At holde fast i sygeplejen - en undersøgelse af sygeplejerskers motivation for at blive i faget
Formål
Formålet med dette projekt er at identificere hvilke faktorer, der påvirker sygeplejerskers overvejelser om enten at forlade eller blive i faget, med henblik på at kunne beskrive faktorer der påvirker fastholdelsen af generation Y sygeplejersker.
Projektet består af to delstudier, som har følgende formål:
I. At identificere og beskrive psykosociale faktorer der associeres med generation Y sygeplejerskers motivation for at blive i eller forlade professionen.
II. At udforske generation Y sygeplejerskers intention om at forlade eller blive i professionen.
Fundene fra disse to studier vil efterfølgende blive integreret gennem en mixed methods analyse. Formålet med integrationen er at opnå en mere omfattende forståelse af faktorer, der påvirker generation Y sygeplejerskers intention om enten at forlade eller blive i professionen og dermed opnå en forståelse af hvilke faktorer, der påvirker deres tilknytning til professionen.
Beskrivelse
Manglen på sygeplejersker er blevet anerkendt som et globalt problem, der påvirker sundhedsvæsenets kvalitet, økonomi og effektivitet. Ifølge International Council of Nurses (ICN) er manglen på sygeplejersker en af de største trusler mod den globale sundhed. I 2020 estimerede ICN den globale mangel på sygeplejersker til at være 5.9 millioner. I år 2025 forventes det, at vi i Danmark vil mangle 6.600 sygeplejersker, hvilket udgør cirka 10% af den danske arbejdsstyrke af sygeplejersker.
Parallelt med at man både i Danmark og internationalt mangler sygeplejersker, er der en andel af sygeplejersker, som overvejer at forlade professionen. Det er derfor nødvendigt at forstå hvilke faktorer, der har betydning for sygeplejerskers intentioner om at forlade eller blive i professionen. Når man kigger på strategier for rekruttering og fastholdelse af sygeplejersker, har tidligere studier vist, at der kan være generationelle forskelle, som kan påvirke sygeplejerskers tilknytning til arbejdspladsen. Derfor vil dette studie undersøge hvilke faktorer, der påvirker fastholdelse af generation Y sygeplejersker.
Generation Y sygeplejersker, også kendt som Millennials, er født mellem 1981 og 1996. På nuværende tidspunkt er generation Y den største generation af sygeplejersker på arbejdsmarkedet, hvilket gør det særligt relevant at undersøge, hvordan vi styrker fastholdelse af netop denne gruppe. Generation Y’s karakteristika adskiller sig på væsentlige områder fra andre generationer, da denne generation bl.a. har hyppigere jobskifte, prioriterer ’work-life’ balance og søger mulighed for udvikling og videreuddannelse. Forskning viser, at det er nødvendigt at forstå denne generation, hvis man ønsker at ændre på udfordringerne i forbindelse med rekruttering og fastholdelse af sygeplejersker. Hvis vi formår at identificere hvilke strategier, der kan bidrage til at styrke fastholdelse af generation Y sygeplejersker, kan det potentielt på sigt også være med til at påvirke rekruttering og fastholdelse af yngre generationer af sygeplejersker samt styrke deres tilknytning til professionen.
Samarbejdspartnere
- Regionshospital Nordjylland
- Aalborg Universitetshospital
Fonde
- Marie Pedersen og Jensine Heibergs Legat
Vejledere
Hovedvejleder:
- Mona Kyndi Pedersen, Lektor i Klinisk Sygepleje, Center for Klinisk Forskning, Regionshospital Nordjylland & Klinisk Institut, Aalborg Universitet
Medvejledere:
- Lone Jørgensen, Lektor i Klinisk Sygepleje, Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje, Aalborg Universitetshospital & Klinisk Institut, Aalborg Universitet
- Helle Enggaard, Postdoc i Klinisk Sygepleje, Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje, Aalborg Universitetshospital
- Kerry Sherman, Professor, School of Psychological Sciences, Centre for Ageing, Cognition, and Wellbeing. Centre for Emotional Health (CEH). Macquarie University, Sydney, Australia
Opdateret