NIV er en behandling, der aflaster vejrtrækningsmusklerne, så det bliver lettere for dig at trække vejret. NIV- apparatet støtter vejrtrækningen ved at blæse luft ind, når du trækker luft ind, og giver modstand, når du puster ud. Dette medvirker til at holde luftvejene åbne og sikrer en bedre udveksling af ilt og kuldioxid i blodet.
Langtidsbehandling med NIV om natten, det vil sige NIV-behandling i hjemmet, skal optimalt anvendes mindst 6 timer i døgnet. Behandlingen aflaster dine muskler for en stor del af vejrtrækningsarbejdet, og du kan mærke, at det bliver nemmere at trække vejret.
Effekt og kontrol af behandlingen
Effekten af behandlingen måles i en blodprøve i håndleddet, når du kommer til kontrol. Behandlingen kontrolleres første gang efter cirka 1 måneds behandling og herefter 1-2 gange årligt ud fra en individuel vurdering.
Vi ringer til dig cirka 1 uge efter behandlingsstart for at høre, hvordan det går med behandlingen. Efter cirka 1 måned eller 2 bliver du indkaldt til første kontrol i ambulatoriet. Herefter skal du til kontrol 1-2 gange årligt. Ved de ambulante kontroller sker der følgende:
- Vi kontrollerer dit NIV-apparat (Husk at medbringe dit NIV-apparat + maske og slange).
- Du får lavet en lungefunktionsundersøgelse, og vi tjekker din inhalationsteknik og gennemgår din medicin.
- Du får taget en blodprøve i håndleddet.
Sådan bruger du dit NIV-apparat
Særlige forholdsregler, når du bruger NIV hjemme
- Undgå at ligge helt fladt, men sov gerne med et par puder under hovedet.
- Er du syg med kvalme og opkast, må du ikke sove med dit NIV-apparat. Dette skyldes risiko for at få opkast ned i lungerne, når du sover med maske på.
- Dit apparat sender dagligt data til hospitalet, så vi kan følge din behandling. Vi aflæser dine data 1 gang om ugen.
Sådan bruger du apparatet i praksis
- Tryk på den store ON/OFF-knap på toppen af apparatet for at tænde og slukke apparatet.
- Masken må ikke sidde for stramt, men der må heller ikke være luft i siderne.
- Der skal skiftes vand på fugtekammeret 1 gang dagligt. Det skal være kold kogt vand eller købt demineraliseret vand for at undgå kalkaflejringer.Skulle der opstå kalkaflejringer, kan fugtekammeret renses med klar husholdningseddike. Bland 1 del eddike med 10 dele vand. (Vigtigt, at det er klar eddike).
- Hver morgen hældes resterende vand af kammeret, der overtørres med en ren klud og sættes til tørre, indtil det skal bruges igen.
- Efter nattens brug tages luftslangen af. Hæng den på et rent og tørt sted, så kondensvand fordamper. Den må ikke udsættes for direkte sollys eller varme.
- For at apparatet kan sende data via modem til Lungemedicinsk Ambulatorium, er det vigtigt, at strømforsyningen ikke afbrydes i mindst 1 time efter nattens brug.
Mulige bivirkninger
- Luft i maven. Sørg for daglig motion.
- Tørhed i næse, mund og hals. Skyldes slimhindernes reaktion på luftstrømmen. Du kan afhjælpe dette ved at drikke lidt vand i løbet af natten eller bruge næsespray med saltvand eller Nozoil fra apoteket.
- Tørre, irriterede øjne. Skyldes, at masken ikke har siddet korrekt eller har en forkert størrelse, så luften blæser op i øjnene og udtørrer eller irriterer slimhinderne i øjnene. Afhjælpes med tilpasning og justering af masken.
- Rødme af huden. Kan skyldes, at masken har strammet. Afhjælpes ved at justere eventuelt løsne masken.
- Næsen føles kold. Skyldes afkøling af luften fra maskinen op gennem slangen. Afhjælpes ved at putte slangen under dynen.
- Smerter i bihuler, næse eller ører. Skyldes ofte en betændelse eller forkølelse. Hjælper det ikke i løbet af højst en uge, skal du kontakte egen læge.
- Luften føles meget varm. Kan skyldes, at der ikke er vand i fugtekammeret. Kan skyldes, at filteret på maskinen skal skiftes, eller at maskinens ventilationshuller er tilstoppede.
Hvis du mangler udstyr
Vi udleverer nye slanger, filtre og masker, når disse skal skiftes. Skulle du alligevel komme til at mangle materiale (maske, filtre, slanger), kan du kontakte Lungemedicinsk Ambulatorium på tlf. 97 64 08 21 på hverdage mellem kl. 8.00-15.00 og lægge en besked til NIV-sygeplejerskerne. Husk: Du kan som udgangspunkt godt undvære NIV en enkelt nat. NIV-Sygeplejerskerne har telefontid hver tirsdag kl. 13.00 – 15.00 på tlf. 30 89 16 83.
Sådan rengør du NIV-apparatet
- Du skal vaske fugtekammeret med vand og uparfumeret opvaskemiddel 1 gang om ugen.
- Du skal vaske luftslangen 1 gang om ugen i lunkent vand tilsat opvaskemiddel, eventuelt i badekar eller stor balje. Skyl slangen grundigt i rent vand og hæng den til tørre i sin fulde længde. Det er vigtigt, at enden med strømforsyning ikke kommer i vand. Slangen skal være helt tør, inden den kobles på apparatet. Skift slangen efter behov.
- Tør masken af hver dag og vask den med vand og opvaskemiddel 1 gang om ugen. Den skal være helt tør, inden den tages i brug igen. Skift masken 1 gang om året eller ved behov.
- Rengør luftfilteret, som sidder i venstre side af apparatet, hver 2. uge. Vend bunden af filteret opad, og lad varmt vand løbe gennem det hvide filterstykke for at skylle eventuelt snavs væk. Ryst filteret og lad det lufttørre helt, inden du sætter det i apparatet. Skift filteret minimum 1 gang hver 6. måned. Du får nye filtre i Lungemedicinsk Ambulatorium i forbindelse med kontrol.
Vær opmærksom på
Advarsel - risiko for elektrisk stød
Apparat og ledning må aldrig lægges i vand. Ledningen til apparatet bør altid tages ud af stikket før rengøring. Du skal altid sikre dig, at apparatet er tørt, før strømmen tilsluttes igen.
Forsigtig – undgå skadelige opløsninger
Du må ikke bruge blegemiddel, klorin, sprit eller aromatiske opløsninger, fugtighedsbevarende eller bakteriedræbende sæber eller parfumerede olier til rengøring af luftslange og apparat. Disse opløsninger kan gøre skade og mindske produktets levetid.
fortsættes …
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål til behandlingen, er du velkommen til at kontakte os.
|
|
Kontakt
Lungemedicinsk Ambulatorium 204B
Tlf. 97 64 08 21
Vi træffes bedst:
Mandag – fredag 8.00 – 15.00
NIV-sygeplejerskerne Tlf. 30 89 16 86
Tirsdag 13.00 – 15.00
Ved akut forværring af sygdom eller andre akutte problemer kontakt da egen læge eller Lægevagten.
|