Undersøgelse og behandling af gonorré
Du skal undersøges for gonorré i Ambulatorium for Kvindesygdomme. Gonorré er en seksuelt overført sygdom, hvor man er smittet med bakterien Neisseria gonorrhoeae, også kaldet gonokok-bakterien.
-
Du skal undersøges for gonorré i Ambulatorium for Kvindesygdomme. Gonorré er en seksuelt overført sygdom, hvor man er smittet med bakterien Neisseria gonorrhoeae, også kaldet gonokok-bakterien.
-
Lægen undersøger dig ved at tage en bakterieprøve fra urinrørsåbning, endetarmsåbning, hals og hos kvinder ligeledes fra livmoderhalsen. Samtidig tager lægen rent rutinemæssigt prøver for påvisning af klamydia-bakterien, da cirka 15 % af alle, der har gonorré, også har en klamydia-infektion.
Du skal også have taget blodprøver for HIV, syfilis og Hepatitis B og C.
Hvis du ønsker det, kan lægen tilbyde hjælp med at opspore smitten. Det vil sige, at man ved en samtale prøver at finde ud af, hvilke seksualpartnere der kan være smittet. Lægen orienterer også om, hvordan man undgår at blive smittet med gonorré.
-
Gonorré behandles med 2 slags antibiotika, som dræber bakterierne. Hvis du har gonorré, er det vigtigt, at din(e) seksualpartner(e) også undersøges og behandles.
Det er vigtigt, at du bruger kondom eller undgår at have sex:
- indtil behandlingen er færdig
- indtil du har været til kontrol, og det ved kontrollen er påvist, at du ikke længere har gonorré.
- til kontrol, og det ved kontrollen er påvist, at du ikke længere har gonorré.
Gonorré skal anmeldes til Statens Seruminstitut, og der skal foretages smitteopsporing. Det er enten os eller din egen læge, der sørger for anmeldelsen.
-
Gonorré giver ingen symptomer hos cirka 50 % af kvinder og cirka 10 % af mænd. Alligevel er risikoen for komplikationer og for at smitte andre til stede.
Tidlig og effektiv behandling kan reducere risikoen for, at der opstår komplikationer. Komplikationerne kan være følgende:
- Hos mænd kan der opstå epididymit, som er en betændelse i bitestiklerne. Denne tilstand kan medføre sterilitet. Tilstanden kræver længerevarende behandling med antibiotika.
- Hos kvinder kan infektionen sprede sig til livmoder og æggeledere. Sker det, kan det medføre sterilitet. Denne tilstand kræver længerevarende behandling med antibiotika.
- Hos både kvinder og mænd kan der opstå Reiters Syndrom, der karakteriseres ved røde øjne, betændelse i urinrøret og ledsmerter.
- Gonorrébakterier i blod kan i sjældne tilfælde føre til betændelse i et større led, feber og små betændte bylder på huden. Denne tilstand kræver længerevarende behandling med antibiotika.
-
Vi tilbyder kontrol 1-2 uger efter behandlingen, så du kan være sikker på, at behandlingen har virket. Nogle gonokok-bakterier er nemlig resistente over for visse former for antibiotika.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om gonorré, kan du eventuelt læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på: 'gonorré'.
Ambulatorium for Kvindesygdomme
Tlf. 97 64 07 41
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.30 – 10.30 og 13.30 – 14.00
-
Fakta om gonorré
- Man kan blive smittet ved samleje (i skeden eller analt) samt ved oralsex.
- Eventuelle symptomer opstår 2-7 dage efter smitte.
- Antallet af smittede stiger kraftigt i disse år.
- Gonorré kan behandles effektivt med antibiotika.
- Kondom beskytter effektivt mod smitte med gonorré.
Symptomer på gonorré
Både kvinder og mænd:
- Svie ved vandladning
- Gulgrøn udflåd fra urinrøret
- Udflåd fra endetarmen
- Feber
- Smerte og hævelse i store led
- Betændelsestilstand i led og øjne (Reiters Syndrom).
Kvinder:
- Gulgrønt udflåd fra skeden
- Underlivsbetændelse
- Kraftige smerter i underlivet
- Byld (absces) ved skedeindgang eller urinrør.
Mænd:
- Gulgrønt udflåd fra penis
- Betændelse i bitestiklerne
- Betændelse i andre kirtler i området, fx prostata.
Gonorré kan også være uden symptomer.