Du skal behandles for din allergi med en række vaccinationer. Vaccinationerne er indsprøjtninger, som du får i overarmen eller eventuelt på låret, og som indeholder en fortyndet opløsning af det stof, du ikke kan tåle.
Når vi regelmæssigt påvirker dit immunsystem med det stof, som du er allergisk over for, bliver din krop med tiden mindre følsom over for stoffet. Din allergi vil derfor med tiden blive mindre udtalt eller forsvinde helt.
Sådan foregår behandlingen
Vaccinationsprogrammet består af 2 faser – en opdoseringsfase og en vedligeholdelsesfase.
Opdoseringsfasen
I opdoseringsfasen starter vi med at give dig meget små mængder af det stof, du er allergisk over for.
Det kan ofte ske på 2 måder:
- Almindelig opdosering: I denne fase skal du have indsprøjtning hver uge (behandlingens varighed per uge er 1-2 timer).
- Hurtig opdosering – kaldet Cluster-vaccination: I denne fase kan du få flere indsprøjtninger på en formiddag – og skal ikke møde så ofte.
Efterhånden som din krops modstandskraft stiger, øger vi dosis.
Efter 8-15 uger vil du være oppe på den maksimale dosis. Hvor lang tid der går, afhænger af, hvilken opdoseringsmetode vi har aftalt, og hvor kraftigt du reagerer på vaccinen. Vi aftaler fra gang til gang det mødetidspunkt, der passer dig bedst.
Vedligeholdelsesfasen
Når du er kommet op på den maksimale dosis, går du ind i vedligeholdelsesfasen. Her skal du have en indsprøjtning hver 6. uge i5 år. Vedligeholdelsesbehandlingen kan i nogle tilfælde også foregå hos din egen læge.
Observation efter vaccinationen
Du skal blive i ambulatoriet i 30 minutter efter hver indsprøjtning. Det er for at sikre, at vi kan behandle eventuelle allergiske reaktioner med det samme.
Du måler peakflow før og efter hver injektion.
Sådan forbereder du dig
Ring til os, hvis du bliver syg op til vaccinationen
Har du feber, er du forkølet med hoste, eller har du andre infektionssygdomme, skal du kontakte ambulatoriet.
Vi bliver i det tilfælde muligvis nødt til at nedsætte din dosis eller eventuelt udsætte vaccinationen 1 uge. Du skal være symptomfri i 3 døgn før indsprøjtningen.
Ring til os, hvis du bliver gravid
Vi påbegynder ikke allergivaccinationen, hvis du er gravid, men du kan fortsætte behandlingen, hvis den er startet, før du blev gravid.
Vent med andre eventuelle vacciner
Du må ikke modtage andre vaccinationer, fx for COVID-19, influenza eller lungebetændelse, op til 1 uge før eller efter vaccination hos os.
Når du kommer hjem
Hold dig i ro efter vaccinationen
For at undgå, at det allergifremkaldende stof bliver optaget for hurtigt i kroppen, og derved giver dig en allergisk reaktion, er det vigtigt, at du undlader hårdt fysisk arbejde, sport, sauna, lange varme bade og alkohol på vaccinationsdagen.
Vær opmærksom på reaktioner
De første dage, efter du er blevet vaccineret, kan du opleve rødme, hævelse og kløe omkring det sted, hvor du er blevet stukket. Får du hævelse på armen, vil vi gerne vide, hvor stor den er. Mål hævelsen i centimeter, når den er størst efter det 1. eller 2. døgn.
Hvis du føler dig alment utilpas efter vaccination, vil vi også gerne vide det. Hvis du får symptomer, kan du tage en antihistamintablet.
Oplysninger om bivirkninger skal gives til sygeplejersken ved næste vaccination, medmindre du har behov for akut lægehjælp.
Kontakt egen læge eller Lægevagten, hvis du får bivirkninger
Du skal kontakte din egen læge eller Lægevagten, hvis du efter vaccinationen får én eller flere af følgende bivirkninger:
- Hævelse i ansigt, mund og hals
- Nældefeber på kroppen
- Snue eller nyseture
- Hoste eller åndenød.
Fortæl lægen, at du er blevet vaccineret mod allergi, og hvornår du har fået seneste indsprøjtning. Så kan lægen give dig noget medicin, der hurtigt fjerner dine bivirkninger.
Hav medicin på dig
Allergivaccination er en meget effektiv behandling, der beskytter over 95 % mod nye farlige reaktioner ved hvepseallergi, lidt mindre ved allergi mod bi. Den beskyttende effekt af vaccinationerne kommer allerede, når man er oppe på den høje dosis vaccine.
Når vi giver indsprøjtningerne i en periode på 5 år, så er det for, at effekten skal være langtidsholdbar.
Selvom risikoen er meget lille, så kan vi ikke udelukke, at du kan få en alvorlig reaktion på et hvepsestik, selv når du er oppe i dosis. Du skal derfor have medicin på dig, så du straks kan påbegynde behandling, hvis det skulle blive aktuelt.
Hvis du får et nyt stik af bi eller hveps, skal du straks tage:
- 2 tabletter Cetirizin eller anden antihistamintablet.
Hvis du bliver alvorligt utilpas, har nældefeber over hele kroppen eller har besvær med at få vejret, skal du straks anvende:
- adrenalinpen (EpiPen/Jext)
- 2 tabletter Prednisolon (Binyrebarkhormon).
Hvis du ikke allerede har medicin hjemme, skal du sige til. Er du i tvivl om, hvordan pennen skal bruges, skal du få den demonstreret på apoteket eller hos os i ambulatoriet.
I løbet af dit vaccinationsforløb får du taget en blodprøve, der hedder Tryptase. Hvis den er for høj, har du ekstra høj risiko for at få en ny reaktion. Heldigvis er langt de fleste prøver normale, og så kan vi afslutte indsprøjtningerne efter 5 år som planlagt.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.