Gode råd om krydsallergi

Personer med pollenallergi kan også få allergiske symptomer, når de spiser visse fødevarer. Det kan klø, irritere og eventuelt hæve i mund, læber og svælg umiddelbart efter indtagelsen af disse fødevarer. Kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og lignende stoffer i fødevarer som fx friske frugter og grøntsager. Dette fænomen kaldes for krydsallergi.

Det er meget almindeligt, at personer med pollenallergi også har krydsallergi overfor forskellige fødevarer. Det kan være helt forskellige ting, man reagerer på. Fx kan man reagere på appelsin og soja, hvis man har græsallergi, på hasselnødder og æbler, hvis man har birkepollenallergi, og på bønner og melon, hvis man har græspollenallergi.

Det mest almindelige symptom på krydsreaktioner er kløe omkring mund og læber. Nogle får kun ganske lette gener en gang imellem, mens andre får kraftige symptomer såsom hævelse af læber og tunge, nyseture, nældefeber og i sjældne tilfælde vejrtrækningsbesvær.

Det er typisk nødder, der giver de voldsomste reaktioner. Hvis man er allergisk over for birk eller bynke, kan en del krydderier også give symptomer, fx anis, dild, estragon, fennikel, ingefær, karry, koriander, paprika og sort peber.

 

Selvom du kun har allergisymptomer over for pollen i pollensæsonen, kan du godt have krydsallergi hele året.