International anerkendelse af sygeplejerske-ledet klinik til behandling af patienter med urinsyregigt

Vi ved at under 30% af patienter med urinsyregigt behandles relevant og at sygdommen ubehandlet er alvorlig med mange komplikationer og høj dødelighed. I 2017 oprettede vi derfor i Reumatologisk ambulatorium en sygeplejerske-ledet klinik (Uricaklinikken) til behandling af patienter med urinsyregigt.

Resultaterne for 286 patientforløb er nu analyseret efter de første to år og publiceret i et førende videnskabeligt tidsskrift. Resultaterne viste en succesrate for vores patienter på 82% mens de patienter der kom til ”usual care” kun opnåede målet hos 42%. 2-års dødeligheden var 4% i Uricaklinikken og 23% blandt ”usual care”.

Udover anerkendelsen i tidsskriftet RMD Open, så er studiet antaget til præsentation til den europæiske reumatologikongres, EULAR2024, i Wien. En indsendt poster til kongressen er allerede præmieret som bedste poster indenfor sin kategori og udvalgt til supplerende mundtlig præsentation. Præmien på 1.000 Euros vil blive brugt til et nyt studie af urinsyregigt som den underliggende årsag til fodsår hos patienter med diabetes.

Link til artiklen: https://rmdopen.bmj.com/content/10/2/e004179

Kontakt

Claus Rasmussen
Senior overlæge, klinisk lektor
E-mail: clara@rn.dk

Opdateret