Vindere af Kvalitetsprisen 2015
Madtilbud ernæringstruede patienter
Den ene vinder er projektet ”Synliggørelse og muligheder i eksisterende madtilbud til ernæringstruede patienter”, som diætistenheden med Jette Abildgaard i spidsen og Hovedkøkkenet står bag.
Formålet med projektet er at optimere ernæringsstatus for indlagte ernæringstruede patienter. Hovedkøkkenet har faktisk allerede en masse tilbud, men ikke alle er klar over dette. Derfor arbejdes der i projektet med at udbrede kendskabet til eksisterende tilbud gennem udvikling af visuelt materiale samt undervisning på personalemøder og fleksibel tilgang til hvornår der tilbydes mad til patienterne.
Billedmaterialet over tilbuddene udvikles både i en personaleudgave og en patientudgave.
Projektet er endnu ikke afsluttet, men målet er, at andelen af patienter i ernæringsmæssigt risiko, der ikke får dækket deres ernæringsmæssige behov under indlæggelse på Sygehus Vendsyssel, reduceres.
Midlerne fra Kvalitetsprisen skal gå til udvikling af nye, små energitætte måltider. Gerne med fokus på at udvide tilbud indenfor det mere ”salte” område, da ikke alle patienter er til søde desserter/retter.
Dysfagi hos den ældre medicinske patient
Den anden vinder er projektet ”Dysfagi hos den ældre medicinske patient”, som udviklingsterapeut Dorte Melgaard står bag.
Mennesker, der lider af dysfagi har svært ved at synke og får af den grund let maden i den gale hals. Det kan medføre lungebetændelse og indlæggelse på sygehuset.
Dorte Melgaard har undersøgt, hvordan det er gået med 170 patienter, der over et halvt år var indlagt på Lungemedicinsk Afsnit med lungebetændelse.
De indlagte patienter med lungebetændelse blev undersøgt for at finde dem med dysfagi. Når de skulle udskrives, blev der lagt en genoptræningsplan af en diætist og en kommunal ergoterapeut. Og efter 21 dage blev der fulgt op ude i hjemmet på, hvordan det fungerede med de nye madvaner.
Den tværfaglige projektgruppe påtænker at afholde en dysfagi workshop på Sygehus Vendsyssel i starten af 2016.
Er du interesseret i dysfagi, så står Dorte Melgaard bag siden Dysfagi.org samt facebookgruppen Dysfagi.org, hvor du finder links til artikler, inspiration og debat.
Om Kvalitetsprisen
Pengene til Kvalitetsprisen stammer fra en arv, som sygehuset har modtaget fra Lis Harriet Hansen og Hans Ulrik Hansen. Afkast af kapitalen samt om fornødent dele af kapitalens hovedstol anvendes til støtte for kvalitetsarbejde på Sygehus Vendsyssel, primært Hjørring, relateret til kerneydelser i sygehusafdelingerne.
Opdateret