Regionshospital Nordjylland har som de første i landet foretaget skånsom fjernelse af livmoderen med en ny metode

Som de første i Danmark udfører Regionshospital Nordjylland nu fjernelse af livmoderen vaginalt med kikkertkirurgi.

Der er godt nyt for de kvinder, der skal have fjernet livmoderen (hysterektomi). På Regionshospital Nordjylland har Afdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsel taget en ny mere skånsom operationsmetode i brug.

I stedet for at gynækologen går gennem bugvæggen med instrumenterne, så kan kvinder nu få fjernet livmoderen ved hjælp af kikkertkirurgi gennem skeden.

Nedsætter risiko for komplikationer

For patienterne er det en stor fordel, fortæller gynækologisk teamleder Musa Krasniqi:

- Det er en mere skånsom metode end en traditionel kikkertoperation. Ved at gå gennem skeden nedsætter man risikoen for komplikationer, og det efterlader ingen ar på patienten. Patienten gik hjem allerede 2 timer efter operationen, og vi forventer betydeligt færre smerter ved denne type operation.

Overlæge Musa Krasniqi foretog den første af den nye type operation onsdag 3. marts, og alt gik godt.
I alt gennemfører Regionshospitalet mellem 60-70 hysterektomier årligt, og det er vurderingen, at omkring en fjerdedel af disse nu vil kunne foregå med kikkertoperation vaginalt.

Præge udviklingen

Da det er nyt i Danmark at udføre fjernelse af livmoderen vaginalt med kikkertkirurgi, er Regionshospital Nordjylland blevet bedt om at holde oplæg om metoden på næste årsmøde i hysterektomi-databasen.

- Det viser bare, at selvom vi er et mindre regionshospital, så kan man med dygtige, innovative folk i afdelingen være med til at præge udviklingen og sikre patienterne den bedst mulige behandling, siger ledende overlæge Anya Eidhammer.

Hysterektomi er en gynækologisk operation, hvor man fjerner livmoderen.
Operationen udføres ofte som følge af muskelknuder, blødningsforstyrrelser, endometriose, celleforandringer eller livmoderkræft. Hysterektomi udføres enten laparoskopisk eller vaginalt. Sjældent som åben operation.

 

Opdateret