig. Det er dog kun sjældent, at celleforandringer udvikler sig til kræft.
I de fleste tilfælde skyldes celleforandringerne en infektion med et virus kaldet HPV, som også kan give celleforandringer på livmoderhalsen.
-
Der findes 3 typer af behandling.
- Behandling med creme (Aldara®)
- Behandling med kirurgi
- Behandling med laser.
Du kan læse mere om de 3 behandlingstyper herunder. Denne pjece handler primært om den første type behandling, behandling med creme, som er den foretrukne behandling.
1. Behandling med creme
Den foretrukne behandling er behandling med en creme, der får celleforandringerne til at mindskes eller helt forsvinde. Cremen hedder Aldara® og er et middel, der hjælper dit eget immunforsvar til at komme af med HPV-virus.
Sådan skal du smøre med Aldara®
- Smør cremen på de synlige forandringer. Brug gerne et spejl til hjælp.
- Vask cremen af igen efter 6-8 timer.
Du skal smøre med Aldara®:
- 1 x ugentlig i 2-4 uger
- 2 x ugentligt i 4-6 uger
- 3 x ugentligt i 8 uger.
- Behandlingen varer typisk i 16 uger i alt.
- Efter de første 4 uger ringer en sygeplejerske til dig.
- Efter 8 uger og igen efter endt behandling vil vi gerne se dig til kontrol.
Her skal du smøre dig
Bivirkninger til Aldara®
Cremen kan give reaktioner, der hvor du smører dig, i form af smerter, irritation eller en brændende fornemmelse. Det er derfor vigtigt, at du plejer huden med fedtcremer de dage, du ikke smører med Aldara®. Du kan også få lette influenzasymptomer i form af feberfornemmelse eller ledsmerter.
Hvis cremen giver udtalte gener, kan du vaske den af igen, fx efter 2-4 timer, eller smøre dig med et længere interval end beskrevet ovenfor. Tal med os om dine eventuelle gener, så finder vi en plan, der passer til dig. Behandlingen tåles ofte bedre efter et par uger.
2. Behandling med kirurgi
Celleforandringer kan også fjernes kirurgisk enten i lokalbedøvelse eller i fuld bedøvelse. Det kan komme på tale, hvis celleforandringerne ikke forsvinder helt med Aldara®-behandlingen eller kommer hurtigt igen. Hvis du ikke tåler Aldara® er kirurgi også en mulighed.
3. Behandling med laser
Laserbehandling er en tredje metode til at fjerne mere udbredte celleforandringer på. Denne behandling foregår i Aarhus.
-
Det er individuelt, hvor ofte og hvor længe du skal gå til kontrol. Som hovedregel vil vi gerne se dig, indtil celleforandringerne har været væk i minimum 6 måneder. Det er vigtigt, at du får taget celleskrab fra livmoderhalsen, når du bliver indkaldt til det.
-
Stop med at ryge
Rygestop vil have en gunstig virkning på dit immunforsvar og vil hjælpe mod, at forandringerne kommer igen. Tal med din egen læge om hjælp til rygestop.
Tag imod HPV-vaccinen
HPV-vaccinen anbefales til kvinder i alle aldre. Vaccinen kan ikke fjerne de celleforandringer, der er kommet, men den beskytter mod andre HPV-typer og kan hjælpe dit immunforsvar til at bekæmpe celleforandringerne.
-
Har du spørgsmål til behandlingen, er du velkommen til at kontakte os.
Ambulatorium for Kvindesygdomme
Tlf. 97 64 07 41
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.30 – 10.30 og 13.30– 14.00
Symptomer på celleforandringer
Kløe og irritation ved klitoris og i kønslæbeområdet er den mest almindelige gene. Der kan også forekomme revner og småblødninger samt ømhed ved samleje eller cykling. Måske har du ingen gener, og celleforandringerne er opdaget tilfældigt.
De synlige forandringer kan være flade, knoppede og blomkålsagtige. Forandringerne kan være hvide, lyserøde eller grålige, men også helt mørkpigmenterede. De kan sidde i flere små områder eller være sammenhængende og kan også strække sig ned omkring endetarmsåbningen.
-