NIV-behandling (Non-invasiv ventilation) er en behandling, der støtter vejrtrækningen. Den virker ved at:
- aflaste vejrtrækningsmusklerne
- lindre åndenød
- forbedre lungernes iltoptagelse.
Som KOL-patient har du nok oplevet, at der i perioder sker en forværring af de lungesymptomer, du kender fra hverdagen. Det kan fx være i forbindelse med infektioner.
Hvis forværringen kræver indlæggelse på et sygehus, vil du få medicin, der udvider luftvejene. Vejrtrækningsmusklerne kan blive så overbelastede, at det er nødvendigt at støtte dem. Ofte kan NIV-behandlingen erstatte respiratorbehandling på intensivafdelingen.
Sådan foregår behandlingen
Du får en maske på, der dækker både næse og mund. Masken bliver holdt fast til dit ansigt med stropper, der går rundt om hovedet. Masken er via en slange forbundet til en lille transportabel respirator. Den transportable respirator støtter din vejrtrækning ved at blæse luft ind, når du trækker vejret, og ved at give en let modstand, når du puster ud.
Du er helt vågen i forbindelse med behandlingen, men nogle patienter falder hurtigt i søvn, når masken er sat på. Det kan være en fordel i starten, da det gør det nemmere for kroppen at samarbejde med maskinen om vejrtrækningsrytmen.
Vi kontrollerer behandlingen ved at:
- se, hvordan du har det
- måle iltindholdet i dit blod med en fingerklemme
- tage blodprøver på indersiden af håndleddet – såkaldte arterie-punkturer.
Længden af behandlingen afhænger af, hvordan du har det, og hvordan blodprøverne udvikler sig. Behandlingen tager typisk flere døgn, hvor du har længere og længere pauser. Det er dog hele tiden muligt at holde pauser undervejs, fx når du skal spise eller drikke. Du kan snakke, selvom du har masken på.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.