Sådan kommer I godt i gang med vægttabet
I har i dag været til forundersøgelse i Videnscenter for Børn og Unge med Overvægt (VIBUO). Efter forundersøgelsen vil de efterfølgende kontroller foregå hos vores diætist og sygeplejerske med cirka 6 ugers mellemrum. Efter 1 år skal I igen til børnelæge.
Er barnet mellem 12 og 18 år, er der mulighed for at starte i et gruppeforløb. Det er en sygeplejerske og en psykolog, som står for gruppeforløbene. I kan få mere information herom hos jeres behandlerteam.
Hvis vi har vurderet, at barnet eller den unge har behov for det, kan vi også henvise til individuelle psykologsamtaler. Dette gælder for alle børn, der er i et forløb hos VIBUO.
-
I har i dag været til forundersøgelse i Videnscenter for Børn og Unge med Overvægt (VIBUO). Efter forundersøgelsen vil de efterfølgende kontroller foregå hos vores diætist og sygeplejerske med cirka 6 ugers mellemrum. Efter 1 år skal I igen til børnelæge.
Er barnet mellem 12 og 18 år, er der mulighed for at starte i et gruppeforløb. Det er en sygeplejerske og en psykolog, som står for gruppeforløbene. I kan få mere information herom hos jeres behandlerteam.
Hvis vi har vurderet, at barnet eller den unge har behov for det, kan vi også henvise til individuelle psykologsamtaler. Dette gælder for alle børn, der er i et forløb hos VIBUO.
-
Gør jeres bedste
I har i dag fået udleveret en behandlingsplan, som indeholder nogle konkrete punkter, som I skal hjem og arbejde med. Det er meget forskelligt, om der står 12 eller 30 punkter på en plan. Uanset antallet af punkter, så det vores forventning, at I gør jeres bedste, og at I ændrer så meget som muligt fra starten. Det betyder ikke, at vi regner med, at I har styr på det hele efter 6 uger. Nogle punkter vil føles lette at efterleve, mens andre er svære. Det er helt i orden, at I begynder med de lette.
Ethvert kompromis i forhold til behandlingsplanen vil gøre et vægttab sværere, og derfor er det nødvendigt, at I følger alle punkterne i behandlingsplanen.
Mød op, uanset hvordan det går
Ved de efterfølgende samtaler vejleder vi jer yderligere med udgangspunkt i de ændringer, I allerede har foretaget, og vi støtter jer i den videre proces - også i forhold til det, der er svært. Det er vigtigt, at I møder op til aftalerne, uanset om det er gået godt eller dårligt.
Træf gode og sunde valg
Træf sunde valg hele dagen hver dag. Alle forældre vil deres barn det bedste og ved godt, hvad der er det bedste for barnet. Er I i tvivl, kan I stille jer selv spørgsmålet: ”Hvad er det bedste for mit barn?” Træf så det valg, der er bedst, og hold fast. Igen og igen.
Derfor er det svært at tabe sig
Når man gerne vil tabe sig, nedsætter man ofte indtaget af fedt og sukker, og man øger den fysiske aktivitet. Kroppen synes dog, at vægttab er en dårlig idé, og forsøger at modarbejde det ved at nedsætte behovet for energi.
Når kroppen sparer på energien, medfører det et mindre vægttab, end hvad man havde forventet efter indsatsen, eller slet intet vægttab. Kroppen er gennem evolutionen blevet tilpasset, så den evner at administrere energiressourcer, så den har kunnet overleve.
Det biologiske system, der regulerer fedtmassen, hedder leptinsystemet. Det vil gøre alt for at sikre, at den fedtmasse, som kroppen nu engang har fået opbygget, forbliver der. Når et par kilo er tabt, vil kroppens hormonsystem altså gøre alt for at få én til at spise mere, så de tabte kilo kommer på igen. Man kæmper derfor med kræfter i sig selv, og det er årsagen til, at vægttab er så svært.
Samtlige forhold i ens liv medvirker til ens overvægt. Det er derfor ikke nok kun at ændre på nogle få ting - det er alt, der skal ændres. Man skal forholde sig til alt, hvad man spiser, og til såvel aktivitet som inaktivitet.
Ethvert kompromis i forhold i forhold til behandlingen vil medføre, at det bliver sværere at tabe sig, og derfor er det nødvendigt at I følger alle punkterne i behandlingsplanen, hvis vægttabet skal kunne lykkes.
-
Vægttab er et forældreansvar
Vi forventer, at I som forældre påtager jer ansvaret for jeres barns kost og motion. Det gør I blandt andet ved at træffe sunde valg, når I køber ind, og ved den måde, I tilbereder og anretter maden på.
Hele familien skal bakke op
Det er vigtigt at vide, at en vellykket indsats kræver, at hele familien bakker op om den nye livsstil. Det gælder også, selvom det ikke er hele familien, der har brug for at tabe sig. Det er utrolig vigtigt, at det bliver en familieindsats, hvor alle så vidt muligt forsøger at efterleve de samme anbefalinger. Ingen slanke børn eller voksne tager skade af at leve sundt.
Det er også vigtigt at undgå, at jeres barn føler uretfærdighed eller føler sig skyld i, at der sker ændringer derhjemme.
-
Det er vigtigt, at I som familie følger den planlagte behandling. Bliver I forhindrede i at møde til en booket tid, så kontakt os hurtigst muligt, da en anden familie så ville kunne få glæde af tiden. Ved udeblivelser og gentagne afbud bliver I afsluttet herfra, men I kan eventuelt blive genhenvist, hvis I ønsker det.
-
Videnscenter for Børn og Unge med Overvægt holder til i Børneambulatoriet. Har I spørgsmål, er I altid velkomne til at kontakte os.
Videnscenter for Børn og Unge med Overvægt
Sygeplejerske
Tlf. 97 64 10 22
Vi træffes bedst: Mandag, onsdag, torsdag og fredag 12.00 – 12.30Diætist
Tlf. 97 64 00 55
På de følgende sider kan I se anbefalingerne for dagens forskellige måltider og mellemmåltider. De viste produkter kan erstattes af tilsvarende produkter på markedet
-
Kort om metoden
I det følgende kan du læse mere om anbefalingerne om mad og motion, så du kommer godt i gang med livsstilsændringerne. Vores behandling tager udgangspunkt i den såkaldte Holbækmetode, der er den behandlingsmodel, der både nationalt og internationalt har vist de bedste resultater i behandlingen af overvægt hos børn.
Behandlingsformen er ikke en slankekur (diæt), men en permanent ændring af kost- og motionsvaner, som vil påvirke hele familien.
-
Spis 3 hovedmåltider og 1-3 mellemmåltider
Det er vigtigt, at du ikke er sulten i løbet af dagen, men at du føler dig mæt. En god mæthedsfornemmelse over hele dagen er med til at forhindre, at du overspiser til måltiderne, og det giver mindre lyst til søde sager og søde drikkevarer. Derfor anbefaler vi, at du spiser 3 hovedmåltider og 1-3 mellemmåltider hver dag. På de følgende sider kan du se en række billeder af de madvarer, du kan vælge imellem til måltiderne.
Spar på de søde sager
Det er ikke forbudt at spise søde sager eller drikke søde drikkevarer, men du skal være opmærksom på mængden. 1 gang om ugen er der plads til søde sager. Se den vedlagte kopi af ”det ugentlige råderum”, som er tilpasset din alder.
Bevæg dig
Det er vigtigt, at du er aktiv mindst 1 time om dagen udenfor skoletiden, fx ved at cykle til og fra skole, hoppe på trampolin, gå tur med hunden eller lignende. Desuden anbefaler vi, at du går til en holdsport mindst 2 timer om ugen.
Begræns stillesiddende aktiviteter
Det er vigtigt, at du ikke er for stillesiddende. Se først tv og brug først pc efter klokken 17. Spis ikke, når du sidder ved en skærm. Sluk for skærmen 1 time inden sengetid for at få en bedre søvn.
Få din søvn
Det er vigtigt, at du får den anbefalede søvn. Igennem søvnen indsamler din krop energi, og kroppen kommer i balance. Når du sover, producerer kroppen hormonet leptin. Et lavt niveau af leptin holder på kropsfedtet. Til gengæld øges vægttabet, hvis leptinniveauet er højt. Du opnår et højt niveau af leptin ved at få den anbefalede søvn.
Generelt anbefales det, at børn fra 3-5 år sover 10-13 timer om natten. De 6-13-årige skal sove 9-11 timer, og de 14-17-årige bør sove 8-10 timer om natten.
-
Brug i alt maksimalt 1 tsk sukker, syltetøj eller honning. Brug gerne frisk frugt.
Vælg blandt disse eller tilsvarende produkter:
- Havregryn
- Havregrød
- A38 0,4%
- Yoghurt naturel 0,5%
- Rugfras
- Minifras
- Havrefras
- Rugbrød
- Vand
- ½ liter skummet- eller minimælk om dagen
- Ost 13% maksimalt 25 gram dagligt (2 skiver)
- Æg, maksimalt 4 styk om ugen.
-
Vælg blandt disse eller tilsvarende produkter
- Rugbrød. Rugbrød skal indeholde minimum 8 gram kostfibre/100 g. Kan erstattes med rugbrødsoller eller lignende maksimalt 1-2 gange om ugen.
- Fiskepålæg, fx makrel, torskerogn eller rejer. Der er ingen begrænsninger på fedtprocenten i fiskepålæg.
- Maksimalt ½ avocado hver 2. dag
- Pålæg. Pålæg må maksimalt indeholde 9% fedt.
- HUSK gnavegrønt ved siden af.
Drik vand, skummet- eller minimælk.
Brug ikke smør. Hvis du ikke kan undvære smør, så brug i stedet et skrabet lag af minarine eller smøreost light.
Undgå at bruge mayonnaise eller remoulade på brødet.
-
Vælg blandt disse eller tilsvarende produkter.
- Havregryn eller havregrød
- A38 0,4% eller yoghurt naturel 0,5%
- Rugfras, Minifras eller Havrefras
- Rugbrød
- Vand eller ½ liter skummet- eller minimælk om dagen
- Ost 13% maksimalt 25 gram dagligt (2 skiver)
- Æg, maksimalt 4 styk om ugen.
Husk grøntsager til eftermiddagsmaden.
-
- Aftensmaden skal portionsanrettes i køkkenet efter T-tallerkenen, og der skal hverken stå gryder eller pander på spisebordet.
- Spis ikke foran tv eller pc, da det fjerner fokus på mæthedsfornemmelsen.
- Hvis der er behov for 2. portion, skal denne først serveres efter 20 minutter, og den skal også portionsanrettes efter T-tallerkenen.
- 4-10 år: 300-400 g dagligt
- >10 år: 400-500 g dagligt
- Spis maksimalt fastfood én gang om måneden.
- Færdigretter må maksimalt indeholde 5% fedt.
Brug T-tallerkenen som model, når du anretter maden på tallerkenen. Øverste halvdel af tallerkenen skal fyldes med grøntsager – flest af de grove. En kvart tallerken må indeholde kød eller bælgfrugter, og en kvart tallerken må indeholde kartofler, fuldkornspasta, brune ris eller rugbrød.