Anvendelse af Patient-Rapporterede Oplysninger (PRO) i akutmodtagelsen
Formål
Formålet med projektet er at udvikle, validere og afprøve et PRO (Patient-Rapporteret Oplysninger) spørgeskema (kaldt PROMED) til at understøtte patient-centreret udredning og behandling af patienter i akutmodtagelsen.
Projektet udarbejdes i henhold til begrebsrammen Complex Interventions udviklet af The Medical Research Council. I studiet indgår flere delprojekter:
- Udvikling af PROMED spørgeskemaet som inkluderer:
a. Scoping review: En systematisk gennemgang af litteraturen i forhold til hvad der er udviklet og anvendt af PRO spørgeskemaer både nationalt og internationalt i akutmodtagelsen. Herefter skal det undersøges hvilke spørgeskemaer, der eventuelt kan benyttes i PROMED.
b. Interviews: Patienter i akutmodtagelsen interviewes omkring hvilke spørgsmål, der er relevante at inddrage i PROMED spørgeskemaet.
c. Workshops: Læger og sygeplejersker fra akutmodtagelsen samles i workshops, hvor det endelige spørgeskema udarbejdes. Herefter skal PROMED pilottestes på patienter og sundhedspersonale.
- Feasibility studie: Her skal spørgeskemaet afprøves i akutmodtagelsen. Det undersøges hvad patienter og de sundhedsprofessionelle synes om spørgeskemaet i henhold til anvendelighed og brugbarhed
Beskrivelse
I de senere år er der sket en betydelig stigning i antallet af akutte patienter. Dette skaber et stort pres på akutmodtagelserne. Det stigende antal patienter kan medføre uhensigtsmæssige accelererede patientforløb med risiko for, at patientens ønsker og behov samt vigtige symptomer ikke medtages i planlægningen af pleje- og behandlingsforløbet. Dette kan medføre sundhedsmæssige konsekvenser og at patienten ikke føler sig inddraget i processen.
Patient-Rapporterede Oplysninger (PRO-data) kan benyttes til at indfange og dokumentere mere komplet helbredsrelateret information. Ved brug af et PRO spørgeskema ved ankomst til akutmodtagelsen vil patienten få mulighed for at reflektere og få et overblik over sine aktuelle sundhedsrelaterede problemer. PRO data indsamles systematisk i form af oplysninger om patientens helbredstilstand, herunder det fysiske og mentale helbred, symptomer, helbredsrelateret livskvalitet og funktionsniveau. Når patienten har udfyldt PROMED spørgeskemaet, vil PRO data være tilgængelig for sundhedspersonalet i den elektroniske patientjournal, hvormed PRO kan inddrages som et vigtigt informationsgrundlag til samtale med patienten og bruges i den endelige udredning og plan for behandling.
Samarbejdspartnere
- Akutafdelingen, Regionshospitalet Nordjylland, Hjørring: Cheflæge Marc Ludwig, Chefsygeplejerske Gitte Klitgaard og ledende oversygeplejerske Tina Hemmingsen
- Akutmodtagelsen i Aalborg: Cheflæge Jørn Munkhof Møller og Chefsygeplejerske Rikke Skuldbøl Nielsen
- Erika Frischknecht Christensen, Klinisk Professor, Center for Præhospital - og akutforskning, Klinisk Institut, Aalborg Universitet
- Liv Marit Valen Schougaard, Ph.d., sygeplejerske og forsker, AmbuFlex, Center for Patientrapporterede Oplysninger, Regionshospitalet Gødstrup, Region Midtjylland
Fonde
- Marie Pedersen og Jensine Heibergs Legat
- Region Nordjyllands Forskningsfond
- Region Nordjyllands Innovationspulje
- Niels Jensens fond
- Health Hub - Founded by Spar Nord Fonden
Vejledere
Hovedvejleder
- Professor Peter Leutscher, ph.d., overlæge, centerleder for Center for Klinisk Forskning, Regionshospital Nordjylland, Klinisk Institut, Aalborg Universitet.
Bi-vejledere
- Mona Kyndi Pedersen sygeplejefaglig seniorforsker, ph.d. cand.cur., cand.pæd., Center for Klinisk forskning, Regionshospital Nordjylland og adjunkt Klinisk Institut, Aalborg Universitet.
- Liv Marit Valen Schougaard, ph.d., sygeplejerske og forsker i AmbuFlex, Center for Patientrapporterede Oplysninger, Regionshospitalet Gødstrup, Region Midtjylland.
- Morten Breinholt Søvsø, hoveduddannelseslæge i almen medicin, Region Nordjylland, forsker, ph.d., Center for Præhospital- og Akutforskning, Aalborg Universitet
Opdateret